1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kogemuslugu: Hea Elu enesearengufestival
Kogemuslugu: Hea Elu enesearengufestival

Kogemuslugu: Hea Elu enesearengufestival

Käisin eile Haapsalu Linnuses toimunud Hea Elu enesearengufestivalil, kus teiste hulgas astusid üles Epp Kärsin, Mihkel Raud, Inga Lunge, Marilyn Jurman ja Mindvalley asutaja Vishen Lakhiani.

Mindvalley asutaja Vishen Lakhiani

Liikuvatest tegevustest meeldisid mulle kõige rohkem Ashtanga Vinyasa jooga Marilyn Jurmaniga ja Shindo venitusharjutused Merike Villardiga. Shindo on Jaapanist pärit lõõgastusharjutuste süsteem, mis põhineb terviklikul käsitlusel inimesest. Joogat olen juba pikemat aega praktiseerinud, aga Shindot proovisin esimest korda ja sain seda tehes väga mõnusa meditatiivse kogemuse osaliseks.

Väärtuslike teadmiste poolest paistsid minu arvates kõige enam silma Epp Kärsin, Inga Lunge, Marilyn Jürman, Merit Raju, Vishen Lakhiani ja Raivo Ilmsalu.

Epp Kärsin rääkis festivalil teadlikust seksuaalsusest. Ta andis palju nippe nii meestele kui naistele edukama paarisuhte loomiseks ja hoidmiseks. Epp rõhutas partneriga intiimseks jäämise oskuse tähtsust pikaajalistes suhetes ja ütles, et tähtis on julgeda oma soove partneriga jagada. Tema sõnul tuleks kaks korda aastas teha ka suhteauditit ehk rääkida kõik suhteteemad selgeks, sest suhe nõuab järjepidevat pühendumust ja tähelepanu.

Inga Lunge enesearengufestivalil Hea Elu 2021. Fotod: Kai Kuusik-Greenbaum

Inga Lunde andis kõne teemal “minu kirg.” Ta soovitas oma elust ära jätta kõik tegevused, mida tehes on tunne, et seda “peab” tegema ja teha asju ainult siis, kui neid päriselt teha tahame. Inga kõne kõige mõtlemapanevamaks osaks oli tema küsimus: “Mis siis, kui kõige lõpus öeldaks teile, et see siin oligi paradiis ja te võisite elada täpselt sellist elu, nagu te tahtsite, aga te lihtsalt mingil põhjusel ei teinud seda?”

Marilyn Jurman enesearengufestivalil Hea Elu 2021. Foto: Kai Kuusik-Greenbaum

Lisaks Ashtanga Vinyasa joogatunni läbiviimisele rääkis Marilyn Jürman teemal “kas otsida elu mõtet või mõtestada oma elu ise?” Tema jutust võtsin endaga kaasa kaks olulist punkti – võta, mis sul on ja tee, mis sa saad ning lihtsalt ilmu kohale. Marilyn soovitab alati olla avatud kõigile võimalustele ja proovida nad ära tunda.

Merit Raju jagas teadmisi julguse teemadel. Tema jutust kõnetas mind kõige enam mõte, et kui sul on mõni raamat või postitus või looming ükskõik millisel kujul, mis tahab läbi sinu siia maailmasse tulla, siis on äärmiselt egoistlik oma hirmu taha peitu pugeda, sest teised ootavad seda, mida sul on jagada ja neil võib seda väga vaja olla.

Meriti sõnul pole hirm muud kui elevus ilma hingamiseta.

Terapeut Raivo Ilmsalu esinemisest jäi meelde see, et konflikt pole halb, vaid halb on see, kui konflikti ei lahendata.

Vishen Lakhiani viis läbi kuue faasi meditatsiooni. Tema sõnul ei pea meditatsioon tingimata tähendama mõttemeele vaigistamist. Kuue faasi meditatsiooniga on ta püüdnud teha meditatsiooni kõigi huviliste jaoks nii lihtsaks ja efektiivseks, kui vähegi võimalik. Ma olen juba pikalt erinevate meditatsioonipraktikatega tegelenud ja suurimaks katsumuseks nende kõigi puhul on minu jaoks alati olnud oma meele vaigistamine. Kuue faasi meditatsiooni puhul selle pärast muretsema ei pea ja see on regulaarsel praktiseerimisel vähemalt sama mõjus, kui teised meditatsiooni-praktikad, kui mitte mõjusam. Soovitan väga Visheni meditatsiooni proovida kõigil, kes tahavad mediteerida, aga tunnevad, et nad ei oska või neil ei ole aega või et see pole nende jaoks.

Õhtu lõpetuseks sai kogeda ekstaatilist tantsu Rain Tungeriga, mis oli imeliselt vabastav kogemus. Ekstaatiline tants on tõestuseks, et vastupidiselt levinud uskumusele saab ka ilma alkoholi ja meelemürkideta tantsides end täiesti vabaks lasta.

Olen väga tänulik, et Eestis korraldatakse sellist sündmust, mis annab võimaluse kõigil enesearengu huvilistel kokku tulla, uusi teadmisi omandada ja vabas õhus mõnusat olemist nautida. Ootan juba põnevusega järgmise aasta Hea Elu enesearengufestivali.

Diana Põldaru

 

Head Uudised GoodNews