1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Dave Benton: armastus on tunne teise inimese vastu, mis täidab su meele, südame ja hinge rahuldusega
Dave Benton: armastus on tunne teise inimese vastu, mis täidab su meele, südame ja hinge rahuldusega

Dave Benton: armastus on tunne teise inimese vastu, mis täidab su meele, südame ja hinge rahuldusega

Dave Benton on meile tuntud kui laulja, kes 2001. aastal koos Tanel Padariga Eesti riiki säravalt kogu maailma melomaanidele tutvustas, meid Eurovisiooni võitjate austavasse nimekirja ja koos sellega ka kultuuriajalukku jäädvustas.  On aga palju põnevat, mida me Dave Bentonist veel ei tea – kas olete kuulnud, et tema pärisnimi on Efren Eugene Benita? Et lisaks lauljakarjäärile on ta ka alternatiivtervendaja ja reikimeister, gemmoloog ja kvalifitseeritud juveliir?

Aus ja ehe lugu

Raamat “Olen see, kes olen” on väga otsekohene ja siiras lugu ühe Arubalt – läbi mitmete rännakute Eestisse tulnud mehe isikliku elu tõusudest ja mõõnadest, sisemaailmast, uskumustest ning elufilosoofiast. See on aus kõnelus oma sügava sisemise minaga, tema kogemuste sõnastamine ja elutarkuste jagamine lugejalegi.

“Ma ei pea ennast kirjanikuks ning mul puudub ka teadmine, kuidas üks raamat tuleks kokku seada, aga vaatamata sellele – siin see on. Just selline nagu mina,” jääb Dave Benton tagasihoidlikuks, tõdedes, et kirjutades päästis ta endast valla mõndagi, mis siiani sees suletuna seisis. “Olen raamatusse jäädvustanud isiklikku arusaamist ja maailmatunnetust, mu ümber juhtunut ja juhtuvat. See on pigem nagu sisekõne ja arutelu oma kahe mina vahel, minu kogemuste kogum,” ütles Dave enne raamatu “Olen see, kes olen” ilmumist.

Vastused ligi paarisajale küsimusele

Kokku saab raamatus vastuse ligi paarisajale erinevale intrigeerivale ja isiklikule küsimusele, mida on Dave’ile esitanud artistid, sõbrad ja vanad kolleegid, muusikud, promootorid, esinejate mänedžerid, ärimehed ja –naised, psühholoogid, poliitikud, ajakirjanikud, turundusspetsialistid ja pereliikmed.

“Tegin valiku inimestest üle maailma, kes mind tunnevad ja pöördusin nende poole kutsega osaleda selles raamatu kirjutamise projektis ja andsin ülesande esitada mulle 5-10 küsimust mu elukäigu kohta. Pagan võtaks – mitte keegi ei keeldunud!” räägib ta. Kokku sai küsimusi 279, millest jäi järele peale nende süstematiseerimist ligi paardada – need saidki raamatu selgrooks.

Pagan võtaks – mitte keegi ei keeldunud!

Dave Benton ütleb, et mõned talle saadetud küsimused olid tõeliselt keerulised vastata. Need puudutasid isiklikku elu ja tervist, suhteid naistega ja kohanemist olukordadega.

“Raamat “Olen see, kes olen” sündis paljude inimeste koostöös ilmselt just seetõttu, et kusagil kõiksuses võeti mind kuulda ja vastati mu südamest tulnud palvele leida hea idee raamatu loomiseks,” võtab ta kokku.

Heade uudiste portaal avaldab raamatust katkendi, mis räägib armastusest ja perest.

Armastus ja pere

Tulin Eestisse kevadel 1997. Õnnetundega, et saan olla koos oma tüdruksõbra Marisega. Viiesaja dollariga taskus alustasime ühist elu nullist. Eesti tantsijatega sõlmitud sidemete abil hakkasin tegutsema Eesti turul, hoides alal ka välismaiseid kontakte. Me töötasime Marisega koos, see oli hea kombinatsioon. Tema perekonna toetus oli meile suureks abiks. Pärast paari aastat oma elu ülesehitamist õnnistati meid Sissi sünniga. See muutis kõike, sest nüüd said meist lapsevanemad. Mõne aja pärast kuulsin suurepärast uudist: Maris ootas meie teist tütart. Olime perekond. Fantastiline viis aastatuhandet alustada.

2001 tuli suurte ootustega, teha ja saavutada oli palju. Ma sain viiekümneseks, me olime teel Eurovisioonile Kopenhaagenisse, Maris ja mina abiellusime, sama aasta augustis sündis Lisa ja 2001. aasta lõpuks oli minust saanud Universal Swedeni artist.

Me jätkasime oma elu sisseseadmist, saime viimaks oma maja kenas kohas, kus elame praegugi. See on osaliselt metsaga ümbritsetud ning merele lähedal. Nagu ütlesin, juhtus selle aasta jooksul palju, kuid kokkuvõtvalt oli see minu jaoks suurepärane aasta.

Mu mõlemad tütred on nüüd juba täiskasvanud ja esinevad sageli koos minuga. Üks neist on tantsija, kes ka laulab ja teine on andeist tulvil: meigikunstnik, laulja, laulukirjutaja, maalija ja disainer. Mõlemad elavad endiselt meie kodus. Julgen tunnistada, et peamiseks Eestisse tuleku põhjuseks pean oma pereelu sisseseadmist.

Mis on su elus kõige tähtsam?

Kui su lühikeses elus on nii palju erinevaid kogemusi, siis tead, et nii hea kui halb võib sinuga juhtuda kõigest silmapilgu jooksul. Sa võid jõuda paljude mägede tippu ja samamoodi kuristikku langeda. Sa võid kaotada kõige lähedasemaid ja leida palju uusi sõpru.

Ent aina kinnitan üht tähtsat tõdemust: ela igas hetkes, sest elus olemata pole millelgi tähtsust. See on and, mille saad sündides – mida sellega teed, on juba su enda asi.

Kuidas suureks kasvada, mida oma eluga ette võtta, millest end mõjutada lasta ja millest mitte – see kõik on su enda teha. Kui tahad – võid ennast teostada või hoopiski antud eluaastad ära raisata. Kuid üks on kindel, mu sõber – ela väärikalt! Ole hea iseenda ja teiste vastu. Ela suurepärast elu, sest mis kord läbi saab, saab läbi just sellisena nagu oled selle ise loonud.

Millised pisiasjad teevad Sind igapäevaelus õnnelikuks?

Elus on miljoneid pisiasju, mille üle iga päev rõõmustada ja millest õnne leida. Näiteks see, kui ärkad kargel värskel hommikul ja kuuled linnulaulu, või on selleks küla laste naerurõkked kostmas lasteaiast, mis asub üle tee, või kui näed oma naist tulemas su kõrvale, et sinule toetuda, või kui tütred oma tubadest teise korruse trepist alla astuvad, sind embavad ja teremusi annavad. Ma võiksin selliseid säravaid pisiasju, mis elu elamisväärseks muudavad, loetleda lõputult. Pisiasjad tähendavad mulle palju, nad on olulised detailid, mis suurt pilti hoiavad.

Mis on sinu jaoks naise juures kütkestav?

Mulle meeldivad naised, kes enese eest hoolitsevad – ehk siis need naised, kes teavad, kuidas head välja näha ja oma välimus kütkestavaks teha. Minu jaoks tähendab mõiste “kütkestav naine” intelligentset naist, kes oskab vestelda, kuulata ning tunneb vestluspartneri vastu siirast ja sisukat huvi. Kütkestav naine peab tähtsaks ka seda, et temast peetakse lugu.

Kui tähtis on sinu jaoks flirt?

Flirt on meeste ja naiste käitumisviis potentsiaalse kaaslase mõjutamiseks, leian ma. Seda tehakse lootuses, et niisugune “mõjutamine” tekitab väljavalitus huvi ka flirtija vastu. Minu jaoks pole flirtimine oluline, sest ma püüan naistega pigem otsekohene olla. Mulle tundub, et džentelmen võib ka ilma flirtimata olla. Pole midagi halba selles, kui ütled naisele, et ta näeb hea välja või saadad talle dringi, teed komplimendi parfüümi või soengu kohta. Ma teen seda lihtsalt, et olla härrasmees.

Tänapäeva maailmas, kus võidukäiku teeb feminism, tuleb flirtimisega ettevaatlik olla. Seda võidakse valesti tõlgendada Niisiis jääksin pigem härrasmeheks, näidates naiste suhtes üles austust.

Mida tähendab sinu jaoks sõna ”armastus”?

Minu jaoks on armastus tunne teise inimese vastu, mis täidab su meele, südame ja hinge rahuldusega, kui näed ja kuuled seda inimest ning saad temaga koos olla. Enamasti ei oska sa seda tunnet lahti seletada, ega oska seda ka peatada.

Mitu korda oled olnud armunud?

Armunud olla tähendab emotsiooni, tungi, tunnet sisimas, et tahad veeta aega armastatuga, kellest mõtled ööl ja päeval. Ma usun, et seda on juhtunud kolm korda mu elus. Esimesel korral oli see mu duetipartner ja meie mõlema tunded teineteise suhtes kasvasid. Meil oli teineteise toetus, austus ja armastus. Teine kord oli Vahemere muinasjutt. Osalt kuninglikku päritolu ja abielus naise suhe abielus värvilise mehega ei leidnud tollal heakskiitu. Eriti tema ringkonnas, tema maailmas. Nii pidi see jääma meie saladuseks, mis kestis peaaegu kolm aastat, aga me mõlemad mõistsime, millal saabus aeg loobuda. Kolmandal korral armudes palusin oma praeguse abikaasa kätt ja armastan teda siiani.

Mida perekond sinu jaoks tähendab?

Perekond tähendab vastutust. See tähendab kõike, mida inimene iial tahta võiks. Kui sul on loodud pere, siis sündis see ju armastusest, sa tahtsid seda kogu hingest. Kui näed, kuidas see ajapikku harmooniliselt ühte kasvab, siis järelikult oled selle eest hoolt kandnud, osanud hinnata armastust ja austust. Armastan neid kõiki ja nemad armastavad mind.

Isana teed oma laste jaoks kõik, et neid üles kasvatada, hoida neil käest ja juhtida, kuni saabub aeg nad vabaks lasta. Teha seda teades, et armastad ja toetad neid alati kõiges, mida nad elus ette võtta ja saavutada tahavad. Sa soovid neile parimat ja ei jäta kunagi üksi.

Raamatu saab tellida Apollo ja Rahva Raamatu e-poest! Raamatu ilmumist toetas suure südamega ettevõtja Enriko Rätsep. 

Head Uudised GoodNews