1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. Vaimse tervise päeva puhul toimub tasuta üritusi nii Tallinnas kui Saaremaal
Vaimse tervise päeva puhul toimub tasuta üritusi nii Tallinnas kui Saaremaal

Vaimse tervise päeva puhul toimub tasuta üritusi nii Tallinnas kui Saaremaal

Tänane vaimse tervise päev on pühendatud kogukonnasuhetele, mis meid rasketel aegadel hoiavad ja kaitsevad. “Rääkigem tiigrihüppe asemel sipelga saginast. Meist igaühe usinast igapäevasest hoolest, et hoida korras oma kodu, oma suhted, oma kogukond. Ja siis kannavad need keskkonnad ka meie eest hoolt,” toonitas president Alar Karis Eesti inimarengu aruande “Vaimne tervis ja heaolu” eessõnas. Seepärast on tänase vaimse tervise päeva – 10. oktoobri – ning kogu vaimse tervise kuu teemaks “OLEN SULLE OLEMAS”.

Vaimse tervise alaste oskuste arendamiseks ning kogukondade loomiseks ja tugevdamiseks korraldavad inimesed ja organisatsioonid üle Eesti sündmusi terve oktoobrikuu jooksul. Suurem osa sündmustest on avatud kõigile huvilistele ning ka tasuta. Veebilehele www.vaimsetervisekuu.ee on koondatud üle poolesaja sündmuse, mille hulgast leiab näiteks saarlane oma kodu lähedalt noorte vaimse tervise konverentsi, pärnakas depressioonikogemuse seminari, tallinlane kogukonnaarutelu ja mitmeid näituseid.

Tallinna Ülikooli sotsiaaltervishoiu professor ning inimarengu aruande peatoimetaja Merike Sisask selgitab: “Vaimset heaolu loova ja toetava kogukonna võib leida pereringist, sugulaste või sõprade seast, töölt või koolist, aga miks mitte ka hobidega tegeledes või hoopis internetist. Selline kogukond ei pea ja sageli ei olegi geograafiliselt määratletav.” Näiteks jagavad vaimse tervise kuu veebis oma üritusi mitmed koolid ja tööandjad.

Ka vaimse tervise kuu tähistamine toimub suure kogukonnana. “Igaüks võib oma ürituse vaimse tervise kuu kodulehel registreerida ning meie meeskond kontrollib üle, et plaanitu järgiks valdkonnas kokku lepitud eetilisi põhimõtteid. Seega täieneb sündmuste kalender pidevalt meie kõigi ühisel jõul,” kinnitab vaimse tervise kuu eestvedaja Ott Oja.

  • Vaimse tervise kuud korraldab Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsioon VATEK koostöös Sotsiaalministeeriumiga. Tutvu erinevate põnevate sündmustega aadressil www.vaimsetervisekuu.ee.
Head Uudised GoodNews