1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. PILLET PUUDUTAB! 9 lähtepunkti sisemise jõu ja motivatsiooni suurendamiseks
PILLET PUUDUTAB! 9 lähtepunkti sisemise jõu ja motivatsiooni suurendamiseks

PILLET PUUDUTAB! 9 lähtepunkti sisemise jõu ja motivatsiooni suurendamiseks

Inimkonna peamine liikumapanev jõud on seotud kas vabaduse või hirmuga – kogu meie psühholoogia põhineb nendel kahel valikul. Põhjuseid, miks me ühe või teise kasuks otsustame, nimetatakse sageli motivatsiooniks. Kuid motivatsioon on massidele endiselt müsteerium. Psühholoogilises mõttes tekib motivatsioon ambitsiooni ja lootuse energiast. Ambitsioon on valik olla, omada, teha ja kogeda elus midagi võimsamat. Üks suuremaid saavutusi elus on mitte kaotada positiivset suhtumist, kui maailm meile vastu töötab ja püüab meid hulluks ajada.

Ambitsioon on valik olla, omada, teha ja kogeda elus midagi võimsamat.

Foto: Pixabay

Kuid kas pole mitte tõsi: me kõik usume, et saaksime teha paremini, kui me vaid veidi rohkem prooviksime?

Brendon Burchard „Motivatsioonimanifest“, kirjastus Rahva Raamat AS 2018, annab meile aimu, kuhu kaob meie motivatsiooni jaoks nii vajalik jõud ja kuidas jõudu suurendada. Näiteks, kuidas kiirustamine jõuvarusid vähendada võib? On just praegu seda hea meelde tuletada ja uut aastat planeerides arvestada.

„Kiirustamine on meie üle võimust võtnud. Me ei oska enam nautida kohalolekut ja hetkes olemise jahmatavat täiuslikkust, ilu ja jumalikku perfektsust. Enamik meist rühib läbi elu õndsas teadmatuses omaenda meeltest ja ümbrusest, olles täiesti kurdid ja pimedad, mis puutub käesoleva hetke maagilistesse omadustesse. Me ei tohiks seda kõike – seda elu – endast mööda lasta, aga me teeme seda ikkagi, kuna oleme kurnatud, stressis ning praegusest hetkest täielikult distantseerunud. Kuid me maksame selle kõige eest kõrget hinda – paljud hetked muutuvad kiiruse, murede ja paanika taustal hägusaks ning emotsioonid upuvad hektiliste päevade lõputusse kuhja, mille tulemusena me elame katastroofilisel moel elu, mis on läbi elamata ja rõõmutu.

Me ei tohiks seda kõike – seda elu – endast mööda lasta!

Kas kogu see kiirustamine on seotud sellega, mida ma pean oma elutööks?“

Abiks võib võtta need, 9 lähtepunkti sisemise jõu suurendamiseks, ehk ütleme kõik koos:

  • Me elame oma elu teadlikult – kõik, mida me elus armastame, on kättesaadav vaid praegusel hetkel. Iga jumalik hetk meie elus on puhas kingitus.
  • Me väärtustame oma aega – päevadel on tähendus, sest iga päev aitab koguda jõudu, et liikuda väljavalitud saatuse poole.
  • Me seljatame oma hirmud – mida teadlikumaks muutume, seda rohkem õpime hirmu tunnetama kui eraldiseisvat isendit, kes ei ole osa meie loomusest. Armastus on kõige tõhusam ravim meie sisemiste hirmude vastu.
  • Me liigume pidurdamatult edasi – selleks et edu nautida, peab kõigepealt alustama. Otsusta, mida sa tahad ja tee see teoks. Igasugune hüpe tundmatusse on vastutustundetu, aga just seal on tõelised aarded.
  • Me väljendame rõõmu ja tänulikkust – kõige keerulisem nõudmine, mida me peame täitma, et elada head elu, on see, et me peame rõõmu ja tänutunnet elus hoidma isegi siis, kui seisame silmitsi raskuste, valu ja ebaõiglusega. Rõõm on elu kalliskivi ning tänulikkus selle kuld.
  • Me jääme alati endaks – Kes ma olen ja mis on minu jaoks oluline?
  • Me võimendame armastust enda ümber – me oleme parimas seisus siis, kui panustame armastusse ja elame armastuses, ja kõige kehvemas seisus siis, kui me seda peidame, eitame ning selle endast eemale peletame.
  • Me õhutame teisi suurtele tegudele – juhtidena aitame teistel leida projekte ja ettevõtmisi, mille on nende jaoks tähendus.
  • Me oleme igas hetkes kohal – me pole siin selleks, et seda hetke maha magada.

Nii et nendele, kes ütlevad: „Ma soovin, et mul oleks rohkem motivatsiooni“, tuleb vastata: „Ära oota motivatsiooni – vali endale ambitsioon, mis sind motiveerib. Keskendu oma unistustele ja usu, et see saab tõeks, ning üsna varsti voolab sinust üle suur entusiasmilaine, mis sind ellu äratab.“

Tekst: psühholoogiline nõustaja Pille Teearu

 

Head Uudised GoodNews