1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Tiit Trofimov Blisstonia`st: pidu alkoholita on üldse kõige ägedam pidu!
Tiit Trofimov Blisstonia`st: pidu alkoholita on üldse kõige ägedam pidu!

Tiit Trofimov Blisstonia`st: pidu alkoholita on üldse kõige ägedam pidu!

Juba käesoleval nädalavahetusel toimub neljandat aastat Blisstonia kakao ja ekstaatilise tantsu festival, kus pidutsetakse täiesti alkoholivabalt. Kuna sotsiaalministeeriumi tellimusel Tervise Arengu Instituudi ja Tartu Ülikooli aastatel 2020-2022 tehtud rahvastiku vaimse tervise uuringust selgus, et vaimse tervise probleemid on Eesti rahvastikus laialt levinud, siis tervislikku ja alkoholivaba eluviisi toetav pidu, kus saab kõik oma mured ära tantsida, oleks just päevakohane.

Foto: Kadri Valsberg

Korraldaja ja enesearengu teejuht Tiit Trofimov kinnitab, et tõesti aina rohkem inimesi pidutseb alkoholivabalt ja üllatuvad, kuidas vabaneb nende sisemine rõõm ja süda, kui nad tunnevad end vabalt. ”See on kui väikse lapse tunne, et kõik on võimalik. Pidu alkoholita on üldse kõige ägedam pidu!” kinnitab ta. Ehkki on inimesi, kes piirduvad peol mõne dringiga, on alkohol tegelikult paljude jaoks suur probleem, mis võib viia depressioonini, sõltuvusteni ja tervisekahjustusteni. Tihti väljenduvad ka alkoholi juues tugevad allasurutud emotsioonid ning võidakse lähedastele inimestele valmistada suuri kannatusi, mida hiljem lappida on väga keeruline. Kui tunned, et sinu elus hakkab alkohol probleemiks muutuma, soovitab Trofimov hakata käima alkoholivabadel sündmustel, sest seal on teisedki kained ja tajud, et ka alkoholita on võimalik end peol tunda hästi ja vabana.

Tiit Trofimov. Foto: Nele Suurna

„Me oleme unustanud, mida tähendab olla päriselt vaba. Kui laseme end vabaks ja see tundub kellelegi ebanormaalsena, siis ma pigem ütleks, et ebanormaalne on see, kes sellist asja üldse väidab! Astu „ebanormaalsusesse“, ole sina ise ja kui muu ei aita, siis pane silmad kinni ja tantsi nii nagu keegi ei vaataks. Tantsi nii nagu väike laps, naudi muusikat ja vabadust. Siis näed, mis sinus muutuma hakkab,“ ütleb ta.

DJ ja muusikaprodutsent Art I Am, kes astub üles Blisstonia kakao ja ekstaatilise tantsu festivalil, ütleb, et muusika tähendab tema jaoks elutantsu, kunsti. Hardstyle muusikamaastikul on Art I Am tegutsenud üle kümne aasta ning eriti meeldib talle esineda Blisstonia sugustel alkoholivabadel sündmustel – sest seal on inimesed päris, avatud, rõõmsad, naudivad ning tähistavad oma elu lisaainete ja alkoholi mõjuta. See on võimas! Art I Am selgitab, et tantsimisel ja üldse muusika kogemisel kogu oma kehaga, võib ligi pääseda enda allasurutud emotsioonidele. Ja tants on selle juures väga vabastav.

Artjom Kostjuk. Foto: Nele Merisoo

”Kui hakata vaatama seda sellisest perspektiivist, et esiteks – ilma lisaaineteta jõuad sügavamasse kontakti iseendaga. Teiseks – läbi liikumise sa paned enda kehas energiad liikuma. Ja kolmandaks – me koosneme suuremalt jaolt veest. Ja selle kohta, kuidas heliresonantsid vett mõjutavad ja struktureerivad, on väga palju teaduslikku materjali – näiteks DR. Masaru Emoto water experiment või Cymatics katsed heli ja veega,” räägib ta. Mõned lood võivad nii sügavalt puudutada. Kõik oleneb jällegi sellest, kui kaugele sa lased endal minna sellel rännakul. Kõige tähtsam – Art I Am soovitab jätta ukse taha kõik ootused ja lubada elul ennast üllatada, sest nii sa lubad kogemusel üles kerkida, mis on sinu kõige kõrgemaks hüvanguks.

Tallinnast pärit neiu nimega Merle Roolaid, artistinimega DJ Romily, kes astub üles ka Blisstonial, sõnab, et muusika on tema kirg, mis paneb teda särama ja teeb õnnelikuks. Romily arvab, et muusikal ja igaühel meil on oma vibreerimise sagedus. „Muusikal on imeline võime meile mõjuda. Kui meile meeldib mingi kindel muusikastiil või laul, siis me resoneerume selle sagedusega ja ühendume hingega,“ usub ta.

DJ Romily. Foto: Terje Talts

Tal on on hea meel, et ta on leidnud n-ö oma hõimu, mis võibolla ei ole siin Eestis liiga suur, aga need inimesed on kirglikud muusikanautlejad. „Publik sulandub muusikasse ja muusika ühendab meid. Mulle meeldib DJ ameti juures kõige rohkem, et saan oma mängitava muusikaga inimesed õnnelikuks teha ja jagada rõõmu muusikast. Eesti inimesed on ka üllatavalt julged oma positiivset tagasisidet jagama, mis on ülitore!“ rõõmustab ta.

DJ Raigo Kaljus, kes samuti Blisstonia kakao ja ekstaatilise tantsu festivalil üles astub, on olnud pikalt enesearenguteekonnal ning ta sõnab, et just muusika on teda selles palju aidanud. „Muusika on minu elus sama oluline nagu hingamine. Üsna sageli võtan kitarri ja lihtsalt laulan üksinda kodus. Need ei ole minu laulud, vaid mina olen lihtsalt kirja panija ja nende esitaja. Olen siiralt tänulik, et saan nende lugude kaudu tunda ja kogeda Jumalaga/Allikaga koos olemist,“ ütleb ta.

Raigo Kaljus. Foto: Erakogu

Pidudel eelistab ta juua puhast vett! „Minu kogemus on, et väikeses koguses alkoholi, näiteks pool klaasi veini või pits viina, aitab kehal lõdvestuda ja meelel rahuneda, aga sealt edasi toimub juba meelte ja tajude tuhmistumine. Osad inimesed, aga just seda otsivadki, sest nad ei oska lihtsalt ennast muul moel välja lülitada,“ räägib ta. Sisemiste pingete maandamisele aitab kaasa hoopis tants. Kui kasutada tantsu kui praktikat, mille abil tuua tähelepanu välisest maailmast sisemisse maailma, ehk tuua tähelepanu tegemiselt olemisele, siis sellel on väga võimas tervendav mõju kogu meie olemusele.

Blisstonial ülesastuv DJ Allar Foht sõnab, et talle meeldib tantsimise juures just vabaduse tunne ja ühendus iseendaga. Ta lisab, et tantsides tasuks lahti lasta hinnangutest, mida keegi sinust arvab. Lahti lasta hinnangutest tantsu suhtes.

Allar Foht. Foto: Kadri Valsberg

Ta nendib, et tihti mõeldakse et „ma ei oska tantsida“. Tegelikult kõik oskavad tantsida, ei pea oskama samme, vaid tuleb lihtsalt vabaks lasta ja tantsida nii nagu just praegu tunne on. Ise ta alustas kunagi 5 rütmi tantsust ja see aitas väga avanemisele kaasa. Allar paneb ka südamele, et tantsimiseks ei ole alkoholi vaja. Alkohol tõmbab energia alla, mitte ei tõsta. Blisstonia on turvaline ja mõnus keskkond, kus kõik saavad ennast alkoholivabalt hästi tunda.

Head Uudised GoodNews