1. Avaleht
  2. Hingele
  3. PÕNEV FACEBOOK LIVE! Kuidas toetada keha ja vaimu läbi teraapilise laulmise?
PÕNEV FACEBOOK LIVE! Kuidas toetada keha ja vaimu läbi teraapilise laulmise?

PÕNEV FACEBOOK LIVE! Kuidas toetada keha ja vaimu läbi teraapilise laulmise?

MaiWistiku looja, joogatreener ja loodusterapeut Mai-Liis Kivistik korraldab igal kuul uue ja põneva Facebooki vestluse teemal tervis, nahahooldus või toitumine. 17. veebruaril toimub põnev vestlus pealkirjaga “Keha ja vaimu toetamine läbi teraapilise laulmise” ning külas on laulja, muusik, holistiline lauluõpetaja ning teraapilise laulmise juhendaja Eva-Lotta Vunder.

Foto: Grethe Rõõm

Laulmine ja tervis on tihedalt seotud

“Laulmine ja tervis on minu jaoks tihedalt omavahel seotud. Kui olen liiga vähe laulnud, pole kehas tunne päris see, elujõud ei voola nii hästi ja rõõmutunnet on vähem. Pean täna laulmist lisaks loovale eneseväljendusele ka oluliseks eneseregulatsiooni praktikaks,” räägib Eva-Lotta.

Pean täna laulmist lisaks loovale eneseväljendusele ka oluliseks eneseregulatsiooni praktikaks

Ta tõdeb, et kuigi on laulmisega tegelenud terve elu, siis just läbi mitmete isiklike ja häälega seotud kriiside hakkas ta avastama terviklikumalt keha ja hääle toimimist ning teadliku hääletöö tervistavat mõju. Suurema tõuke edasiõppimiseks andis asjaolu, et ühel päeval lihtsalt hakkasid tema juurde tulema inimesed, kes soovisid, et ta neid laulma õpetaks. Sealt alates on Eva-Lotta läbinud ka mitmeid koolitusi hääle- ja eneseväljenduse teemadel, samuti Meta-EFT koputusteraapia, Meta-tervise ja Reiki kursused.

“Viimaste aastate jooksul on minuni üha rohkem jõudnud inimesi, kes väga tahaksid laulda ja avastada oma häält, kuid kellel on sellega seoses piiravad uskumused, et nad ei oska, on hirm naerualuseks saada või ebameeldiv oma häält kuulda,” räägib ta ja lisab, et tema sooviks on kummuta see müüt, et laulmine on vaid privilegeeritutele ja jagada laiemalt sellist võimalikkust, kus laulmine on loomulik ja tavapärane tegevus kõigi jaoks. See on meie loomupärane viis enesekorrastuseks ning oma elurõõmu ja elujõu eest hoolitsemiseks.

Laulmine on meie loomupärane viis enesekorrastuseks ning oma elurõõmu ja elujõu eest hoolitsemiseks.

Foto: Grethe Rõõm

Kõigil on olemas ilus ja voolav hääl ning ka viisipidamisoskust on võimalik arendada

Eva-Lotta selgitab, et see ei tähenda, et kõik peaksid olema laval solistid, aga kõik võiksid tunda end vabalt oma häält kasutades, tunda rõõmu selle väest. Seda enam, et meie hääl väljendab seda, kes me oleme, millest me koosneme, kuhu püüdleme ning on sillaks kõikides suhetes ja eesmärkide elluviimisel meie elus.

Eva-Lotta Vunder on õppinud klaverit TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia jazzosakonnas ning vahetusüliõpilasena Rootsis Göteborgi Muusika- ja Teatriakadeemias maailmamuusika osakonnas. Osalenud nii laulja, helilooja kui instrumentalistina paljudes ansamblites ja muusikalistes projektides, andnud välja mitmeid CD-plaate (viimati originaalloominguga “The Heart Way” 2018). Õpetanud laulmist Viljandi Muusikakoolis, Võru Muusikakoolis ja töötanud koos lauluterapeudi Merle Pärlega “Merle Pärle hääle- ja muusikamaal”. Lisaks täiendanud end mitmekülgselt enesearengu, holistilise hääletöö ja vaimse tervisega seotud teemadel (sh meta-EFT 3 astet ning Usui Reiki 3 astet).”

Grupiga saab liituda Facebookis.

Head Uudised GoodNews