1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ÕNNEVALE(M) I Rita Rätsepp: igaüks on oma õnne sepp!
ÕNNEVALE(M) I Rita Rätsepp: igaüks on oma õnne sepp!

ÕNNEVALE(M) I Rita Rätsepp: igaüks on oma õnne sepp!

Õnnekoolitaja Dalí Getter Karati GoodNewsi ja Star FM-i raadiosaates “Õnnevale(m)” käis külas näitleja ja psühholoog Rita Rätsepp, kes pani inimestele südamele, et igaüks on oma õnne sepp. “Küsi endalt, mida sa tahaksid tunda ja mida saaksid ise ära teha. Mida rohkem tõstad oma teadlikkust iseendast ja sellest, mida vajad, seda enam hakkab sinuni jõudma ka sisemine rahu,” ütles ta.

Mida rohkem tõstad oma teadlikkust iseendast ja sellest, mida vajad, seda enam hakkab sinuni jõudma ka sisemine rahu.

Issand, naeratav inimene!

Rätsepp meenutas, et kui 2020. aasta koroonalaine tuli, läks ta Lisanna kohvikusse, kus töötas tema tütar. “Võtsin sealt smuuti ja jalutasin läbi Tornide väljaku oma töökohta. Päike paistis, Soome turiste ei olnud. Kõik oli nii mõnus ja rahulik. Järsku seisis mu ees üks mees ja ütles, et issand, naeratav inimene. Ma vastasin, et kena päeva teilegi, naudime!” meenutas Rätsepp.

Ta selgitas, et hirm õnnelik olemise juures on saatnud meid läbi kultuuri.

Ole elus ja tunne sellest rõõmu

Kui küsida, mis on õnn, tsiteerib Rätsepp Vigala Sassi, kes on öelnud, et õnne valem on olla lihtsalt elus ja tunda sellest rõõmu. Kõik siin elus on kogemus.

Rätsepp peab ka tähtsaks olla elus nii õpilane kui õpetaja. Kogeda ja koguda kogemusi. Ta tõi välja, et kogemus on see, kui oled millegi läbi kogenud ja endale teadvustanud ning see pole seotud vanusega. Loodusrahvad ei küsi kunagi, kui vana sa oled, vaid mis on sinu kogemus. Kogemuse ülesanne on ka õpetada.

Rätsepp on kindel, et enda tundma õppimine on üks õnne valemitest. Kui sa analüüsid end ja õpid end tundma, tunned end tugevamalt ja õnnelikumalt, sest keegi teine ei saa sind enam mõjutada.

Kõige selles juures peab tema arvates iseennast ka armastama. “Me oleme kõik täiuslikud just sellistena nagu me oleme. Enda teistega võrdlemine võtab meilt ära võimaluse olla õnnelik. Enda armastamine ei ole ülbus,” ütles ta saates.

Ka teisi inimesi ei tasu panna enda raamidesse, sest see võtab teistelt ära võimaluse olla õnnelik.

Me oleme kõik täiuslikud just sellistena nagu me oleme. Enda teistega võrdlemine võtab meilt ära võimaluse olla õnnelik. Enda armastamine ei ole ülbus.

Füüsiline liikumine aitab vabastada blokeeringuid

Enda suureks päästerõngaks peab Rätsepp ka golfi. “Golf on mind läbi raskuste aidanud. Oma kõige raskemal perioodil läksin Niitväljale, teadsin, et ükskõik, mis tormid mu elus on, Niitvälja on ikka olemas. Golf teeb mind nii õnnelikuks, sest ma tean, et isegi kui ma löön metsa, saan ma minna järgmisele rajale ja alustada kõike otsast peale,” rääkis ta.

Blokeerunud energiad nii vaimsel kui füüsilisel tasandil paneb liikuma füüsiline liikumine. Rätsepp käib kõndimas iga ilmaga. “Hingake värsket õhku ja nautige!” soovitab ta teistelegi.

Blokeerunud energiad nii vaimsel kui füüsilisel tasandil paneb liikuma füüsiline liikumine.

Head Uudised GoodNews