1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. VAIMNE TERVIS TÖÖL I Töö on alati enamat kui lihtsalt töö – see on emotsioonid, suhted, sõprus
VAIMNE TERVIS TÖÖL I Töö on alati enamat kui lihtsalt töö – see on emotsioonid, suhted, sõprus

VAIMNE TERVIS TÖÖL I Töö on alati enamat kui lihtsalt töö – see on emotsioonid, suhted, sõprus

James Routledge kirjutab raamatus “Vaimne tervis töökohal”, et sõltumata sellest, kas töö saab tehtud kodukontoris või viivad jalad hommikuti tööle, pole vaimse tervise toetamine töö kontekstis olnud kunagi varem sedavõrd oluline kui nüüd. Pinged, stress, arusaamatused ning pidev ülekoormus ootavad õhinal ees igal sammul olenemata sellest, millisel ametil või formaadis töiseid tunde teha.

Pinged, stress, arusaamatused ning pidev ülekoormus ootavad õhinal ees igal sammul olenemata sellest, millisel ametil või formaadis töiseid tunde teha.

Foto: Freepik

James Routledge´i „Vaimne tervis töökohal“ aitab mõista põhjuseid, miks on eneseteostus, tervis, õnnelikkus ja heaolu sinu „motivatsioonipaketist“ lahkunud ning mida teha selleks, et neid oma tööellu tagasi tuua.

Tähelepanekuid raamatust „Vaimne tervis töökohal“

  •  Tuues välja eri seisukohad ja erinevad viisid midagi vaadata, loome rohkem ruumi mitmekesisusele, suhetele ja aruteludele – ja see kõik on vaimsele tervisele kasulik.
  • Kui võtame emotsioone lihtsalt keha signaalidena, siis võime vaadelda vaimset tervist kui meie mõistuse toimimise viisi ning vältida lõpptulemuse heaks või halvaks sildistamist.
  • Kui vaatleme vaimset tervist kui protsessi, kui olemise ja toimimise viisi, siis hakkame oma tegusid ja käitumist pigem uudishimu kui hindava pilguga jälgima.
  • Haavatavus on tugevus, mitte nõrkus. Julgus abi küsida on tugevus, mitte nõrkus. Oma vaimsest tervisest rääkimine on tugevus, mitte nõrkus. Abi küsimine nõuab eneseteadvust. Töökeskkonnas vaimse tervise teemade lauale toomine nõuab vaprust.
  • Küsimuse esitamine ei maksa midagi ning juba ainuüksi küsimine ise on väärtuslik. Teekond võib alata ühest küsimusest ja valmisolekust vastuseid kuulata.
  • Vaimse tervise kultuuri on võimalik muuta, hoolimata rollist, mis teil töö juures on. Teil tuleb lihtsalt järgida enda huvi vaimse tervise vastu. Seetõttu tulebki alustada iseendast, teie käes on võim.
  • Töötamine võib olla tervendav – töö võib vaimsele tervisele suurepärast mõju avaldada. Kui töökeskkond toimib kogukonnana, kui see on koht, kus inimesed tunnevad kuulumist ja kaasatust, koht, kus inimesed võivad tööle kaasa võtta kogu oma mina, mitte ainult “professionaalse poole” endast.
  • Tööl vaimsest tervisest avameelselt rääkimine nõuab tõelist vaprust, ja samuti on vapper see, kui julgete oma soovid välja öelda.
  • Kui töökohal valitseb tõeline kogukonnatunnetus, kasvatab see sisukate vestluste, haavatavuse ja radikaalse aususe potentsiaali, sest keskkond on turvalisem ning seal on vähem hirmu, et teid võidakse hukka mõista.
  • Töö on alati enamat kui lihtsalt töö, see on emotsioonid, suhted, sõprus ja palju muud.
  • Kui töö muutub inimlikumaks ja me võime tööle rohkem oma kaasasündinud inimlikkust kaasa tuua, siis muutub vaimsest tervisest rääkimine lihtsaks ega kutsu enam vastuväiteid esile.
Head Uudised GoodNews