1. Avaleht
  2. Palun ära jää üksi
  3. ÄRA JÄÄ ÜKSI! Suitsiidiennetuspäeval avatakse Tallinnas vabaõhu installatsioon “Olen olemas”
ÄRA JÄÄ ÜKSI! Suitsiidiennetuspäeval avatakse Tallinnas vabaõhu installatsioon “Olen olemas”

ÄRA JÄÄ ÜKSI! Suitsiidiennetuspäeval avatakse Tallinnas vabaõhu installatsioon “Olen olemas”

Huvilised on oodatud rahvusvahelisel suitsiidiennetuspäeval, 10. septembril kell 11 Tallinna linnahalli esisele väljakule vabaõhu installatsiooni “Olen olemas” avamisele, kus tutvustatakse ka vaimse tervise ekspertide soovitusi valdkonna edendamiseks.

Peaasi.ee loob suitsiidiennetuspäevaks linnahalli esisele väljakule vabaõhu installatsiooni “Olen olemas”, mis koosneb 186 toolist, sest nii palju inimesi suri eelmisel aastal suitsiidi tõttu.

Installatsioon on mõtte- ja kohtumiskohaks, et julgustada inimesi üksteist märkama ning teineteise jaoks olemas olema. Installatsiooni osaks on inimestelt kogutud kogemuslood nende rasketest hetkedest ja sellest, mis on aidanud edasi liikuda.

Olen olemas
Foto: Shutterstock

Installatsioon luuakse koostöös näitleja Liis Lindmaa ja koreograaf Liis Varesega.

Suitsiidiennetuspäeval pakuvad vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud inimestele toetavat kuulamist linnahalli juures (kell 11-19) ja vaimse tervise kohvikutes Tallinnas Rävala Reval Cafes (kell 8-19) ja Tartus Werneri kohvikus (kell 8-22). Vabatahtlikud on kohvikutes eraldi märgistatud lauas, valge T-särgiga, millel on kiri “Olen olemas”, et pakkuda end toetavaks kuulajaks või anda oma vaikiva kohaloluga märku, et meie ümber on alati inimesi, kes on valmis olemas olema.

„Igal aastal kaotab Eestis läbi suitsiidi elu ligikaudu 200 inimest ja viimase kümne aasta jooksul ei ole statistiliselt olulist muudatust toimunud. Läbi aastate on toimunud vanuseline muutus ehk lisaks vanematele ja keskealistele surevad suitsiidi tõttu 20-30 aastased. Vajame vaimse tervise valdkonnas konkreetseid samme, et suitsiidide arvu vähendada, sest ka üks enesetapp on liiga palju,” rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Head Uudised GoodNews