1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. 7 mõtet Tony Robbinsi raamatust „Raha, valitse mängu“
7 mõtet Tony Robbinsi raamatust „Raha, valitse mängu“

7 mõtet Tony Robbinsi raamatust „Raha, valitse mängu“

Eduakadeemia korraldab 11.-14. aprillini reisi Londonisse Anthony Robbinsi koolitusele. Sel puhul avaldame mõtteid tema raamatust, mille teema huvitab meid kõiki: kuidas kindlustada endale ja oma perekonnale rahaline sõltumatus.

  1. Mis on su unistuste hind? Muuda mäng võidetavaks

Ideed üritavad su pähe tungida, näiteks: „Ma teenin 10 miljonit dollarit!“ või „Saan rahaliselt vabaks juba selleks ajaks, mil olen 40!“. Kuid su ülemine, teadlik ajupool ütleb: „Mine metsa! Sellist asja ei juhtu!“ See praagib tolle suure idee kohe välja ja põrgatab kõiksusesse tagasi nagu tennisepalli. Aga kui annad endale täie kindlusega lubaduse: „Ma teen seda!“ ja hakkad siis plaani kokku panema, juhtub midagi erakordset. Sinus võtab maad kindlus, et saavutad selle. Uue eneseusuga näedki äkki, et leidub viis, kuidas see ära teha. Leiad endale eeskuju, kes on juba saavutanud seda, mida sina jahid ja hakkad otsustavalt tegutsema. Eesmärk imbub su alateadvusesse sisse ja asub tööle unistuste tegelikkuseks muutmise nimel. Nõnda sünnivadki imed!

  1. Milline on su plaan?

Elu pole võistlus. Inimesed kasutavad raha ja asju sageli edu mõõdupuuna: kellel on kenam maja, uhkem auto, suvemaja Hamptonsis. Samas ei tea keegi meist, kui kaua ta elab või kui hea tema tervis selles kõrges vanuses on. Tegelikult pole mingit vahet, kust me stardime. Tähtis on pigem, kuidas me finišeerime. Tundus, et kõik need eluaegsed sõbrad liiguvad ühes suunas, igaüks oma reeglite kohaselt, oma tempoga. See on peamine põhjus, miks nad on kõik eluga rahul. Mõningase distsipliini ja etteplaneerimisega on neil kõigil võimalus võita see võidujooks, mida nad lasteaiast koos alustasid.

  1. Kiirendamine: säästa rohkem ja investeeri see summa

Lõppude lõpuks tasub endalt küsida, kas su kulutused, nii väiksed kui ka suured, pakuvad sulle sama palju rõõmu kui varem. Asi pole ju selles, et peaksid end millestki ilma jätma – pigem tuleks kohendada kulutamisharjumusi, et need peegeldaks olulisemaid väärtusi ja kingiks kogemusi, mis sulle tõeliselt midagi tähendavad. Selline teadlik kulutamine võimaldab investeerida elukvaliteeti, mis on jätkusuutlik ja toob rõõmu. Olgu sul investeerimiseks jäänud 20, 30 või 40 aastat, asugu sa kus iganes ja olgu sul säästmiseks ükskõik kui palju raha ja aastaid, igal juhul saad liitintressi ära kasutada. Rahaline kindlustatud või sõltumatus – mis su siht ka poleks, jõuad selleni märksa rutem, kui raha teeb sinu eest töö ära.

  1. Kiirendamine: teeni rohkem ja investeeri see osa

Suure majanduskriisi ajal hakkas kaduma 8,8 miljonit töökohta. Ainuüksi 2008. aastal kadus 2,3 miljonit töökohta. Tööpuudus saavutas tipu 10% juures. Ent isegi see 10% on vaid statistiline keskmine. Teatud ühiskonnakihtides võis see ulatuda 25% kanti. Aga kuidas oli lugu nendega, kes teenivad üle 100 000 aastas? Vastus: umbes 1%. Mida meil on sellest õppida? Kui arendad oskusi, mida turg tõsiselt hindab ja saad üha väärtuslikumaks, siis majandusseisust hoolimata keegi ikka palkab sind või palkad ennast ise. Kui hakkad ise endale tööandjaks, siis sõltub palgatõus sinu enda efektiivsusest.

  1. Kiirendamine: vähenda teenustasusid ja makse (ja investeeri see osa)

Pea meeles, et need investeerimisfondi varjatud tasud on keskmiselt isegi nii astronoomiliselt suured nagu 3,17%. Kui võrrelda mõne kuluka, tasudega koormatud investeerimisfondi osakute omamist madalatasulise indeksifondi omaga, siis see võib tõepoolest maksma minna tervete kümnendite kaupa palka, aeglustades nii märgatavalt sinu jõudmist rahalise vabaduseni. Aga mis veel hullem, uuringud on tõestanud, et kõrged tasud, mis kaasnevad nende investeerimisfondidega, ei tähenda peaaegu kunagi paremat tootlust.

  1. Kiirendamine: teeni suuremat tulu ja jõua kiiremini võiduni

Sellise suhtarvu investeerides, kus on võimalus teenida riskiastmega asümmeetrilist tulu, võib Paul omadega nulli jääda ka siis, kui eksib neli korda viiest. Kui ta kaotab 1 miljoni neli korda järjest, üritades teenida 5 miljonit, on ta kokku kaotanud 4 miljonit. Aga kui viies otsus osutub edukaks, siis on ta selle ühe täistabamusega teeninud tagasi kõik 5 miljonit. Ajaloo parimad investorid teavad, kuidas teenida maksimaalset tulu. Nad teavad, kuidas muuta mängureeglid selliseks, et nad võidavad lõpuks ikka.

  1. Kiirendamine: muuda oma elu ja elustiili paremuse suunas

Kõikjal maailmas leiab erakordseid võimalusi oma elustiili parandamiseks ja kulutuste vähendamiseks samal ajal: Bali, Fidži, Uruguay, Costa Rica, kui sul leidub vaid julgust ja vabadust see ära teha! Buenos Airese lähedal saate üürida suurepärase korteri mägedes. See läheb maksma vaid murdosa sellest, mis tilluke stuudiokorter mõnes USA suurlinnas. Või kolige Tšehhi ja leidke elupaik Prahas Wencelase väljaku lähedal, mis on sealse kultuurielu keskpunkt.

Head Uudised GoodNews