1. Avaleht
  2. Hingele
  3. EMOTSIOONIDE ALKEEMIA: raamatud, mis aitavad mõtlemist muuta
EMOTSIOONIDE ALKEEMIA: raamatud, mis aitavad mõtlemist muuta

EMOTSIOONIDE ALKEEMIA: raamatud, mis aitavad mõtlemist muuta

Tallinnas toimus 25. oktoobril suurseminar “Kuidas vabaneda depressioonist, hirmust, ärevusest ja häbist”, kus eneseabiraamatutega oli väljas ka kirjastus Pilgrim.

Seminarile tulid kõnelema inimesed, kes on julgenud iseendasse vaadata, elavad teadlikku elu ja julgevad olla nemad ise ka kõige ebamugavamatel hetkedel: Kristiina Garancis, Alar ja Elina Ojastu, Tiit Trofimov, Marko Lepik, Gerly Sepp, Argo Sarapuu, Ereli Järv, Allan Eesmaa, Monika Palm, Deniss Vinogradov, Erki Kaikkonen. Esinejad on seisukohtadel, et tervis sõltub eelkõige meist endist ja selle teadvustamine ja ellu rakendamine on üks olulisemaid asju, millega enda elu looma hakata.

Heade Uudiste portaal avaldab suurseminaril müügil olnud Pilgrimi raamatute nimekirja.

Maarika Ruuse „Ettevaatust, kui vasak on parem”

Vasakukäelisusest on tänapäevaks kujunenud suhteliselt normaalne nähtus, mida ei saa kahjuks väita möödunud aegade kohta. Oli aegu, kus vasakukäelisus oli midagi väga vääritut, midagi, mis tuli tingimata ,,ära parandada“ ehk ümber õpetada. Raamat annab väikese ülevaate olulisematest vasakukäelisust puudutavatest küsimustest. Millal võime öelda, et inimene on vasakukäeline? Kuidas käelisust määrata? Kas vasakukäelise lapse peaks ümber õpetama paremakäeliseks? Vasakukäelise lapse vajadused lasteaias, koolis. Mida võiks teada vasakukäelise lapsega tegelevad õpetajad? Kuidas toetada peres kasvavat vasakukäelist last lapsevanemana? Mida võiks vasakukäeline ise enda kohta teada enne, kui ta paremakäeliste maailmas ,,lõksu“ langeb?

Panache Desai „Väärtusta ennast”

Tänapäeval kuuleb paljude inimeste suust lauset: “Ma ei ole piisav.” Miks see nii on ja kust see ebakindlus on alguse saanud, tasub igaühel endal mõtiskleda. Eneseväärtustamine on inimese elus üks tähtsamaid oskusi. Kui väärtustad ennast, siis väärtustavad sind ka teised.
Panache räägib eneseväärtustamise olulisusest inimese elus, jagades juhiseid, kuidas selle teemaga oma elus hakkama saada. Väärtusta ennast sellisena, nagu sa oled – see on väga oluline.

 

 

 

Tim Grayburn „Ka mehed nutavad”

Peaaegu kümme aastat varjas Tim oma depressiooni. See pani teda tundma ennast nõrga ja alaväärsena ning ta arvas, et elu variseb kokku, kui keegi tema probleemist teada saab. Kui ta lõpuks rääkima hakkas, tuli välja, et ta polegi üksi. Raamat „Ka mehed nutavad“ kummutab eelarvamuse, et mehed on tugevad, kui nad ei märka ega tunnista depressiooni ja ärevust endal ega teistel. See on jõhkralt aus, kohati valus ja kohati naljakas lugu sellest, mida tähendab, kui tahad olla „tõeline mees“. Raamatu on kirjutanud mees, kes otsustas, et tahab oma lugu jagada, sest küllap on teisigi, kes on temaga sarnases olukorras. See on Timi lugu, aga see võib olla ka sinu või sinu lähedase inimese lugu.

Eckhart Tolle „Siin ja praegu”

Tegemist on ilmselt selle sajandi ühe oluliseima spirituaalse raamatuga ühel kaasaja kõige olulisemalt vaimselt autorilt. Eckhart Tolle sõnum on lihtne: teadlik elamine hetkes, siin ja praegu, on kõige õigem tee õnne ja valgustumiseni. Tema selge väljenduslaad, toetav hääl ja entusiasm teevad sellest raamatust suurepärase teejuhi kõigile, kes on kordki mõtelnud, mida see “ela nüüd ja praegu” peaks tähendama. Tolle suudab väga keerulisi kontseptsioone lihtsas keeles lahti seletada, pannes justkui aja lugemise vältel peatuma ning hoides igavikku peopesal. “Siin ja praegu” on tulvil inspiratsioonist, ideedest ja teemadest, mis käsitlevad Chi-energia allikat, valgustunud suhteid, meele loovat kasutust ja elu tsüklilisust. Kohustuslik vaimne kirjandus.

Tommy Hellsten „Saad kõik, millest loobud”

Ära oota, et muutused tuleksid sinu ellu väljastpoolt – julge ise muutuda! Tuntud terapeudi Tommy Hellsteni peateos analüüsib isiksuse sisemist arengut. “Armastuse imet suudab inimene kogeda vaid juhul, kui ta nõustub tunnistama omaenda nõrkust ja jõuetust. Pole olemas lühemat teed, tee tugevusele kulgeb üksnes oma nõrkuse tunnistamise kaudu. Siin peitub ka põhjus, miks ma kirjutan paradoksidest,” selgitab autor. Ilma armastuseta ei kujune isiksusi; ebakindlusest vabanevad vaid need, kes kindlustunnet ei otsi; mida vähem teed, seda enam saadad korda – kui me mõistame elu peamisi paradokse ja rakendame neis peituvat tarkust, oleme suutelised arenema, muutuma ja oma elu eesmärke täitma, sest paradoksides peitub kogu elutarkus ja positiivseid muudatusi käivitav jõud.

Kene Vernik „Hea une teejuht”

See raamat aitab korrastada ühte kõige olulisemat tegevust ehk magamist ehk unetervise eest hoolitsemist. Raamat on täis soovitusi ning spetsiaalseid tehnikaid ja harjutusi, mida üks rahutu magaja võiks läbi teha. Lisaks praktilisele poolele ei puudu teooria. Teooriast rääkimine on oluline, sest kui paluda teha teil kõiki neid muutusi põhjendusteta, ei saa see olema piisavalt motiveeriv. Kõik raamatus kirjeldatud harjutused ja tehnikad on teadusuuringutes kinnitust leidnud. Siia raamatusse valis Kene need tehnikad, mida on ka ise õppinud ja praktiseerinud. Kene on unemeditsiinis töötanud kokku aktiivselt 9 aastat.

 

Kevin Billett, Brandon Bays „Valgus tunneli lõpus”

Depressioon, ärevushäired, stress ja läbipõlemine on laialt levimas kogu maailmas. Kuidas depressiooni ära tunda, mida selle keerulise seisundi puhul ette võtta ja kuidas sellest vabaneda? Käesolevast raamatust leiabki lugeja vastused nendele küsimustele. Brandon Baysi loodud rännakumeetod on efektiivne tehnika, mille abil tervendada oma keha ja vaimu. Tänaseks on see meetod laialt levinud ning sellest on saanud abi tuhanded inimesed. Kevin Billett vabanes rännakuteraapia abil oma 30 aastat kestnud depressioonist ning imetledes selle tehnika tervendavat jõudu, otsustas ta liituda Brandoni meeskonnaga, et levitada ja tutvustada rännakumeetodit kogu maailmas.

 

Tommy Hellsten „Jõehobu elutoas”

Raamat pakub erinevaid lahendusi ja põhjendusi inimesi täiskasvanueas painavatele mõtetele ja häirivatele kompleksidele ning aitab seletada rõhuvaid mälestusi. Tommy Hellsten on tuntud psühhoterapeut, kes oma raamatus suunab inimesi mõtlema lapsepõlvele – aega, millest enamasti pärinevad inimeste väga varjatud kujul vaevavad probleemid. Lähisõltuvus on haigus või haiguselaadne olukord, mis tekib, kui inimene elab kõrvuti jõuliste ilmingutega ega suuda neid mõista, vaid lihtsalt sobitub olukorraga. See on raamat, mis võib paljusid raskes olukorras inimesi aidata.

 

 

Kaia-Kaire Hunt „Emotsioonide alkeemia”

Miks emotsioonide alkeemia? Kaia-Kaire Hunt on päris veendunud, et kui alkeemikud otsisid kunagi ammusel ajal igavese elu ja õnne saladust, tarkuse kivi, siis pidasid nad tegelikult silmas meelerahu. Mis see on, mis paneb meid ennast halvasti, haigena, ebamugavalt tundma? Ikka ju meie enda meel, enda tunded ja emotsioonid. Kujuta ette nuppu, millega saaks sisse lülitada ainult head emotsioonid, isegi juhul kui päev on nässu läinud või kui seisad silmitsi ületamatuna näivate probleemidega. Me ei tunneks ju sel juhul ennast üldse halvasti ega kannataks, sest meid ei häiri mitte halvasti läinud päev, vaid tunded, mis sellega kaasnevad! Seda emotsioonide alkeemia võluvõtit on otsitud sajandite kaupa, sest see on ainuke asi, mis saab inimese elu põhjalikult ja pöördeliselt muuta.

Tanya J. Petereson „101 viisi, kuidas vähendada ärevust”

Ärevus ja paanika on viimasel ajal jõudsalt kasvanud probleem seoses maailmas toimuvate muutustega. Mure ja teadmatus tuleviku pärast, töökaotus, pingestunud suhted kodus või oskamatus üksi olla on soodne pinnas selle teema kerkimiseks. Praeguse aja võtmeküsimuseks ongi, kuidas muutustega toime tulla sel äreval ajal. Kuidas ennast aidata ja milliseid praktilisi nippe ärevuse või paanikahoogude ajal ise või kogenud terapeudi abiga rakendada, seda kõike pakub see raamat kuhjaga.

 

Thich Nhat Hanh „Hirm”

Hirmul on lugematul hulgal nägusid: alates hirmust ebaõnnestumise ees kuni igapäevaeluliste muredeni, alates majanduslikust või keskkonnaga seotud ebakindlusest kuni universaalse ängistuseni, mida me kõik kogeme, kui seisame silmitsi sõbra või armastatu kaotusega. Isegi siis, kui meie elus on kõik õnneks vajalikud tingimused olemas, võib elu tunduda raske, kui oleme hirmu tõttu sunnitud elama minevikus või muretsema oma tuleviku pärast. Kuigi me kõik tunneme hirmu, on siiski võimalik õppida, kuidas seda vähendada, nii et see ei suunaks meie elu. Vietnami zenbudistlik õpetaja Thich Nhat Hanh viib meid selle raamatu lehekülgedel teekonnale, kuidas neist hirmudest vabaneda.

 

Roslyn Law „Kuidas aidata depressioonis noori?”

Teismeliste ja noorte depressioon on tõsine probleem, mis võib kõige kurvemal juhul lõppeda ka enesetapuga. Et vanemate ja noorte kontakt on kahjuks vahel kehvavõitu, on vajalik iga raamat, mis on suunatud eelkõige noortele endile. Roslyn Law „Kuidas aidata depressioonis noori?“ on väga praktiline ja hea selge struktuuriga lugemine. Selles on pikemaid tekste, mis aitavad ennast ja oma muresid analüüsida. Jagub konkreetseid nõuandeid, näiteid ja soovitusi Youtube’i videotegi vaatamiseks. Erilist rõõmu valmistab aga autori lähenemisnurk – oma muredega toimetulekus ei peaks noored (tegelikult mitte keegi) olema üksi, vaid tuleb otsida abiväge.

 

Klaus Bernhardt „Paanikahäired ja nendest vabanemine”

Klaus Bernhardt: „Enamikust traumadest, neuroosidest, foobiatest ja paanikahoogudest on võimalik täielikult vabaneda vähem kui kümne teraapiaseansiga.“ Hirmuekspert Klaus Bernhardt julgeb senised laialt levinud teraapiavormid, mis peaksid võitlema hirmu ja ärevuse vastu, kahtluse alla seada ning võtab kasutusele aju-uuringute viimased teadmised. Tulemus on jahmatav: tänu harjutustele ja tehnikatele vabaneb suur hulk tema patsientidest vaid mõne nädalaga hirmust hirmude ees. Bernhardt esitleb oma raamatus täiesti uut teraapiavormi, mis kasutab meie aju tööprotsesse selleks, et hirmudest ja paanikahoogudest võimalikult kiiresti vabaneda ja elada normaalset elu.

Norman Doidge „Muutuv aju”

Selles raamatus tutvustab psühhiaater ja teadlane Norman Doidge üht kõige olulisemat muutust aju mõistmise juures kaasaegses teaduses: neuroplastika fenomeni ehk avastust, et aju suudab muuta oma struktuure ja funktsioone vastavalt mentaalsele kogemusele. Neuroplastika ei anna mitte ainult lootust piiratud vaimsete võimetega inimestele või neile, kellel on diagnoositud ravimatu ajukahjustus, vaid laiendab meie arusaamu tervest ajust ja inimvõimete piiramatusest. “Muutuv aju” oli ajakirja Slate aasta parima raamatu nominent ning ajakirja Globe & Mail aasta parim raamat.

 

 

Harriet Lerner „Vihatants”

“Vihatants” aitab enam tähelepanu pöörata oma vihale ja agressiivsetele emotsioonidele ning pöörata need positiivseks, ülesehitavaks energiaks. Sest viha on tunne ja sel on alati põhjus. Seetõttu väärib viha lugupidavat tähelepanu. “Viha puhul on tegemist signaaliga, mida tuleks kuulda võtta,” kirjutab Harriet Lerner raamatus, millest on saanud miljonite inimeste lemmik. Kuigi viha väärib alati tähelepanu, on naised ometi õppinud seda maha suruma, eitama või vallandama viisil, mis jätab nad abitusse ja jõuetusse olukorda. Põnevas ja asjatundlikus raamatus õpetab autor nii meestele kui ka naistele, kuidas ära tunda viha tõelisi allikaid ning kuidas kasutada viha kui tõhusat tööriista püsivate muudatuste tekitamiseks.

 

Alar Ojastu „Ratsionaalne emotsionaalsus”

Alar Ojastu on suurte kogemustega koolitaja, kes on nõustanud sadu organisatsioone nii Eestis, mujal Euroopas kui ka Aasias ja Venemaal. Alar ütleb selle raamatu kohta nii: „Olin veendunud, et inimliku hoolivuse kaudu on võimalik organisatsioonidel rohkem saavutada kui kitsalt raha nimel tegutsedes, aga mul puudus tõestus sellele. Otsustasin siis kahtluse alla seada kõik oma intuitiivsed teesid seni, kuni olen neile leidnud kinnituse. Tahtsin fakte, näiteid, protsente ja täpseid summasid.“ Siin need on.

 

 

Dan Brulè „Lihtsalt hinga”

Käesolevas käsiraamatus tutvustab tuntud hingamistöö edendaja Dan Brulé erinevaid hingamistehnikaid, mille abil ta on enam kui 50 riigis aidanud inimestel ärevust maandada, edukam ja tervem olla. Raamatus kirjeldab Brulé lihtsaid, ent uudseid teadmisi, mida tippsportlased, võitluskunstide meistrid, eriväelased, päästetöötajad ja vaimsed joogid alati teadnud on – hingamist reguleerides on võimalik muuta oma emotsionaalset ja füsioloogilist seisundit. Kui sa tahad vaigistada oma meelt ja sundmõtetest vabaneda või tipptulemusi saavutada, siis see kõik on sinust vaid hingetõmbe kaugusel.

 

Jennifer Moore-Mallinos, Andy Catling „Kuidas käituksid sina…”

See raamat õpetab lastele, kuidas erinevates ootamatutes või keerulistes olukordades õigesti käituda. Seda on hea lapsevanemal koos lapsega lugeda ning ka koos arutada, kuidas ja miks on õige käituda neis keerukates olukordades just nii. Meil kõigil tuleb iga päev ette olukordi, kus on vaja teha mingi otsus või langetada valik. Näiteks peame otsustama, kas koeraga jalutades tema järelt kaka ära koristada või kas rääkida vanematele tõtt selle kohta, kus me päriselt pärast kooli käisime. Sellest raamatust leiad sarnaseid pähkleid küllaga!

Avril McDonald „Hunti ei kutsutud mängima”

Hundu muutub väga kurvaks, kui tema parim sõber Katrin ta hülgab ja Klarissaga mängima läheb. Ämblik aga näitab Hundule, et ka üksinda võib täitsa lõbus olla, ning hunt mõistab, et uusi sõpru on tegelikult veel teisigi ja toredaid – tuleb nad vaid üles leida! Elus tuleb ette selliseid olukordi ja tundeid, mida me ei saa muuta, ent on ka selliseid, mida vahel on siiski muuta võimalik. Raamatut on soovitanud lastepsühholoogid.

 

Avril McDonald „Hunt ja varjukoll”

Elus võib vahel ette tulla üpris hirmutavaid asju, aga olemas on nii mõnigi hea nipp, millega nende asjade mõju vähendada. Selliste nippidega võib isegi omajagu nalja saada!
Kuidas toetada oma last, kui sõbrad ei võta teda mängu või tal on pimedusega seotud hirmud?
See raamat jutustab südamliku loo hundipojast, kes pistab rinda samasuguste eluliste teemadega.

Head Uudised GoodNews