1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. 21 mõtlemapanevat tsitaati Peep Vainu raamatust “Keset elu”
21 mõtlemapanevat tsitaati Peep Vainu raamatust “Keset elu”

21 mõtlemapanevat tsitaati Peep Vainu raamatust “Keset elu”

Peep Vain küsib raamatus “Keset elu” küsimusi ennekõike endalt aga paneb kaasa mõtlema ka lugeja. Küsib, et leida vastuseid. Ja need koos lugejaga loodetavasti ka leida. Kuhu ma olen oma eluga jõudnud? Kui rahul ma päriselt olen? Mida ma vajan ja miks? Kuidas mõjutab mind minu minevik? Milliseid vigu olen teinud? Mis on saanud minu unistustest ja mis on veel ees?

Peep kirjeldab oma raamatus peamisi elu keskpaigaga seotud väljakutseid ja lahendusi. Lisaks neile jutustab ta mitmeid isiklikke lugusid.

Jagame raamatust kaasa mõtlemiseks 21 mõtlemapanevat tsitaati.

  1. Keset elu olemine tähendab olemist keset inimsuhteid. Nagu ämblik, kes istub võrgu keskel. Selle analoogi järgi ongi igaüks omaenda elumaailma naba või keskpunkt.
  2. Oluliste asjade küsimärgi alla panemine kõlab tavaliselt teoorias ikka ägedamalt kui praktikas. Inimesed tegelevad kriitiliste asjadega hoopis sagedamini kriisiolukorras kui omal vabal tahtel.
  3. Inimene kannatab üldjuhul ikka nii kaua, kui saab. Või vastupidi, lõpetab kannatused, kui need on ületanud tema jaoks kriitilise piiri.
  4. On parem, kui vajalikud muutused saab ära teha enne, kui elu sind selleks otseselt sunnib.
  5. Suuremad seiklused on alati seotud piiride kompamise ja avardamisega. Sellest tuleneb seikleja isikliku elumaailma avardumine ja isiksuse areng. Seiklused ei ole alati sugugi kangelaslikud ja ilusad, vaid neis on annus kannatust, kaotust, segadust, ohtu, ebakindlust. Ja muidugi on nendes ka erutust, pinget, rõõmu, täielikult elus olemise tunnet.
  6. Halvasti läinud asjade õppetundidest tuleb aru saada ja need ära õppida, hingehaavad tuleb terveks ravida ja minevikuga lepitust teha.
  7. Kaks suurt valdkonda, kus armastus, valgus ja looming võiksid olla rikkalikult väljendatud, on inimsuhted ja loov eneseväljendus.
  8. Enda ja teiste surma ning surelikkusega päriselt leppimine (mitte salamisi või avalikult sellega jonnimine) on hiljemalt elu teises pooles lausa hädavajalik, mitte lihtsalt kasulik. See võimaldab elada vähema hirmu ja suurema kerguse tundega. See aitab surmaks paremini valmistuda ja ehk ühel päeval kergemini ning “stiilsemalt” surra.
  9. Iga vanema elus saabub kord aeg, mil laps või lapsed lähevad oma teed. Nad peavadki minema, saama meesteks ja naisteks oma enda õigustes.
  10. Vanemate täielik vastu võtmine just sellisena, nagu nad on, on parim kingitus, mida endale ja neile teha.
  11. Hingehaava ravimise ülim tase on taipamine või tunnetus, mis lubab öelda: ma näen tagasi vaadates praegu, mida head ja kasulikku see juhtum on hiljem kaasa toonud.
  12. Unistused on toredad asjad, aga kui ühe või teise poole pürgimine ei täida ega arenda inimsust, siis on asi poolik ja ebavajalik.
  13. Iga inimese püha kohus on suurendada ja kaitsta oma isiklikku vabadust, kahjustamata seejuures teiste oma. Mitte keegi teine seda sinu eest ei tee.
  14. Vabadus on seisund või olek, milles puuduvad takistused, piirangud või sund. Vabadus on sõltumatus välistest ettekirjutustest, aga ka sisemistest sundidest ja kannatustest.
  15. Elu, teiste ja olude süüdistamine ehk psühholoogilise kontrollkeskme väljapoole paigutamine tekitab abitust ja ohvritunnet. Sisemine vabadus algab vastutuse võtmisest oma elu eest.
  16. Näib, et suurim vabanemine on vabanemine iseendast. Ma ei pea silmas surma, vaid oma isiksuse, identiteedi ja ego ülemvõimu alt vabanemist.
  17. Kõigil inimestel on koos olemise ja läheduse kõrval vajadus ka omaette olla.
  18. Materiaalses maailmas navigeerimise oskus kombineerituna vaimses maailmas orienteerumise tahte ning võimega loob just selliseid tulemusi, mida igaüks soovib ja ihkab.
  19. Iseendaga läbi saamine on mõnes mõttes kõige aluseks, sealhulgas toimivate suhete loomisel teiste inimestega.
  20. Selleks et olla harmoonias, tuleb tasakaalustada muude asjade seas andmine ja saamine. Energia peab liikuma.
  21. Armastust võimaldab saada ja jagada julgelt lahtise südamega elamine.

Peep Vain räägib nendel ja paljudel muudel päris elu puudutavatel teemadel Joogafestivalil, mis toimub 27.-28. juulil Haapsalus.

Head Uudised GoodNews