1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Piirangud, mis meid õnne ja rikkuse saavutamisel takistavad: viivitamine, süüdistamine ja eneseõigustamine
Piirangud, mis meid õnne ja rikkuse saavutamisel takistavad: viivitamine, süüdistamine ja eneseõigustamine

Piirangud, mis meid õnne ja rikkuse saavutamisel takistavad: viivitamine, süüdistamine ja eneseõigustamine

Ameerika ärifilosoofi eduõpetused “raamatus 7 kava rikkuse ja õnne saavutamiseks” aitavad lugeja elu paremaks muuta. Autor aitab peatükkide kaupa vallandada eesmärkide jõudu, otsida teadmisi, õppima muutuma, hoidma tulusid kontrolli all, juhtima aega, ümbritsema end võitjatega ja õppima hästi elamise kunsti.

Avaldame raamatust katkendi, mis räägib kolmest peamisest piirangust, mis meid takistavad õnne ja rikkuse saavutamisel.

Enesepiirangud 

Kui tahame edu saavutada, peame vabanema isiklikest piirangustest, mis takistavad meie arengut. Sõltumata sellest, kes sa oled, on kolme liiki enesepiiramisest, millest tuleb vabaneda.

Esimene piirang on viivitamine 

Viivitamine on eriti ohtlik, sest sel on omadus kuhjuda. Kui me lükkame mõne väikese ülesande täitmise edasi, siis näib meile, et see polegi tähtsis. Kui me lükkame mõne asjatoimetuse edasi, siis tundub, et see polegi halb päev. Kuid kui selliseid päevi piisavalt palju koguda, võib tegemist olla lausa viletsa aastaga.

Viivitamine on eriti ohtlik, sest sel on omadus kuhjuda.

Teine piirang on süüdistamine 

Mingil ajal oleme me kõik kedagi süüdistanud. Selline piirang on igivana, ulatudes kõigile tuttava viljapuuaiani, kus mees ütles: “Tema andis mulle puust ja mina sõin.” Ja naine süüdistas madu. Miks me näitame teistele näpuga, selle asemel, et endasse vaadata? Ego kandub end alati kaitsma. Kuni me süüdistame väliseid jõude, ei tule meil tunnistada omaenese nõrkusi ja ebaõnnestumisi. Asi pole selles, kas keegi teine on süüdi või mitte. Pigem on nii, et kuni sa veeretad süü kellegi teise kaela, koged alati lõpuks raskusi ja pettumusi. Sa ei teeni iial küllalt palju. Aga kui hakkad mõtlema endast, mitte “temast”, koged peagi oma arengu ja sissetuleku kasvu.

Kuni sa veeretad süü kellegi teise kaela, koged alati lõpuks raskusi ja pettumusi.

Kolmas enesepiirang on eneseõigustamine 

Eneseõigustamine, kolmas enesepiirangu viis, on lähedalt seotud süüdistamisega. Mõelda vaid, kui palju on olemas eneseõigustamisviise! Miljoneid! Ja inimesed loovad neid kogu elu aina juurde. Tegelikult lähevad inimesed uskumatult kaugele vältimaks näkku vaatamist tõele, et vaid nemad vastutavad. Pigem loovad nad miljon õigustust kui miljon dollarit (mõlemat korraga luua ei saa).

Põhiküsimus, millele tuleks vastata 

Seega oleme jõudnud põhiküsimuseni, millele tuleb vastata. Mida sa pead täna tegema, et alustada enesetäiustamist? Vastus võiks kõlada, et seni, kuni sa ei vabane tõeliselt mõnest oma enesepiirangust, kujunevad järgmised viis aastat samasuguseks nagu eelmised, vahe on vaid selles, et sa ise saad viis aastat vanemaks. Aga kui sa võtad endale vastutuse ja vabastad end enesepiirangutest, võid selle asemel saada viie aasta võrra paremaks. Kas see ei kõla erutavalt?

Sa oled suurepärane, too välja oma suurepärased inimväärtused

On palju inimesi, kes peaaegu üldse ei usu oma võimetesse. Nad küsivad endalt: “Mida mina saan teha? Kuidas mina saan oma elu muuta?”

Esmalt annan ma nendele küsimustele üldisema vastuse. Sina saad teha kõige suurepärasemaid asju, ükspuha, millise talve on elu su teele seadnud. Inimesed võivad saavutada uskumatuid asju, kui seda nõutakse: naine tõstab üles kahetonnise auto, et päästa oma last; mees jääb ellu kontsentratsioonilaagris, sest unistab taaskohtumisest oma perega; immigrandid alustavad uut elu nõudepesijana ja viie aasta pärast loovad säästude arvelt õitsva firma, kuhu palkavad põlisrahvusest kaastöötajaid. Suurepärane! Inimesed võivad teha suurepäraseid asju, kuna nad on suurepärased. Me ei ole sinuga amööbid, kalad, linnud ega koerad. Me võime eimillegi muuta millekski, pennid varanduseks, õnnetuse võidukäiguks. Erinevalt koerast, kes toidujäänustest alustades nendega ka lõpetab. Miks? Sest ta on koer. Tal ei ole loomisvõimet. Seetõttu nõustu tõdemusega, et oled suurepärane. Kasuta oma ainulaadsust! Vaata oma sisemusse ja too välja oma suurepärased inimväärtused. Need on seal ja ootavad vaid avastamist ja kasutamist.

  • Kui kord tood välja oma anded, võid muuta kõike, mida on vaja muuta.
  • Kui sulle ei meeldi praegune asjade käik, siis muuda seda.
  • Kui midagi ei jätku, muuda seda.
  • Kui miski ei sobi, muuda seda.
  • Kui miski ei meeldi, muuda seda.

Vaid entusiasmiga ei saa muutusi luua 

Pea meeles, sa võid kõike paremaks muuta, kui muudad iseennast paremaks. Me oleme muidugi liiga targad arvamaks, et muutumiseks piisab vaid selle võikese filosoofilise tõdemuse lugemisest. On vaja palju enamat. Mida veel?

On neid, kes arvavad, et entusiasm võib muuta kõik teiseks. Me kuuleme palju entusiasmist. See vana mudel on küllalt vastupidav. Tüüpiliselt müügialasel konverentsil võib senini kuulda, kuidas müüjate koor laulab uduse pilguga ühehäälselt: “Olla entusiastlik, sa pead olema entusiastlik!” Kuid sa märkad, et vaid entusiasmiga ei saa lahendada kõiki probleeme. Sorry!

Distsipliin 

Peale hüppamise, kargamise ja kõvasti karjumDiise on veel palju muud, mida tuleb teha. Kuni sa neid ei tee, et muutu midagi. Mees võib olla jäägitult haararud soovist tõsta sajakilost kangi, kuid midagi ei muutu enne, kui ta hakkab treenima. Siis vajab ta teistsugust, pikaajalist õhinat, mis ergutab teda treenima seni, kuni ta suudab selle raskuse üles tõsta. Seda liiki õhinat nimetame me distsipliiniks.

Ausalt öeldes on distsipliin ainus asi, mis aitab. See on tõelise progressi ainus mootor. Kui leidub midagi olulist, millest õhinasse sattuda, siis on see distsipliin. Ole õhinas oma võimest teha enese arengu heaks vajalikke asju.

 

Head Uudised GoodNews