1. Avaleht
  2. Hingele
  3. VIDEO I TEE KAASA! Joogaõpetaja Tiit Trofimov õpetab võimast tehnikat ärevuse maandamiseks
VIDEO I TEE KAASA! Joogaõpetaja Tiit Trofimov õpetab võimast tehnikat ärevuse maandamiseks

VIDEO I TEE KAASA! Joogaõpetaja Tiit Trofimov õpetab võimast tehnikat ärevuse maandamiseks

Tiit Trofimov õpetab oma Facebooki videos praktikat, millega kunagi jalule sai. “See oli üks esimesi praktikaid, millega mina kunagi ennast jalgele sain, kui oli toimunud suur kukkumine psühholoogiliselt. See tõi mind tagasi keskmesse ja tõi tagasi ka tasakaalu,” räägib ta. “Minu sõber kutsus mind endaga kaasa. Kui ma esimest korda sellesse ringi läksin, kus hakati om-i laule laulma, siis mulle tundus samuti, et see on mingi hullude värk, et see ei saa olla reaalne, et inimesed tulevad kokku ja hakkavad koos ommima.”

Tiit Trofimov. Foto: Terje Atonen

Küll aga sai Tiit üsna pea aru, et kummaline tehnika on tegelikult väga väekas ning mõju on tunda kohe.

Tähtis on olla olevikus

Om-i saab laulda endale sobival ajal ja kohas. Abivahendiks sobib hästi palvekee, et lugeda kokku, mitu korda om-i laulad ning olla n-ö kohal. “Mõtted teevad kõik selleks, et sa sellest kohalolust välja tuleks. Inimolemus on selline, et tahaks olla kas minevikus või tulevikus, aga mitte kunagi kohal. Mida rohkem sa õpid ennast minevikust ja tulevikust ära tooma ja olevikus olema, seda paremaks sinu meel läheb ja sa hakkad märkama, kuidas sinu meel tahaks sind koguaeg toita asjadega, mis on tulemas või mis on olnud. Siis unustamegi kohaloleku ära,” selgitab ta.

Hea viis maandada ärevust ja hingata teadlikult

Om-praktika õpetab hingama ja ennast sisemiselt masseerima läbi häälvibratsiooni, mis masseerib omakorda ka siseelundeid. Hästi mõjub see ka praegustel ärevatel aegadel, et end rahustada. Tiit ise laulab tavaliselt om-i 108 korda, ent ka 21 korda toob suure kasu.

“Mooduseid on erinevaid, võite laulda kas lihtsalt o ja m-i. Mida rohkem häälikuid sisse toote, seda parem, näiteks a, o, u ja m. Minule toimib see pikem variant:: a, o, u ja m. Proovi iga häälikut võrdselt lasta, sa tunnetad oma kopsu ja kogu keha õhumahtu,” õpetab ta erinevaid variante. “Kõige olulisem on, et kui sa hingad sisse, siis sa lased sellel õhul ja häälel välja voolata, peavad näolihased olema hästi lõdvestunud ja hääl tuleks seestpoolt, mitte kõrist.”

Oluline on ka sissehingamine – peab kõigepealt proovima hingata kõhuga ja siis alles kopsudega. Kõige parem on vaadata videost, kus Tiit Trofimov näitab täpselt ette, kuidas see käib.

Harjutus

  • Hinga koos kõhuga nina kaudu sisse
  • Pärast kõhtu tule üles õlgadeni, tõmba kopsud õhku täis
  • Seejärel hinga või laula välja

Kõige olulisem on see, kui sa ennast tühjaks lased, siis proovi märgata, kuidas sul kõigepealt vajub kops õhust tühjaks, siis vajub kõht tühjaks ja kõige lõpus sa tajudki, et su kõht ja selg lähevad kokku. Laed kõhust nii palju välja, pressid kõhu veel kokku, et see viimane hääl kõhust tuleks ka sul välja. Selle läbi kõhu hääle ja õhu välja laskmisega me puhastame ennast ka emotsionaalselt, me toome toksiine välja läbi selle.

Et teha Tiit Trofimoviga kaasa om-i laulmist, vaata juhendavat videot! 

Head Uudised GoodNews