1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Elus on liiga palju stressi? Lihtsad ja efektiivsed moodused, kuidas alandada stressitaset
Elus on liiga palju stressi? Lihtsad ja efektiivsed moodused, kuidas alandada stressitaset

Elus on liiga palju stressi? Lihtsad ja efektiivsed moodused, kuidas alandada stressitaset

Kreet Rosin-Pindmaa kirjutab oma raamatus „Elamise loomulik kergus: häirivate emotsioonide mõju vähendamine ning sisemise rahu ja elurõõmu suurendamine koputusteraapia ja hiina meditsiini abil“, et kui inimese närvisüsteem on pidevalt stimuleeritud ning ei saa piisavalt aega puhkamiseks ja taastumiseks, tekib ühel hetkel läbipõlemise tunne. See võib viia nii füüsilise, emotsionaalse, mentaalse kui ka energeetilise tasakaalutuseni, mis võib väljenduda nt valuna, põletikulise protsessina või mõne muu haigussümptomina.

Foto: Marianne Pindmaa

Stressitaseme reguleerimisel mängib Rosin-Pindmaa sõnul olulist rolli uitnärv, mis vahetpidamata vahendab ajule informatsiooni. Uitnärv aitab tasakaalustada võitle-või-põgene reaktsiooni või tardumise seisundit ning toetab keha lõdvestumissuutlikkust. Uitnärv on üks kraniaalnärvidest, mis ühendab aju kehaga ning mängib olulist rolli selles, kuidas inimese keha ja aju toimivad.

Kreet toob raamatus välja lihtsaid mooduseid, kuidas uitnärvi toetada ja seeläbi stressitaset alandada:

Tugevda kontakti loodusega. Vali teadlikult luua kontakt looduse ja universumiga. Tugevda ühendust sind ümbritseva loodusega jalutades metsas, aasal, mere ääres või golfirajal; kõndides paljajalu murul või rannaliival; kuulatades lainete müha, linnulaulu, metsakohinat või jõevulinat. Looduses viibides hinga enesest välja pinget ja stressi ning sisse hinga sulle panustavat värsket õhku.

Tugevda ühendust sind ümbritseva loodusega jalutades metsas, aasal, mere ääres või golfirajal.

Foto: Shutterstock.com

Ümise või laula oma lemmiklaulu. Laulmine, ümisemine või tuulekella mängimine ergastab seda olulist närvi. Laulmise juures ei ole oluline see, kas pead viit või kas tead täpseid sõnu. Lihtsalt laula sulle meelepärast laulu.

Korda mõnda mantrat. Uitnärvi ja parasümpaatilist närvisüsteemi toetab ka see, kui rahuliku-sügava hingamise ajal kordad endamisi positiivseid kinnitusi. Vali selline mantra, millel on sinu jaoks sügav tähendus ning mis tekitab sinus kergust. Näiteks võib abi olla järgmistest kinnitustest: „ma luban endal puhata ja lõdvestuda“, „ma olen hoitud ja kaitstud“, „ma olen armastatud ja väärustatud just sellena, kes ma olen“ või mõnest muust sarnasest.

Pese nägu külma veega. Uha oma otsaesine, silmad ja põskede piirkond üle külma veega – see stimuleerib uitnärvi, vähendab südame löögisagedust, stimuleerib soolestikku ning lülitab sisse immuunsüsteemi.

Uha oma otsaesine, silmad ja põskede piirkond üle külma veega.

Foto: Shutterstock.com

Mediteeri armastavast headusest. Mediteeri ühendust looval moel. Ühe allika väitel ei mõju mitte igat liiki meditatsioon uitnärvile toetaval viisil, vaid üksnes sellised meditatsioonid, mis suurendavad positiivsete emotsioonide hulka ning tugevdavad ühendusi oluliste lähedastega.

Hoia soolestiku tervis tipp-topp korras. Uitnärvi stimuleerib näiteks kiudainete söömine. Söö sinu keha jaoks sobivat toitu ja manusta piisavas koguses vett. Mälu toitu pikalt või ime jooki läbi kõrre. Kaasa aitab see, kui toitud kooskõlas looduse ja aastaaegadega.

Suhtle inimestega, kes tekitavad hea tunde. Liitu mõne spordimeeskonnaga, käsitööliste grupiga või kauneid kunste viljeleva seltskonnaga. Inimene vajab sotsiaalset suhtlemist püsimaks terve. „Mõtiskle hetkeks selle üle, kas see, mida sa igapäevaselt oma erinevates kogemustes tarbid, toidab sinu hinge? Väldi suhtlemist toksiliste inimestega. See eeldab isiklike piiride paikapanemist ning piisavat eneseväärtustamist. Panusta teadlikult positiivsetele sotsiaalsetele suhetele. Suhtle sinuga samal lainepikkusel olijatega. Üksi ei tee ühtigi. Inimesed ei olegi mõeldud üksi toimetama. Mida suurem kaos on sinu ümber, seda enam vajad toetust. Suhtle võimalikult palju selliste inimestega, kellel on sinuga sarnane arusaam universumist ja selle toimimisest. Mida rohkem me üksteist toetame, seda lihtsam on tulla toime isegi drastiliste muutustega. Kahjuks, nagu näitavad viimaste aastate kogemused, sinu pereliikmed või senine tutvusringkond ei pruugi enam mahtuda mõiste alla „samal lainepikkusel“. Mõnikord aitab samal lainepikkusel olijatega kohtuda tegeledes oma hobiga või osaledes mõnel sulle huvipakkuval kursusel,“ soovitab Rosin-Pindmaa.

Panusta teadlikult positiivsetele sotsiaalsetele suhetele. Suhtle sinuga samal lainepikkusel olijatega. Üksi ei tee ühtigi. Inimesed ei olegi mõeldud üksi toimetama. Mida suurem kaos on sinu ümber, seda enam vajad toetust.

Foto: Shutterstock.com

Laula, ümise või kurista kurku häälekalt. Uitnärv on seotud häälepaeltega ning kõri tagaosas olevate lihastega. Häälekas veega kuristamine, ümisemine ja kõva häälega laulmine aktiveerivad häälepaelad, mis omakorda stimuleerivad uitnärvi.

Naermine. Üks südamest tulev naer parandab tuju, toetab immuunsüsteemi ning stimuleerib uitnärvi. Kui vaja, võta appi YouTube´is leiduvad komöödiaklipid.

Kasuta massaaži abi. Massaaž on turvaline ja tõhus moodus uitnärvi toetamiseks. Mine sobiva massööri juurde või masseeri ise neid kehapiirkondi, mis on seotud uitnärviga ning aitavad kaasa lõõgastumisele: nägu, kaela ning pea külgedelt ja tagant, kõhupiirkond. Massaaž on olnud läbi sajandite suurepärane stressimaandaja. Puudutusel on kehale rahustav toime.

Tegele tervisespordi ja tervisevõimlemisega, mis sobib sinu tervisliku seisundiga. Praktiseeri regulaarselt füüsilisi tegevusi, sh neid, mis aitavad ennetada kardiovaskulaarseid haiguseid. Jaluta, sörgi, sõida rattaga, uju või tee midagi muud sobivat. Võimalusel treeni värskes õhus ja päikesepaistel. See aitab hoida vere ja energia takistusteta liikumises. Qigong on suurepärane valik. „Vali mistahes füüsilise liikumise viis, peaasi, et liigutad end piisavalt ja valid midagi sellist, mis tekitab sinus hea tunde. See ei tähenda, et see ei võiks nõuda sinult pingutamist,“ kirjutab Rosin-Pindmaa.

Üks südamest tulev naer parandab tuju, toetab immuunsüsteemi ning stimuleerib uitnärvi.

Foto: Shutterstock.com

Tegele vaimsete praktikatega. Enamikul vaimsetel praktikatel on rahustav või tasakaalustav toime. Mõne jaoks tähendab see elufilosoofiat, teise jaoks religiooni, kolmanda jaoks looduses viibimist ning neljanda jaoks hoopis midagi muud. Leia endale sobiv moodus. „Ükskõik millise mooduse valid, hoolitse selle eest, et võtad aega mõtisklemaks selle üle, kes sa oled ning millised on sinu isiklikud väärtused. Samuti selle üle, mis puudutab üksolemist ning seotust teiste inimestega. See aitab vähendada nii enese kui teiste kritiseerimist – teadupärast on kritiseerimine sinu organismi jaoks stressi tekitav ja takistab qi vaba liikumist,“ selgitab terapeut.

Täna ka väikeste asjade eest. Uurimus näitab, et kortisooli, st stressihormooni tase on neil, kes väljendavad tänulikkust, ligi 23 protsenti madalam kui neil, kes seda ei tee. Tänulikkus on kiireim tee sinna, kuhu soovid jõuda, ja tee ära sealt, kus sa ei soovi olla.

Tänulikkus on kiireim tee sinna, kuhu soovid jõuda, ja tee ära sealt, kus sa ei soovi olla.

Foto: Shutterstock.com

Hinga ukseavast läbi minnes sügavalt. „Sõna otseses mõttes – iga kord, kui lähed ukseavast läbi, tee üks sügav hingetõmme. Lisaks sellele võid eneselt küsida: ”Kes ma soovin olla või millises meeleseisundis soovin olla, kui jõuan teisele poole ukseava?” Sinu positiivne kavatsus ja sügav hingamine aitavad alandada stressitaset,“ sõnab Rosin-Pindmaa.

Mine teraapiasse. Leia endale terapeut, keda usaldad ning kes suurendab sinus turvatunnet. Ei ole vaja oodata, kuni saabub suur kriis. Teadlikud inimesed teevad ennetustööd.

Võta appi akupunktuur ja/või akupressuur. Hiina meditsiini teooria seisukohalt on emotsioonid somaatilised, st kehalised, asuvad kehatasandil. Seetõttu on akupunktide mõjutamine suurepärane vahend emotsioonide tasakaalustamiseks. Nii akupunktuur (st nõelravi) kui ka akupressuur (st akupunktide mõjutamine sõrmedega) aitavad vähendada stressitaset. Seetõttu tasub leida endale sobiv hiina meditsiini arst ning vajadusel tema poole pöörduda, leevendamaks liigse stressi kahjustavat toimet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kreet Rosin-Pindmaa (@kreetrosin)

Head Uudised GoodNews