1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. MANTRATE VÄEÕHTU I Kaushalya Vishenkamatrioshka: heliteraapia aitab sügavalt puhata
MANTRATE VÄEÕHTU I Kaushalya Vishenkamatrioshka: heliteraapia aitab sügavalt puhata

MANTRATE VÄEÕHTU I Kaushalya Vishenkamatrioshka: heliteraapia aitab sügavalt puhata

Tervendavate mantrate väeõhtul täna üles astuvad Kaushalya Vishenkamatrioshka ja Alex ehk Jagaspace selgitavad, et neid ühendab ühine huvi muusika ja helide tervendavate mõju vastu. Ja loomulikult ka huvi üksteise maailmade vastu. “Rändame koos läbi elu viimased 14 aastat ja muusika on olnud alati selleks lendavaks vaibaks, mis meid kannab läbi kõikide tornaadode nii, et leiame end taas turvaliselt hõljumas laugja puhta vee kohal,” räägivad nad.

Iga pill on isiksus oma iseloomu ja hingega

Nad tegelevad oma elus muusika komponeerimise ja esitamisega. Loovad elektrooniliselt kui ka akustiliselt. Oma suures armastuses erineva muusika vastu on nad oma pillide ja loomingužanrite pagasit laiendanud erisuundades. Nad tõdevad, et vahel tekib tunne, et neid võiks oleks mitu “klooni” korraga, et seda kogemust täielikult kogeda ja jagada.

Peamiseks suunaks tänasel päeval on heliteraapiline muusika Planetaarsete Gongide, Tiibeti- ja Kristallkaussidega, Inimhääle, Trummide, Ravtrummi, 432 hz Santoori, Ookeanitrummi, Viiuli ja Harmooniumiga. “Kindlasti tekib küsimus, et miks kirjutan suure tähega pillide nimetused? Aga sellepärast, et iga pill meie jaoks on kui isiksus oma iseloomu ja hingega. Juba väikse lapsena mu viiuli õpetaja ütles mulle, et Viiul on minu sõber ja kui ma mõni päev mängida ei tahagi, siis vähemalt võtaksin ta kastist välja ja vaataksin teda,” räägib Kaushalya.

Lisaks on nad laiendanud enda loomingut elektrooniline ekstaatiline tantsumuusika suunas. Komponeerides seda stiili, kasutavad nad päris “rauda”, kus vajutavad nuppe ja mängivad meloodiaid Süntidel. See on justkui kosmoselaeva juhtimine, kuhu lisame inimliku faktorina Kaushalya laulmist ning mõndasid akustilisi pille.

Inimesi alati inspireerivad rütmid. Ja paljud soovivad õppida trummmängu. Seega teevad nad ka pidevalt trummiringe ja trummilaagreid. Nende lemmiktrummiks on Sufistlik Raamtrumm. Trummiringides jagavad nad igale osalejale Alexi valmistatud Raamtrummi ja õpetatakse selle mängukunsti. Tihti inimesed tulevad ka oma Šamaanitrummide ja Jembedega, mis annab trummiringile alati vürtsi juurde. Ühine trummimine tõstab nende sõnul tuju ja annab mõnusa eduelamuse.

Koos koolitatakse välja ka tulevasi heliterapeute ja ka neid, kes lihtsalt enese ellu midagi uut ja alternatiivset otsivad.

Muusika on sõber, kes näeb ja toetab

Bänd on veendunud, et muusika on nagu elu – kui oled sellesse sündinud, siis see kestab kuni surmani. See on meie arusaam praegu. Muusika on tervendaja, rõõmutooja, eneseväljendus, ühenduse loomine oma sügavama olemusega, suhtlemine läbi helide, jagamine, emotsioonide sublimeerimine, toit hingele, meie teekond, tähistamine, väepaik ja tempel. Muusika on otsetee alateadvusesse ja see puudutab igal juhul.

“Meie eludes on juba varajasest lapsepõlvest olnud muusika väga olulisel ja aktiivsel kohal. Olles selles eluprotsessis on läbi muusika meie teekonnale sattunud põnevaid ja erinevaid inimesi, sõpru ja olukordi. Võiks öelda, et just tänu muusikale oleme saanud maailmas nii palju ringi rännata ja uued uksed avanevad iseenesest.  Muusika on universaalne keel, mis on korduvalt meid ühendanud teiste kultuuriruumidega,” räägib Kaushalya.

Ta märgib, et inimesed vajavad oma ellu muusikat, sest igaühel on oma sisemaailm ja oma minevikukogemus. Igaühel on midagi, mis vajab väljendamist ja teostumist. Igaüks soovib olla armastatud ja nähtud.  Muusika saab olla see sõber, kes “näeb” ja toetab.

Igaüks soovib olla armastatud ja nähtud. 

Heliteraapia aitab sügavalt puhata

Heli- ja gongiteraapia on Kaushalya sõnul oluline, sest üheks oluliseks alustalaks heale tervisele on kvaliteetne puhkus. Teraapias toimub sügav puhkamine.  Teraapia järgselt saavad inimesed öösel palju paremini magada ja nende tuju tõuseb.

Teaduslike katsetena on tõestatud, et vibratsiooniga on võimalik mõjutada vedelike struktuure. Teades, et inimkeha koosneb suures osas vedelikest, siis Gong, tugeva resonantsinstrumendina on võimeline suurepäraselt seda tööd ära tegema. Seda nimetatakse vibroakustiliseks massaažiks. Samuti Gongide helid mõjutavad ka ajutööd, rahustades ja lõdvestades kogu keha.

“Olles uurinud seda ainet läbi aastate oleme välja töötanud kergelt toimiva meetodi, mida kasutame teraapias. Nimetame seda “Gong SPA™”,” tutvustab ta.

Üheks oluliseks alustalaks heale tervisele on kvaliteetne puhkus.

Mantrad aitavad rahustada meelt

Sõna Mantra koosneb kahest osast MAN- mõistus TRA- vabastama. Kaushalya selgitab, et kõige rohkem meelehärmi kipubki elus valmistama just inimese enda mõistus, mis on hinnanguline, kritiseeriv, kontrolliv ja mis kõige hullem- “hüppab kontrollimatult ringi” . Kui palju kergem oleks elu, kui mõistus oleks veidi rahulikum või veel parem, lausa vaikne. Mõistus võiks “sõna võtta” vaid siis, kui meie, peremehena, talle “sõna anname”.

Mantra on häälega genereeritud vibratsioon, mis võib olla vaid ühesõnaline või ka mitmest sõnast koosnev. Oluline omadus mantra juures on see, et seda korratakse mitu korda järjest. Vahel vaid mõned minutid vahest lausa mitmed tunnid või päevad. Matra see on meditatsiooni instrument. Ja see instrument on igal ühel alati käepärast olemas. Sest ainus, mida vaja, on vaid oma enese hääl.

Kaushalya lisab, et mantra on vabastav ja rahustav. Samas on sellel ka omadus manifesteerida seda, mida soovitakse oma elus näha ja kogeda. Kui aina ikka korrata, et “mul alati veab” siis ikka hakkabki vedama. Või kui korrata, et “küll on vähe raha” no siis võib enam vähem kindel olla, et see mantra rikkust õuele ei too.

“Niisiis, ka lihtne kordusmõte või mõttemuster toimib ja tasub olla tähelepanelik, mida oma ellu kutsuda,” räägib ta.

Kaushalya Vishenkamatrioshka ja Alex peavad sümpaatseks sanskritikeelseid mantraid. Näiteks universaalne loomisheli mantra lihtne “OM” või “AOUM”. Erilise vägevuse saab aga mantra kordamine koos paljude inimestega, kus kõik korraga sama mantrat kordavad või laulavad. Seda saab kõige paremini mõista läbi isikliku kogemuse.

“Meie isiklik kogemus mantra teekonnal on 25 aastat ja see aitab hoida fookust nii elus kui eneses. See on sügav ja lihtne teekond, mis alati tõstab tuju ja loob kergust,” räägivad nad.

Kui palju kergem oleks elu, kui mõistus oleks veidi rahulikum või veel parem, lausa vaikne.

Head Uudised GoodNews