1. Avaleht
  2. Hingele
  3. PRAKTILINE HARJUTUS I Hea uudis: meditatsioon leevendab kannatusi ja stressi
PRAKTILINE HARJUTUS I Hea uudis: meditatsioon leevendab kannatusi ja stressi

PRAKTILINE HARJUTUS I Hea uudis: meditatsioon leevendab kannatusi ja stressi

Teaduslikud uuringud on tõestanud, et meditatsioon lõõgastab keha, rahustab meelt, vähendab stressi, tugevdab üldist tervislikku seisundit ning head enesetunnet. Stephan Bodiani raamat “Meditatsioon võhikutele” aitab õppida, kuidas keha, meelt ja vaimu meditatsiooniks ette valmistada, mediteerides stressi vähendada ja vaimselt kasvada.

Stephan Bodian on meditatsiooniga tegelenud ja seda õpetanud üle 35 aasta. Ta on diplomeeritud psühhoterapeut ja personaaltreener, populaarne õpikodade juhtija, endine ajakirja Yoga Journal peatoimetaja ning raamatu “Budism võhikutele” kaasautor. 

Mediteerimine aitab teada saada, kes sa tegelikult oled?

Mediteerimine annab sulle võimaluse valvsust vähendada, teadlikkust avada ning põgusalt näha, kes sa kõigi oma lugude ning üksildase isoleeritud mina illusiooni taga tegelikult oled.

Meel ja süda on voolitavad 

Kuigi su süda ja meel võivad tunduda kangekaelsete ning paindumatutena, on nad tegelikult voolitavad. Korrapäraste meditatsiooniharjutustega saad sa vähendada oma kannatusi ja stressi, vaigistades ja lõpuks hajutades sind seesmiselt valdava ärrituse ja segaduse. Nagu on öelnud üks vana zen-budismi õpetaja: “Kui su meelt ei ähmasta tarbetud asjad, on see hetk parim su elus”.

Milles alustada? 

Alustuseks võiksid arendada meele suunamist ja keskendumis, mis rahustab seda ega lase minna ärevile. Keskendumise süvenedes kerivad sisemuses kujunenud mõtted ja tunded pinnale ning auravad välja – seda protsessi nimetab Bodian spontaanseks vabanemiseks.

Üks hea harjutus! Loenda hingetõmbeid 

  • Alguses leia mugav istmisasend, kuhu jääda 10 või 15 minutiks. Siis hinga mitu korda sügavalt sisse ning aeglaselt välja. Ära püüa oma hingamist kuidagi kontrollida, vaid lase sel leida oma loomulik sügavus ja rütm. Hinga alati nina kaudu, kui see pole mingil põhjusel võimatu.
  • Nüüd hakka loendama kõiki sisse- ja väljahingamisi, kuni jõuad kümneni; siis alusta uuesti ühest. Teise sõnadega loe sissehingamise ajal “üks”, väljahingamise ajal “kaks”, uuesti sissehingamise ajal “kolm” ja nii edasi kuni kümneni. Kui kaotad järje, alusta jälle ühest.
  • Et hõlbustada keskendumist, on soovitav hoida numbrit meeles kogu sisse- ja väljahingamise kestel, selle asemel, et numbrile korraks kiiresti mõelda ja siis see käest kaotada. Näiteks ütle mõttes “ü-ü-ü-k-s”, et see kestaks hingamise lõpuni, siis “k-a-a-a-k-s” kogu aja, kui välja hingad, ja nii edasi. Võib-olla on sul vaja abi ka numbrite pomisemisest, eriti alguses.

Raamatu saab lugemiseks laenutada GoodNews toimetuse raamatukogust!

Monika Kuzmina Peatoimetaja