1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. INTERVJUU I Kundalini jooga õpetaja: muinasjutud on inimhinge teekonnakaardid
INTERVJUU I Kundalini jooga õpetaja: muinasjutud on inimhinge teekonnakaardid

INTERVJUU I Kundalini jooga õpetaja: muinasjutud on inimhinge teekonnakaardid

Hatu joogamõisas toimub 19.-21. juulini Eesti esimene kundalini jooga festival, kus Eesti joogaõpetajaid esindab teiste seas Margit Kurm.

Tema vaimne nimi Taranbir tähendab päästvat purjekat, kes viib meid kõiki lõpmatusse. Seda nime ta ei valinud, vaid sai nimeandjalt.

„Meil on kundalini joogas kaunis traditsioon: paluda endale vaimne nimi. Nime andmisel arvestatakse sünniaega ja mediteeritakse, et leida õige tähendusega nimi, mis peegeldab inimese hinge eesmärki,“ sõnab ta.

Mille poolest erineb kundalini jooga teistest joogastiilidest?

See on väga terviklik ja kiirete mõjudega. Kundalini jooga, nii nagu seda õpetas joogi Bhajan, on paljude erinevate tahkudega nagu lihvitud teemant. Väliselt haarab see hingamistehnikaid, dünaamilisi harjutusi, kehalukke, heli ja mantraid, meditatsioone ja lõdvestusi. Kasutusel on hulgaliselt kriya’sid (välja näevad need nagu harjutusteseeriad), mis tekitavad erinevaid vaimselt ja füüsiliselt terviklikke ja terveolemisele kaasaaitavaid mõjusid. Kundalini joogat praktiseerides on ka võimalus väga ruttu oma egoga silmitsi seista ja egokiindumustest vabaneda.

Kundalini jooga on paljude erinevate tahkudega nagu lihvitud teemant.

Millisel põhjusel otsustasite 14 aastat tagasi minna proovima kundalini joogat?

Tegelesin enne aastaid hatha-joogaga, aga kuna mu õpetaja enam tunde ei andnud, siis olin avatud uuele. Juba esimesest kogemusest tundsin, et see on, mida olen otsinud. Olen väga tänulik esimesele õpetajale Mai-Liis Pillele, kelle inspireerivad joogatunnid mind õpetajaks õppima viisid.

Juba esimesest kogemusest tundsin, et see on, mida olen otsinud.

Kuidas on teadmised kundalini joogast muutnud teie igapäevaelu?

Kõige olulisem muutus on, et mul pole enam pidevat hirmu- ja südamevalutunnet. Suudan rahulikult tähele panna, mis emotsioonid minus on ja miks. See ei tähenda, et ma emotsioone välja ei näitaks. Eluviis on muutunud. Järgin elustiili, mis põhineb looduslike rütmide arvestamisel ehk lihtsad asjad hoiavad tervist: millal magama minna, millal ärgata, piisavalt ja sobilikul ajal süüa, liikuda.

Suudan rahulikult tähele panna, mis emotsioonid minus on ja miks.

Kuidas saavad kundalini jooga harjutused aidata tänapäeva kiire tempoga maailmas tasakaalus püsida?

Kundalini jooga harjutused ja meditatsioonid taastavad loomuliku seesmise tasakaalu. Saad  jääda keset ümber sinu möllavaid torme rahulikuks ja keskendunuks. Kiire elutempo viib paigast närvi- ja näärmesüsteemid, kundalini jooga on aga eelkõige just nende süsteemide mõjutaja.

Olete rääkinud muinasjuttude tähtsusest meie elus. Kui palju tõde peitub muinasjuttudes?

Muinasjutud ongi tõde, aga  tõde on sümbolite taha peidetud. Need on inimese hingele nagu teekonnakaardid, et pärale jõuda. Igaühele oma.

Millest räägite festivalil?

Meis kõigis peituva ürgenergia vastandlikest, kuid igavesti tõmbuvatest poolustest, mis väljenduvad stabiilse ehk meespoole ja voolava ehk naispoole energiatena. Nende energiate tundmaõppimisest ja tasakaalustamisest endas. Ja mis rolli mängivad siin lisaks joogale muinasjutud.