1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kareem Raihani: kui tantsid, tuled iseendasse ja kui tuled iseendasse, on sul võim
Kareem Raihani: kui tantsid, tuled iseendasse ja kui tuled iseendasse, on sul võim

Kareem Raihani: kui tantsid, tuled iseendasse ja kui tuled iseendasse, on sul võim

24. märtsil toimub Kultuurikeskuses Kaja suur ekstaatiline Tiit Trofimovi sünnipäevapidu Kareem Raihaniga, kes on üks hinnatumaid ekstaatilise muusika mängijaid. Kareem kirjeldab Eestit ilusana riigina, paljude puude ja metsadega ning eestlasi kui soojasid inimesi, kellele meeldib tantsida. Ta usub, et tantsimine on meil sünniga kaasa tulnud – kui panna muusika mängima, hakkavad ju beebidki tantsima. Kui tantsid, tuled iseendasse ja kui tuled iseendasse, on sul võim.

Ekstaatiline tants on meditatsioon

Ekstaatiline tants on liikumise viis, sellel ajal sa ei mõtle. Ekstaatiline tants on enamjaolt sügavuti minemiseks ja väljendamiseks. Aga seda mitte läbi rääkimise, vaid väljendatakse end oma kehaga ja häälega.

Ta kinnitab, et kui seda kaks tundi teha, su elu muutub. Kareem toob välja, et kaks tundi mediteerida ja istuda samas asendis võib olla väga raske. Ka ekstaatiline tants on meditatsioon, kuid tantsides on energia pidevas liikumises. See toob meid tagasi oma keskmesse, allikasse ja iseendasse.

Ühenduses Festival 2021 – High on life. Foto: Alice Märtin

Ole sina ise

Tiit kirjeldab, et seekordsel ekstaatilisel tantsul luuakse müstiline õhkkond läbi põnevate näomaskide kasutamise ja riietudes end nii vabalt ja ägedalt kui hing ihkab. „Tantsime väga eksootilisele rännakule viivate helide saatel ennast ekstaasi, tunneme end vabade ja metsikutena, sest just see ongi meie kõige suurem sünniõigus,“ räägib ta.

Kareem julgustab olema kõiki nemad ise. „Sa oled unikaalne kõiges, mida sa teed. Me ei pea välja nägema ühesugused ega tegema samu asju,“ paneb ta südamele.

Ta toob ka välja, et kui tema alustas esinemisega, polnud ta kindel, kas tal on publikut. Aga ta tegi otsuse, et tahab seda teha ja olla see, kes ta päriselt on. Sellest hetkest avanes tema jaoks uus muusika ja maailm.

Kareem Raihani lugu

Kareen oli techno maailmas superstaarist DJ. Ta nendib, et alguses oli see kena, kõik tantsisid, ent ühel hetkel maailm muutus, muusika sai rohkem reklaami, inimesed hakkasid aga tantsu ja muusika vastu vähem huvi tundma. Rohkem oldi huvitatud ekraanidest.

Monika Kuzmina ja Kareem Raihani. Foto: Virko Veskoja

„Minu jaoks on muusika ja tants püha ja kui ma näen sellist asja tantsuplatsil, siis see teeb mind aina vähem õnnelikumaks,“ nendib ta.

Ühel hetkel leidis ta ekstaatilise tantsu maailma, kus ei tehta narkootikume, ei jooda alkoholi, aga peod on palju paremad ja kõik tantsivad! „See on see pidu, mida mina tahan, ma tahan näha inimesi liikumas, mitte ainult ekraani vaatamas,“ selgitab ta, miks ta on nüüdseks 12 aastat mänginud ekstaatilisel tantsul.

Ta ütleb, et tema eesmärk on tuua inimesi kohta, kus aeg ja ruum enam ei eksisteeri, kui sa ei mõtle rohkem ja sinu keha liigub. „Kui see juhtub, siis sa saad iseendaks,“ ütleb ta.

Head Uudised GoodNews