1. Avaleht
  2. Hingele
  3. GOODNEWS ENESEARENGUFESTIVALIL HEA ELU I Inga Lunge: kui midagi tahad, mõtle, kuidas saab, mitte kas saab!
GOODNEWS ENESEARENGUFESTIVALIL HEA ELU I Inga Lunge: kui midagi tahad, mõtle, kuidas saab, mitte kas saab!

GOODNEWS ENESEARENGUFESTIVALIL HEA ELU I Inga Lunge: kui midagi tahad, mõtle, kuidas saab, mitte kas saab!

Täna toimub Haapsalu linnuses enesearengufestival Hea Elu, kus 12 tunni jooksul astub üles 12 esinejat, sealhulgas Inga Lunge, Mihkel Raud, Raivo Ilmsalu, Merike Villard, Roland Tokko, kes jagavad häid mõtteid ja ideid, kuidas viia oma elu järgmisele tasemele. Inga Lunge rääkis elukutsest ja kirest ning kuidas teha seda, mida sa päriselt soovid.

Mis meid takistab tegemast seda, mida me tahame?

Mis takistab meid tegemast asju, mida me tegelikult tahame ja mis meile meeldivad? Paljud ütlevad, et oleksid õnnelikud, KUI… Siia saad ise lisada tegurid, mis sind takistavad.

Tihti öeldakse näiteks, et mul pole piisavalt raha, pole elukaaslast või et lapsed käituvad halvasti. Tahaks reisida, aga ei saa. Ja nii edasi.

Lunge tõi välja, et need asjad on kõik välised ja meist väljaspool. Ta tõi näite, et ta võiks mõelda, et küll oleks tore koolitada, kui kõik oleksid lõbusate nägudega, aga keegi ikka ei ole. Siis on oluline aru saada, et see on väljaspool ning me ei saa seda muuta. Ja ongi hea, et kõik pole nii nagu meie tahame! Me saame vaid otsustada, mis toimub meie sees. Seda ei otsusta keegi teine.

Ära küsi, kas… – küsi, kuidas!

Lunge sõnas, et tema ei küsi kunagi töö puhul, kas saab – kas saab teha nii või naa. Kas-küsimus on tema sõnul väga halb, sest vastuseks võib tulla ei. Alati tasub küsida – kuidas saab? Nii tegelikult igas asjas. Kui midagi tahad, mõtle, kuidas saab, mitte kas saab.

Kui mõtled, kuidas saab, on see juba esimene samm. Kui tahad teha mingit muutust, mõtle, mis on esimene samm. Lunge tõi näiteks, et tal on olnud jupp aega peas lasteraamatu stsenaarium. Mida selleks on vaja teha? Eks ikka kirjutama hakata. Ta rõhutab, et kui sa teed seda, mida sa tahad, loksub kõik ka paika.


Lunge soovitas lastevanematele, et laps saaks varakult aru, mida ta soovib, anda talle katsetada ja proovida erinevaid asju, et nad saaksid aru, mis neile meeldib. Enda kire leidmine on sisuliselt lihtne – teha seda, mis sulle meeldib. Aga selleks peab katsetama erinevaid asju.

Head Uudised GoodNews