1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Enesearenguterapeut Ingrid Joya Tsirel: loodus aitab luua ühendust iseenda ja ümbritsevaga, saada teadlikumaks iseendast ja ümbritsevast
Enesearenguterapeut Ingrid Joya Tsirel: loodus aitab luua ühendust iseenda ja ümbritsevaga, saada teadlikumaks iseendast ja ümbritsevast

Enesearenguterapeut Ingrid Joya Tsirel: loodus aitab luua ühendust iseenda ja ümbritsevaga, saada teadlikumaks iseendast ja ümbritsevast

Enesearenguterapeut ja coach Ingrid Joya Tsirel viib Keila-Joal toimuval sisemise tarkuse laagris osalejad loodusesse matkama. Miks peaks inimesed aga üldse metsas ja rabas matkamas käima ning kuidas ennast selleks ette valmistada?

Ingrid Joya Tsirel. Foto: Sandra Ruudu

Joya sõnul aitab loodus luua ühendust iseenda ja ümbritsevaga, saada teadlikumaks iseendast ja ümbritsevast. Ka käivitab looduses käimine automaatselt inimeses puhastusprotsessi ehk energiad lähevad liikuma. „Ma mäletan, kui käisin palju aastaid tagasi metsas jalutamas ja tihti metsast tagasi tulles mul pea valutas. Ma ei saanud aru, mis asi see on. Lisaks tuli peale metsas käimist tohutu väsimus peale. Ma hakkasin aja jooksul taipama, et mets paneb nii intensiivselt keha ja meele puhastuma, et kui ma sealt välja tulen, siis ma tahan lihtsalt magada. Keha on nii intensiivselt mõtteid, energiaid ja vanu asju maha laadinud, et vajab puhkust“ selgitab ta.

Looduses käimine käivitab automaatselt inimeses puhastusprotsessi ehk energiad lähevad liikuma.

Foto: Sandra Ruudu

Kuidas ennast rabamatkaks ette valmistada?

Joya sõnab, et kui tema metsas käib, siis on tal kaasas vesi ja pakk salvrätikuid. Elu on näidanud, et isegi sääsetõrjet pole alati vaja, sest kui minna metsa rahu seisundis, on ka mets rahulik. „Esimene asi, kui sa lähed metsa, siis küsi mõttes luba. Kujuta ette, et koputad ukse peale või astud sisse väravatest ja küsid mõttes luba sisenemiseks. Metsa minnes lähed sa alati külla ja ilus on luba küsida. Seejärel võid oodata märki, kas mõni lind säutsub sulle vastu, vares kraaksub, tuul puhub või oks raksub, siis mõtled, mis see märk sulle ütleb. Ära tulles täna metsa ja ütle mõttes või kõva häälega aitäh. Täpselt nii nagu ükskõik kus külas käies.

Ingrid Joya Tsirel. Foto: Sandra Ruudu

Üks asi, mida sa saad metsale kinkida on see, et sa käid seal pissil. Metsaga ühenduses olevad teadjamad pajatavad, et alati kui käivad metsas, siis pissivad sinna. Läbi pissi sa jagad maaga informatsiooni ja see ongi see, millest maa toitub. See ei tähenda, et sa peaksid sinna jätma paberit, plastikut või sodi, selle sa võtad endaga kaasa. Aga puhas piss on metsale ainult kingitus. See on üks asi, mida ma ka matkadel alati inimestele õpetan ja räägin, et kui sa metsas pissid, siis tee seda teadlikult. Tunne, et see on sinu kingitus maale. Kui sa sambla sees kükitad ja pissid, siis sa laadid endast midagi maha. Sinu jaoks vana on metsale uus ja kõik läheb taas ringlusesse. See täiega ägedasti töötab, ma olen õpetanud inimesi metsas pissil käima nii, et neil nägu särab pärast nagu päike.

Käi metsas nagu külas mõne hea ja kalli sõbra juures. Ole viisakas, märka, kuula, näe, nuusuta ja taju, ütle tere ja head aega. Märka kuidas sinu keha ja meel metsas muutuvad. Nii saad sa teadlikumaks endast ja kõigest ümbritsevast. Ja mis kõige parem – metsas võid sa alati olla pisut metsapoole. Vabadus olla sina ise, nii nagu parasjagu õige tundub,“ tõmbab Joya jutu kokku.

Ingrid Joya Tsirel. Foto: Sandra Ruudu

Ole viisakas, märka, kuula, näe, nuusuta ja taju, ütle tere ja head aega.

Head Uudised GoodNews