1. Avaleht
  2. Hingele
  3. 200 000 KUULAMIST I Chris Kala: podcasti tehes mõtle, mis väärtust sa inimestele lood ja miks nad peaks tahtma sind kuulata
200 000 KUULAMIST I Chris Kala: podcasti tehes mõtle, mis väärtust sa inimestele lood ja miks nad peaks tahtma sind kuulata

200 000 KUULAMIST I Chris Kala: podcasti tehes mõtle, mis väärtust sa inimestele lood ja miks nad peaks tahtma sind kuulata

“Ausad Mehed” podcastil täitus 200 000 kuulamist ning 121 episoodi. Esimesel aastal 25 000 ja teisel aastal 175 000 – see tähendab, et kui jaotada teine aasta ära päevade peale, kuulas podcasti iga päev umbes 480 inimest. “Ausad Mehed” on esindatud kümnel erineval platvormil ja saates on käinud 63 külalist. Populaarseim saade oli vaieldamatult koolitaja Epp Kärsiniga, teisel kohal toitumisterapeudi Jaanika Tapveriga ning kolmandal kohal on saade, kus olid külas Boost Yourselfi omanikud. Kaugele ei jää ka maha ka sel nädalal eetris olnud saade Beebilõustaga, mida on seni kuulatud juba 5500 korda. Mis on aga selle edu saladus ning kuidas üleüldse teha podcasti?

Podcast kui isiklik teraapia

Saatejuht Chris Kala sõnul oli pikaaegse sõbra Martini unistustetahvlil kirjas podcastiga alustamine, sama soov oli ka Chrisil. Üle kümne aasta sõbrustanud meeste vahel sujus koostöö kohe imeliselt. Praeguseks on küll Martin saatest lahkunud. “Esimene suurem sõpruse proovilepanek oli aastal 2013, kui läksime koos Austraaliasse elama. Seal meie ilus sõprus tugenves ja samal ajal ka veidi hiljem totaalselt lagunes. Podcast “Ausad Mehed”, esialgu nimega “Emotsionaalsed Mehed” sai alguse 3. mai 2018 aastal,” meenutab podcaster, kirjanik, isa ja partner Chris, kes peab enda kutsumuseks enda olemuse otsimist, eluliste ning filosofeerivate küsimuste üle arutlemist.

Peamine põhjus, miks podcast kohe vedama läks, oli see, et meeste visioon oli väga sarnane ning palju erinevaid formaate polnudki vaja läbi katsetada. “Me alustasime podcasti selleks, et kasutada seda kui teraapiat, mis aitaks meil iseenda sees oleva pasaga tegeleda. Alaväärsuskompleksid, hirmud, ebakindlused – kõige sellega, mis meis kõigis mingil määral olemas on, aga tihtipeale ei tunnistata või ei osata märgata. Ja me üritasime rääkida kõigest, ka nendest asjadest, mis olid hästi ja positiivsed, et keegi teine saaks ideid, kuidas mul on,” räägib Chris Kala. “Eesmärk polnud keskenduda ainult negatiivsele või nii-öelda isiklikele puudujääkidele ja siis nende ümber halama hakata. See kõik oli nii loomulik.”

Me alustasime podcasti selleks, et kasutada seda kui teraapiat, mis aitaks meil iseenda sees oleva pasaga tegeleda.

Esimene saade sai salvestatud Chrisi MacBooki ja koduste vahenditega – kusjuures ilma eraldi välise mikrofonita. Vaatamata sellele sai saade palju positiivset ja toetavat tagasisidet ning seda saavad nad siiani. “Inimesed kirjutavad peaaegu igapäev tänukirju. Meie kuulajaskond on nii lai – 13- 65 eluaastat, mehed ja naised, töötud ja ettevõtjad. Ma tean, et meie kuulaja on inimene, kes soovib ennast arendada ja jõuda lähemalt iseenda tõelise olemusele läbi nende teemade, mida me saates tõstatame,” räägib ta. Ka on kvaliteet tunduvalt paranenud – tänaseks on leitud lahendus Workland Maakri stuudio ja kodustuudio näol, kus on professionaalne helitehnika.

Inimesed kirjutavad peaaegu igapäev tänukirju.

Tagasiside on jäänud aga endiselt positiivseks, lihtsalt kuulajate arv on kordades kasvanud –  kirjutatakse palju ja pakutakse ka ennast podcasti külaliseks. “Soovitatud saatekülaliste nimekiri küündib praegu 70 inimese kanti, peame hakkama enda saadete tootmist suurendama – selleks ka “Ausad Naised” podcasti käivitamine,” selgitab ta, miks arenes välja ka n-ö tütar-podcast ehk “Ausad Naised” saade.

Podcast loob väärtust nii tegijatele kui ka kuulajatele

Chrisi sõnul on suurimad rõõmud podcasti tegemise juures õppimisvõimalus ja uued kontaktid. “Väga palju on külalistelt õppida ja see on olnud suurim rõõm – näha, kuidas inimene on päriselt hoopis teine kui see, keda meedias näidatakse,” räägib ta. “Lisaks on kerge rahuldustpakkuv tunne alati kuklas, sest loon ka teistele väärtust ja teen seeläbi oma kuulajaid rõõmsamaks ning aitan parendada ka nende elusid läbi vestluste, mida üksinda või koos külalistega pean. Tagasiside saamine on hästi ilus ja südantpuudutav olnud. Paneb imestama, et keegi saab minu mõtetest väärtust ja elumuutvaid mõtteid.”

Chris ütleb, et iga hetk on tegelikult eriline kui sa naudid teekonda. Aga kuulajatega näost-näkku kohtumine, mõne suurema unistuse saavutamine, edukalt lõppenud ürituse korraldamine, mõne väga hea saate salvestamine jäävad meelde eriti eredalt. Igapäevaselt meeldib aga taskuhäälingu saatejuhile lihtsalt rääkida ja oma mõtteid jagada. “Kui minu mõtete või ideede jagamise tulemusel kellegi teise elu mingis mahus paraneb, siis see on meeletu võit. Ma ei tee seda ainult iseenda pärast,” räägib ta. “Jah, see on teraapiline vorm ka mulle, kuid ma teen seda ka kõikide nende pärast, kes tunnevad ennast sarnaselt ja suudavad podcastis käsitlevate teemadega suhestuda. See arendab mind inimesena ja ma tunnen, et see, kus olen täna, ei ole veel ligilähedalgi sellele, kuhu ma vaimusilmas soovin praegu “Ausad Mehed” podcasti liikumisega jõuda.”

Iga hetk on tegelikult eriline kui sa naudid teekonda.

Podcaster kui elukutse

Chris pole podcastiga äraelamisse veel oma panust teinud.  “Selleks, et podcastist ära elatuda, läheb natukene aega, kuid olen rohkem kui veendunud, et see varem või hiljem sellel aastal ka juhtub,” räägib ta. Samuti hindab ta muid hüvesid, kus näiteks külaline tänab neid oma toote, teenuse, koolituse või muuga. “Oleme harjunud inimestena otsima küllust rahas, aga küllus võib tulla ka läbi asjade ja teenete: koolitused, raamatud, muusikaplaadid, õhtusöögid, mööbel,” ei tee ta saladust, mis hüvesid podcasti saatejuht võib saada.

Küll aga on erinevaid viise, kuidas podcasti tegemisega raha teenida. “Ausad Mehed” korraldab live podcast salvestusi koos publikuga, erinevaid üritusi, osalenud välisüritustel honorari eest. Üks võimalus teenida raha on ka reklaami müügiga, ent seda on “Ausad Mehed” teinud ainult ühe korra Epp Kärsini saatega.

Tänaseks on “Ausad Mehed” suurem osa külalistega saateid tasulised. 30-40 minutit igast episoodist on kuulatavad kõigile, aga et kuulata saateid täispikkuses, tuleb olla kuupõhine podcasti toetaja, hinnaga 12 € kuus, millega saab kuulata rohkem kui 50 tundi kuulamist Eesti oma ala tippude ja arvamusliidritega. Muidugi saab kuulata ka saateid üksikult 4 € eest. Iga tasulise saate ees on väike tutvustav ja juhendav klipp, kuidas saateid tellida.

Eesti podcasti maastikule mahub veel küllaga podcaste

2019. aastal lisandus küll Eestis peaaegu 100 uut podcasti, ent kuulajaid jagub ning kindlasti soovitab Chris proovida, kui tuleb mõni äge podcasti idee. “Ma arvan, et kui sa teeksid podcasti sööginõudest ja suudaksid selle kuidagi kuulatavaks teha, siis on sul koht turul olemas,” räägib ta. “Küsimus on pigem selles, et millist väärtust sa inimestele lood ja miks nad peaksid tahtma sind kuulata? Enamikke ei huvita sinu või minu lugu, inimesi huvitab eelkõige, mida nemad sellest saavad. Üldse mitte halvaga, aga see on inimloomus.”

Küsimus on selles, et millist väärtust sa inimestele lood ja miks nad peaksid tahtma sind kuulata?

Chris ise küll eelistab kuulata välismaiseid podcaste – tema eeskujud podcastimaailmas on eekõige Robin Sharma podcast, Impact Theory show, The School of Greatness podcast, The GaryVee podcast, The Motherfucking CEO Project ja The Real As Fuck Podcast. “Viimase kahe podcasti looja Andy Frisella on minu jaoks olnud väga suur iidol ja eeskuju, tänu kellel olen saanud kinnitust, kes ma olen podcasterina ning millist nägu võiks “Ausad Mehed” podcasti liikumine olla,” räägib ta.

Alustavale podcasterile soovitab Chris eelkõige järjepidevust. “On mingi nähtamatu reegel, et paljud podcasti lõpetavad tegevuse enne 13. saate ilmumist. Et kui selle ületad, siis on asi korras,” ütleb ta. Podcast peaks ka välja tulema järjepidevalt. “Ausad Mehed” podcast tuleb välja üks episood nädalas. “Muidugi on ka olnud hetki, kus on podcasti välja andmine hilinenud või üldse vahele jäänud, aga siis annan endast parima, et uuel nädalal anda välja topeltsaade,” räägib Chris järjepidevuse olulisusest.

Teine oluline asi on endasse uskuda. “Ei saa ju teha midagi, kui sa endasse ei usu,” selgitab ta.

Kolmandaks on oluline ausus ja autentsus. “Olen sina ise ja ära aja paska. Ära mängi lolli ega kanna ebavajalikke maske. Ja ära aja taga perfektsust. Ära mõtle üle, ole autentne ja toores. Sisu loeb väga palju rohkem. Helist ja saadete kvaliteedist rääkides, siis ma annan au ja omapoolse tänuavalduse Kristjan Karu nimelisele mehele, kes meie saateid täna heliliselt üle käib ja veelgi paremaks püüab teha,” räägib Chris.

Head Uudised GoodNews