1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Uude aastasse suurema vaimse heaoluga: 8 praktikat, mis võivad abiks olla
Uude aastasse suurema vaimse heaoluga: 8 praktikat, mis võivad abiks olla

Uude aastasse suurema vaimse heaoluga: 8 praktikat, mis võivad abiks olla

Aasta lõpukuul vaadatakse tihti tagasi oma viimasele aastale ja mõeldakse, kuidas järgmisel aastal paremini saaks. Paljude jaoks on viimastel aastatel fookuses vaimne tervis ja selle toetamine.

Foto: Jane Vogt

Toome välja 8 erinevat praktikat Rikardia valikust, mis võivad aitavad tõsta vaimset heaolu. Rikardia sai alguse unistusest tuua inimesteni võimalusi elada oma kehas kergemat ja rõõmsamat, oma unistuste elu. Eesmärk on laiendada teadlikkust erinevate teraapiameetodite kasulikkuse osas, tuues välja teadusuuringuid ning lihtsustada terapeutide, praktikute ning coach’ide juurde aegade broneerimist.

Rikardia sai alguse unistusest tuua inimesteni võimalusi elada oma kehas kergemat ja rõõmsamat, oma unistuste elu.

Foto: Jane Vogt

Emotsionaalse vabaduse tehnika (EFT)

Emotsionaase vabaduse tehnika ehk EFT (Emotional Freedom Technique) on lihtne ravimeetod, mis ühendab endas psühhosomaatilise haiguste käsitluse ja iidsed teadmised inimkeha läbivatest meridiaanidest. See sobib nii tervenemiseks kui ka tervenemisprotsessile kaasa aitamiseks.

Emotsionaalse vabaduse tehnika on justkui emotsionaalne akupunktuur, kus nõelte kasutamise asemel koputatakse sõrmeotstega kindlas järjekorras läbi energiameridiaanidel asuvad akupunktid. Sel moel vabastatakse blokeerunud energia energiakanalites ja tasakaalustatakse energia liikumine kehas ning sellele vastav emotsioon.

Emotsionaalse vabaduse tehnika on justkui emotsionaalne akupunktuur, kus nõelte kasutamise asemel koputatakse sõrmeotstega kindlas järjekorras läbi energiameridiaanidel asuvad akupunktid.

Foto: Jane Vogt

Emotsionaalse vabaduse tehnika toimib ka siis, kui tegemist on aastatetaguste teemadega, mis siiani end aegajalt meelde tuletavad ja meile valu või ebamugavusi valmistavad. Samuti aitab ta meie keha vabastada kõikidest teistest negatiivsetest emotsioonidest nagu hirm, ärevus, viha, kurbus jne.

Biodünaamilise hingamise ja trauma vabastamise süsteem (BBTRS)

Biodünaamilise hingamise ja trauma vabastamise süsteem (BBTRS) on rahvusvaheliselt akrediteeritud teraapia, mis põhineb kindlatele hingamismustritele, on kombineeritud teadliku liikumise ning spetsiaalsete puudutus- ja kehatöö tehnikatega. Kuuest elemendist koosnev praktika (hingamine, liikumine, heli, puudutus, emotsioonid ja meditatsioon) aitab kehal alustada loomulikku paranemisprotsessi ja vabastada traumasid ja kroonilisi pingeid.

Konstellatsioon

Perekonstellatsioon on vahend, mis võib aidata nähtavale tuua keerukaid põimumisi nii päritoluperes kui ka praeguses perekonnas või suhetes. Igaühe sünni- ehk päritoluperel on tugevad seosed ja mõjutused meiega tänase elu ja selles toimuvaga. Need mustrid ja seosed võivad ulatuda isegi seitse põlve tagasi toimunud sündmustesse. Inimestena oleme armastavad, lojaalsed oma pere ja esivanemate suhtes ning seepärast kompenseerime alateadlikult oma vanemate või eelnevate põlvkondade võlgu ja vajadusi.

Foto: Freepik

Eesti Konstellatsioonide Instituudi kohaselt „toovad muudatused konstellatsioonis mõistmise, sisemise selguse ning pinge maanduse, millele järgnev sügav lõdvestumine võimaldab peresüsteemi liikmete vahel armastusel taas voolata.

Shindo

Shindo on Jaapanist pärit massaaži-, venitus- ja lõõgastusharjutuste süsteem, kus kohtuvad tuhandeid aastaid vana idamaine tarkus ning kõige uuemad teadmised inimese anatoomiast ja füsioloogiast. Shindo annab uut jõudu ja ideid.

Shindo käsitlus inimesest on terviklik, kus igal elundil ja energiakanalil on täita konkreetsed ülesanded. Shindo võtetega saab saavutada keha ja meele tasakaalu ning vabastada kuhjunud füüsilised ning emotsionaalsed pinged. Shindo tasakaalustab keha energiaid.

Foto: Freepik

Aroomiteraapia

Aroomiteraapia on meetod, mis kasutab looduslikke eeterlikke õlisid tervise parandamiseks ja heaolu suurendamiseks. Eeterlikud õlid võivad olla saadud erinevatest taimedest, nagu näiteks lavendel, piparmünt, teepuu, sidrun, rosmariin ja paljud teised.

Chi Nei Tsang kõhuteraapia

Chi Nei Tsang (CNT) sessioon alguses toimub arutelu praktikuga, mille eesmärgiks on välja selgitada tervisega seotud taust – nii füüsilised kui ka emotsionaalsed terviseprobleemid.

Seejärel palub praktik heita massaažilauale selili ja riided eemaldatakse kõhult nii, et see on masseerimiseks vaba rinnakorvist kuni vaagna ülaosani.

CNT praktikud kasutavad sõrmeotsi, käsi, õli, kerget survet ja massaažitehnikaid, et vabastada blokeeritud energiaid ja pinged kõhupiirkonnas ning aidata kaasa keha energiavoo tasakaalu taastamisele. CNT puhul on väga oluline hingamine ja väljahingamisel kindlate häälikute (igal organil on oma) häälimine. Nt “Haa” on süda ja “Choo” neerud. Praktik hingab ja häälib kliendiga kaasa. Tekib samasugune efekt nagu vabastaval hingamisel.

Kõhuteraapias kasutatakse ka Qi GongiTai Chi ja Kung Fu tehnikaid keha, meele ja vaimu tasakaalustamiseks.

CNT seanss kestab umbes 1 tund ja lõpeb sellega, et praktik annab nõu, kuidas ennast iseseisvalt aidata kodus meditatsioonide ja visualiseerimisega.

Olenevalt probleemist ning füüsilistest näidustustest võib soovitada praktik mitut seanssi. Kõhumassaaži võib teha maksimaalselt 2 korda nädalas ja kogu ravikuur võiks hõlmata kokku 10 seanssi.

Kõhumassaaži tulemusel võivad vabaneda erinevad emotsioonid, nagu naer või nutt. See annab juurde vitaalsust, kõrvaldab stagnatsioonid, puhastab toksiinidest, tasakaalustab keha viit elementi (tuli, vesi, õhk, maa, eeter) ning selle kaudu ka inimese psüühikat. Lisaks on see kasulik immuunsüsteemi tugevdamiseks.

Hiina meditsiini diagnostika

Diagnostika algab küsitluse ja vaatlusega. Väline vaatlus inimese liikumisest, kehaasendist, näost, kogu olekust annab terapeudile väga hea pildi. Palju infot annavad inimese välimus, kehatüüp, hääl ja nägu, kõhu palpatsioon jms. Näo värv, silmade sära ja väljendusrikkus viitavad inimese üldisele tervislikule seisundile. Kuulatakse hingamise sagedust ja hääle tugevust.

Küsitlusel on oluline roll teabe saamiseks probleemi (nt valu, akuutsed ja kroonilised haigused) iseloomu, asukoha, toitumisharjumuste, maitsetundlikkuse ning une ja magamisharjumuste kohast.

Esimese visiidi ajal määratakse teraapiate kestvus vastavalt individuaalsele vajadusele. Diagnostika tulemusena saate terviseplaani ja personaalsed soovitused taimede, toitumise, liikumise ja elustiili kohta.

Terviseplaan hõlmab endas tavaliselt toitumissoovitusi (vastavalt kehatüübile, aastaajale jne). Toitumisteraapia ja õige toitumine on esmane ravimeetod Hiina meditsiinis. Igapäevase õige, tervisliku ja tasakaalustatud toitumisega on võimalik tervendada paljusid haigusi ja terviseprobleeme. Veelgi olulisem on toitumine haiguste vältimiseks ehk ennetuseks. Lisaks liikumissoovitusi, meridiaanide ja akupunktide, emotsioonide vabastamise tehnikad ning taimede soovitusi.

Foto: Freepik

Hüpnoteraapia

Hüpnoteraapia ehk hüpnoos on teraapiavorm, kus patsiendi tähelepanu suunatakse teadlikult ja sügavalt lõdvestunud olekusse. Hüpnoteraapia kasutab tehnikaid, et aidata patsiendil saavutada sügavat lõdvestust, keskendumist ja muutunud teadvuseseisundit, mille käigus on võimalik töötada psühholoogiliste, emotsionaalsete, mõttemustritest tekkinud ja isegi füüsiliste probleemidega. Hüpnoteraapia eesmärk on tuua patsient teadvuse sügavamatesse kihtidesse, kus nad võivad olla vastuvõtlikumad positiivsetele mõjutustele ja sugestioonidele.

Koolitatud ja sertifitseeritud hüpnoterapeut juhatab teid sisenduste, korduste ja kujutluste abil sügava keskendumise ja lõdvestumise seisundisse. Kui olete hüpnoosis, võimaldab intensiivne keskendumine ignoreerida tavapäraselt segavaid faktoreid ja olla avatum enda tervise toetamiseks ja parandamiseks vajalikele soovitustele. Kõige lihtsamini saab märgata hüpnoosis olemist just vahetult enne magama jäämist, kui oled sügavalt lõõgastunud.

Allikas: Rikardia

Head Uudised GoodNews