1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. KUULA RAADIO ELMARIT I Muusikaterapeut Lilia Märtmaa: vaikus on kõige väärtuslikum heli
KUULA RAADIO ELMARIT I Muusikaterapeut Lilia Märtmaa: vaikus on kõige väärtuslikum heli

KUULA RAADIO ELMARIT I Muusikaterapeut Lilia Märtmaa: vaikus on kõige väärtuslikum heli

Raadio Elmari hommikujutus käis külas Tervendavate Helide keskuse rajaja, gongimeister, multiinstrumentalist ja muusikaterapeut Lilia Märtmaa. Lilia sõnul saab muusikat teraapiana kasutada ka omal käel. “Esimene soovitus on hakata kuulama ja märkama, mis helid ja muusika teid ümbritsevad just praegu, sest suureks probleemiks linnas on mürareostus, mis põhjustab väsimust, tööjõudluse vähenemist ja isegi füüsilisi närvihaigusi,” rääkis ta saates ja lisas, et teadlaste sõnul vähendab suurtele linnadele omaselt nende elanike eluiga isegi 10-12 aasta võrra, seega tasub end linnamüra eest kaitsta, käia rohkem looduses või panna kasvõi korterisse heliisolatsioon.

Suureks probleemiks linnas on mürareostus, mis põhjustab väsimust, tööjõudluse vähenemist ja isegi füüsilisi närvihaigusi.

Avastage erinevat muusikat

Lilia selgitas, et teraapias on tavaliselt mingid eesmärgid, näiteks kodustes tingimustes võivad need olla lõdvestumine, stressi maandamine või hoopis energiataseme ja meeleolu tõstmine. Muusika, mis aitab neid eesmärke saavutada, võib olla väga erinev. Ta tõi välja, et näiteks on üldlevinud arvamus, et Mozarti muusika on positiivse mõjuga, kuid kui me laseme seda mõnele teismelisele, siis see pigem tekitab ärritust.

“Mõelge, mis muusika just teie jaoks omab tähendust, kindlasti tasub vaadata ringi, tänu internetile on palju võimalusi muusikat leida, erinevad stiilid ja esinejad, ärge jääge kinni oma playlist’i”, soovitas ta.

Loodushelid rahustavad

Universaalsed helid on näiteks loodushelid ning kui loodusesse pole võimalik kogu aeg minna, on palju abi ka salvestatud helidest. Sellest räägitakse palju, et loodushelid rahustavad, vähendavad ärevust, stressi, viha ja harmoniseerivad meie seisundit, häälestavad loodusrütmidega.

Loodushelid rahustavad, vähendavad ärevust, stressi, viha ja harmoniseerivad meie seisundit, häälestavad loodusrütmidega!

Lilia sõnul on vaikus kõige väärtuslikum heli. Ta kinnitas, et vaikus laseb meil häälestuda oma sisemise hääle ja tarkusega.

KUULA RAADIO ELMARI INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews