1. Avaleht
  2. Hingele
  3. PAREMA ELU NIMEL I See lihtne harjutus aitab aru saada, kui tasakaalus sinu elu tegelikult on
PAREMA ELU NIMEL I See lihtne harjutus aitab aru saada, kui tasakaalus sinu elu tegelikult on

PAREMA ELU NIMEL I See lihtne harjutus aitab aru saada, kui tasakaalus sinu elu tegelikult on

Life coach, elustiilidisainer, ettevõtja ja ema Merit Raju kirjutab oma uues raamatus “Elu uus tase”, et oma elust ülevaate saamiseks tasub panna hinnang 1-10 enda elus 13 olulisele eluvaldkonnale. Need on: paarisuhe, sõprus, vaheldusrikkus, kodu, tervis, eneseareng, anded ja tugevused, raha, töine eneseteostus, looming, pere, vabatahtlik panus, meelerahu.

Kui oled eluvaldkondi hinnanud skaalal 1-10, tee nii:

  • Joonista nüüd selline oma elu lumehelbeke ja märgi sellele kõik saadud punktid.
  • Vaata, millised valdkonnad said rohkem ja millised vähem punkte. Mis püüab su pilku?
  • Millistele teemadele tahaksid rohkem pühenduda, et hoida elu enam tasakaalus?
  • Mis võiks olla nendes valdkondades sinu järgmine eesmärk või siht?
  • Mida järeldad oma kirja pandud märksõnadest?

Valdkonnad võiksid olla tasakaalus

Merit rõhutab, et elu ei kannata ühekülgsust ja kõik valdkonnad võiksid olla tasakaalus – selles suunas võikski olla su siht.

Kui elu on suhete, raha, tervise või emotsionaalse poole pealt kreenis, ootab elu muutust. Kui mingi elutahk on tasakaalust väljas või oluline vajadus täitmata, kannatab kogu elu. Sest sellist läbipõimunud tervikut nagu elu ja enesetunne ei saa viilutada eraldiseisvateks üksteisest sõltumatuteks osadeks ning arvata, et need üksteist ei mõjuta.

Kui mingi elutahk on tasakaalust väljas või oluline vajadus täitmata, kannatab kogu elu.

Kuigi mõned valdkonnad – nagu tervis või suhted – võivad jääda kergemini tähelepanu alt välja, saab see olla ainult ajutine või isegi tuua kaasa bumerangihoobi hiljem ning pikapeale õõnestab või mürgitab ikkagi kogu elu.

Aga kui pöörad mingi eluvaldkonna uuele tasemele viimiseks tähelepanu ja pühendad aega, tõmbab see ka teisi elu tahke kaasa. Tihtipeale sikutavad teisi valdkondi enesega uutele tasemetele kaasa näiteks tervise, suhete, töise rahulolu või rahalise seisu oluline parandamine, aga ka sellised emotsionaalsed seisundid nagu tänulikkus, andestamine ja enese väärtustamine. Või midagi nii lihtsat nagu piisav uni.

Merit Raju. Foto: Ruudu Rahumaru

Võib juhtuda, et see lumehelbeke tuli justkui liiga väike, kõik valdkonnad alla viie. Aga võib-olla tulid kõik valdkonnad kümne ligi? Viimasel juhul ootab elu värskendust, et skaala muutuks ja see, mis enne tundus 10, hakkaks tunduma 5!

Head Uudised GoodNews