1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. KATKEND RAAMATUST! Idioodiga vaieldes on rumalad mõlemad vaidluspooled
KATKEND RAAMATUST! Idioodiga vaieldes on rumalad mõlemad vaidluspooled

KATKEND RAAMATUST! Idioodiga vaieldes on rumalad mõlemad vaidluspooled

Sütitav raamat “101 olulist asja, mida sa juba tead, aga unustama kipud” aitab lugejal meenutada kõiki neid olulisi õppetunde, mida suurem enamik küll juba elu jooksul õppinud on, aga mis mingil müstilisel põhjusel ikka ununema kipuvad.

Avaldame raamatust peatüki “Idioodiga vaieldes on rumalad mõlemad vaidluspooled”.

Seda oleks vähe öeldud, kui väidaksin, et paljudele meeldib vaielda ja et vaidlemine on nende lemmikajaviide. Need neurootikud tahaksid osa võtta igast vaidlusest. Haarates sind sõnalahingusse, saavad nad võimaluse maha teha su ideesid ja põhimõtteid. Mõned meeleheitel inimesed vaidlevad isegi mitte millegi pärast, ainult selleks, et vaielda, ja püüavad debatti võita. Mingist hetkest alates – tõenäoliselt liiga hilja – mõistad sa, kui põhjendamatud on nende inimeste väited, kui sa sööda alla neelad. Tõsiasi on see, et vaidlushimulised inimesed ajavad su täiesti üle piiri, kui sa lased neil seda teha.

Haarates sind sõnalahingusse, saavad nad võimaluse maha teha su ideesid ja põhimõtteid.

Ka sinule võib meeldida tüliküsimuste üle vaielda, aga tuleb mõista, et elu on liiga lühike raiskamaks seda tühistele vaidlustele kas või sõprade, sugulaste ja elukaaslasega. Eht lihtsalt öelduna – vaidlemine igapäevaste tühiasjade üle raiskab aega ja energiat, mida saaks kasutada tegeliku elu peale. Sama oluline on vahest see, et pole mõtet laskuda vaidlusesse, mida pole võimalik võita.

Elu on liiga lühike raiskamaks seda tühistele vaidlustele.

Iga kord, kui tabad end sõbra või sugulasega vaidlemast, küsi endalt, kuhu see vaidlus viib. Mis mõte sel on? Kui sa pead oma arvamus avaldama, tee seda ja jäta asi sinnapaika. Tõenäoliselt pole sul võimalik enamuste inimeste arvamust muuta, kui tahes kohased faktid ka poleks ja kui hästi sa neid ka ei esitaks.

Kuidas aga toimida siis, kui tead kindlalt, et sinul on õigus, aga teine eksib täielikult mingis küsimuses, mis võin mõjutada inimese tervist või tema heaolu? Probleem on selles, et mõnede isikutega on nii, et mida enam sa nende mõtlemist mõjutada püüad, seda enam nad sellele vastu punnivad. Vaidlushimulistele inimestele vastu vaielda tähendab neid julgustada. Jäta nad rahule. Tihtipeale on targem neil endil teada saada, mida nad valesti teevad. Inimesed õpivad kiiremini, kui nad ise oma vigu teevad. Nagu Josh Billings kunagi märkis: “Parim viis, kuidas veenda rumalat, et ta eksib, on lasta tal teha, nagu ta tahab.”

Inimesed õpivad kiiremini, kui nad ise oma vigu teevad.

Üks asi on raistata aega vaidlusele sõprade, sugulaste ja elukaaslasega. Aga meil tuleb tõsiselt mõelda oma vaimsele tervisele, kui leiame end vaidlemas kellegagi, kelle lemmikajaviide on vaidlemine. Tõsiasi on see, et on neid, kes lihtsalt otsivad võimalust millelegi vastu hakata – vastuhakk on see, kust nad tulevad ja kuhu lähevad. Ja sa avastad, et su põhimõtteid rünnatakse, hoolimata sellest, millesse sa usud. Ükskõik, kumma poole sa valid, nemad väidavad vastupidist.

Kui nende elunägemus on sinu omast kardinaalselt erinev, läheb asi hullemaks. Mida enam sa nende argumente ümber lükkad, seda mõistetamatumaks need muutuvad. Ükskõik kui palju fakte sa neile oma seisukoha kaitseks ka ei esitaks, nemad jätavad need tähelepanuta. Tõde ja loogika neile ei loe. Inimesed, kellele meeldib vaielda, kuulutavad innukalt kasutuid ideid, kaitsevad end mõttetute arutlustega ega suuda end selgelt väljendada. Nad ei jäta oma jonni, hoolimata sellest, kui palju või kui kõikehõlmavaid argumente sul neile vastu on panna.

Paljudest põhimõtetest, mida kasutada vaidlushimuliste inimeste puhul, on olulisemad järgmised neli:

  1. kõik, mis väärib vaidlemist, väärib arvatavasti veelgi enam vältimist;
  2. sa ei saa muuta inimeste arvamust, kes ei tea, millest nad räägivad;
  3. vaidlus, mis on veninud liialt pikale, on muutunud täiesti mõttetuks;
  4. kui kaotad vaieldes sõbra, ei võida sa vaidlust.

Selge on see, et kui sa leiad end mõttetus vaidluses osalemas, on targem see otsekohe lõpetada. Võib tekkida kiusatus seda jätkata, kas või jonni pärast. Aga ära lase end sellesse meelitada. Lubades kellelgi end närvi ajada, tähendab lasta kellelgi sinu üle kontroll saavutada. Mõjus viis, vaidlussõltlasest lahti saada, on temast mitte välja teha. Jää rahulikuks ja säilita oma rõõmus meel. Üldiselt ongi parim viis vältida neurootikuid, kes armastavad vaielda.

Lubades kellelgi end närvi ajada, tähendab lasta kellelgi sinu üle kontroll saavutada.

Järgmisel korral, kui sul tekib kiusatus sekkuda vaidlusesse irratsionaalse isikuga, küsi endalt, mis sa tahad idiooti oma usku pöörata. Veelgi tähtsam on austada Vaidlemise Esimest seadust, mille sõnastas Arthur Bloch: “Ära kunagi vaidle lolliga – inimesed ei pruugi vahest aru saada.” Või lubage mul seda teisiti väljendada – idioodiga vaieldes on rumalad mõlemad vaidluspooled.

Head Uudised GoodNews