1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. OSHO I Kuidas elada vabana?
OSHO I Kuidas elada vabana?

OSHO I Kuidas elada vabana?

Raamatus “Sõltumatu meel. Kuidas elada vabana.” selgitab Osho, mis on mõtlemine ja selle tõeline tuum. Mõtlemine – see on õigus ja võimalus elada sõltumata kellestki teisest, teadvustada ja uskuda iseenda kogemust. Raamat sisendab usku iseendasse ja oma mõtete jõusse.

Miks me vihastame, kui keegi meile liiga teeb? Miks on keegi meie arvates kaunis? Miks on keegi meie arvates inetu? Miks meile meeldib üks ja ei meeldi teine?

Päeva jooksul käib inimese peast läbi hulk mõtteid ja meil pole aimugi, kust need kõik alguse said. Kas meie mõtted on mõjutatud pere, õpetajate, poliitikute ja religiooni poolt? Osho väidab, et meie mõtted ei ole meie omad, vaid need on kokku korjatud. Meie kõigi sees on suur hulk mõtteid, aga ei ole mõtlemist. Meie sees liigub nii palju mõtteid, aga mõtlemise jõud ei ole ärganud.

Jagame raamatust mõtlemapanevaid lõike. Head ise mõtlemist!

  • Positiivselt kaalutlev inimene loobub kõigist mõtetest, mis pole tema omad. Mõtlev inimene ei laena, talle meeldivad omaenda värsked mõtted. Kui oled positiivne ja vaatad ilu, tõde, headust, lilli; kui suudad isegi keset pimedaimat ööd näha lähenevat koitu – siis oled võimeline mõtlema.
  • Kui keegi pimedust valguseks peab, siis ei lähe ta valgust otsima.
  • Kogu inimkond on nõdrameelne ja seepärast ongi nii, et kui siia ilma sünnib terve mõistusega inimene, peetakse teda hullumeelseks.
  • Kõik inimesed on sõltuvad ja nende sõltuvus tuleb sellest, et neil pole kunagi olnud ühtki oma mõtet. Nad on lihtsalt vastu võtnud kõik võõrad mõtted; nad on öelnud neile jah. Nad on hakkanud neisse uskuma; nad on hakkanud neid usaldama, on hakkanud neid uskuma. Tuhandeid aastaid on inimesi õpetatud pimesi uskuma ja mitte mõtlema. Inimesi on õpetatud pimesi usaldama ja mitte juurdlema. Ja selle tagajärjel on inimkond muutunud üha sõltuvamaks.
  • Hinge poole liikuma hakkad siis, kui sinu meeles on midagi autentset, tõeliselt sinu oma. Siis sa väärid, siis suudad oma hinge tundma saada. Isikupära saab sündida ainult siis, kui sinu meel on sõltumatu.
  • Ükski ärakasutaja ei taha, et inimesele tuleks pähe mõtegi vabadusest, sest sõltumatu ja mõtlev inimene põhjustaks maailmarevolutsiooni. Siis see haisev ühiskond küll vastu ei peaks. Seepärast ongi selle ees, et inimene mõtlema hakkaks, nii tohutu hirm.
  • Kuigi sa oled ühiskonda sündinud, ei kuulu see, mis sinu sees on, ühiskonnale. Ühiskond on andnud sulle hariduse, on andnud sulle toidu, aga mitte hinge.
  • Tähtsaim asi on kahtlemine. Kahtle kõiges, mida sulle on õpetatud. Mitte sellepärast, et see on vale; saa sellest õigesti aru. Ei, sellepärast, et uskumine on vale. Kahtle tohutult, nii palju, kui suudad, kahtle piiritult. Mida enam sa kahtled, seda enam ärkab sinus mõtlemine.
  • Kahelda tähendab olla valmis ebakindluseks, olla valmis teadmatuseks, olla valmis omal jalul seisma, kõigist karkudest loobumiseks. Ja pea meeles: kuni keegi liigub karkude najal, ei saa tema jalad iial nii tugevaks, et suuta ise kõndida. Inimese sisemised energiad ärakavad alles siis, kui ta loobub kõikidest karkudest.
  • Õnnistatud on need, kes on rahulolematud. Rahulolevad on peaaegu surnud. Pole mingit võimalustki, et nende sees midagi juhtuma hakkaks. Need, kes ei lase ennast häirida, ei suuda iial rahu leida, neil ei ole määratud rahulolu tunda.
  • Need, kes saavutavad tõelise hea käitumise, on inimesed, kes on oma halba käitumist näinud.
  • Kui inimene saab sõltumatuks, kui tema hirm kaob, kui ta teab ja tunnistab seda mis tema elus toimub, siis hakkab temas kindlasti tekkima soov muuta kõike, mis temas halba on. Sellestsamast halva tunnistamisest saab muutuste põhjus.
  • Kui mõtlemist ei tärka, ei ole inimesel võimalik elu kogeda, siis ei saa olla ka mingit loovust. Sellisel juhul elame asjata ja ka sureme asjata.
  • Mis on see kriteerium, mis näitab, ei sinu elu pole olnud mõttetu? Ainus mõõdupuu on see, et kõik, mida sa elu jooksul oled teeninud, ei oleks surma palge ees väärtusetu. Kui vaatad surmaga tõtt, siis see, kuidas sa oled elu võimalust ära kasutanud – mille najale oled loonud oma elu -, kõik see ei tohiks oma tähenduses midagi kaotada. Tõeliselt tähtis on ainult see, mis jääb tähtsaks ka surma palge ees; kõik muu on väärtusetu.

Raamatu saad osta Rahva Raamatust

 

Head Uudised GoodNews