1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. MIKS on oluline tunda oma väärtusi?
MIKS on oluline tunda oma väärtusi?

MIKS on oluline tunda oma väärtusi?

Endine munk Jay Shetty kirjutab oma raamatus “Mõtle nagu munk”, et väärtused ei tule meie juurde magamise ajal. “Me ei mõtle neid teadlikult läbi. Harva isegi sõnastame neid. Kuid nad eksisteerivad sellegipoolest,” kinnitab ta.

Jay Shetty

Igaüks on sündinud teatud olude keskele ja väärtusi määratlevad meie kogemused

Kas sündisime keset viletsust või luksust? Kus meid kiideti? Vanemad ja hooldajad on sageli meie kõige valjuhäälsemad fännid ja kriitikud. Ehkki teismeliseaastatel võime mässata, tunneme sageli tungi neile autoriteetseile kujudele meeldida ja neid matkida. Vaadates ajas tagasi, mõtle, mismoodi veetsid koos vanematega aega. Mängides, vestlust nautides, projektide kallal koos töötades? Mida nad ütlesid, mis on kõige tähtsam – ja kas see oli kooskõlas sellega, mis oli neile kõige olulisem? Kelleks nad tahtsid, et sa saaksid? Mida nad tahtsid, et sa saavutaksid? Missugust käitumist nad sinult ootasid? Kas sa imasid neid ideaale endasse ja kas need on sinu heaks töötanud?

Foto: Shutterstock.com

Teine võimas mõjutaja algusest peale on haridus

Shetty selgitab, et need on õppeained, mida õpetatakse. Kultuuriline vaatenurk, millest lähtudes neid õpetatakse. Millisel viisil õppimist meilt oodatakse.

“Faktikeskne õppekava ei julgusta loovust, kultuuriliselt kitsas lähenemisviis ei soodusta sallivust teistsuguse tausta ja päritoluga inimeste suhtes ja annab vähe võimalusi süüvida asjadesse, mis tekitavad meis kirge, isegi kui teame varasest east, mis need on,” kirjutab Shetty ja lisab, et see ei tähenda, et kool ei valmista meid eluks ette – ja leidub palju erinevaid haridusmudeleid, millest mõned on vähem piiravad –, kuid tasub astuda sammuke tagasi, et kaaluda, kas need väärtused, mille koolist kaasa võtsid, tunduvad sinu jaoks õiged.

Foto: Shutterstock.com

Miks on oluline tunda oma väärtusi?

  • Kui tunned oma väärtusi, on sul olemas juhised, mis suunavad sind inimeste ja tegude ja harjumuste poole, mis on sulle parimad.
  • Ilma väärtusteta eksleme sihitult ringi just nagu siis, kui sõidame tundmatus piirkonnas; me teeme valepöördeid, eksime ära, jääme kahevaheloleku lõksu.
  • Väärtused muudavad lihtsamaks enda ümbritsemise õigete inimestega, raskete karjäärivalikute tegemise, aja arukama kasutamise ja tähelepanu suunamise sinna, kus see on vajalik.
  • Ilma väärtusteta pühivad segajad meid teelt.

Raamatu saab tellida kirjastuse Helios e-poest

Head Uudised GoodNews