1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Õpime andestama!
Õpime andestama!

Õpime andestama!

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist  Foto: Matti Paglant
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Matti Paglant

Meie kõigi elus tekib hetki, kus keegi teeb meile haiget või käitub meiega valesti. Me haavume ning vahel solvume tundes, et me ei oska ega suuda andestada. Oskus andestada on üks inimkonna suurimaid õppetunde. Andestamise kunst ei olegi nii lihtne, kui see võib esmalt tunduda. Andestamata teeme kõige rohkem kahju vaid iseendale.

 

 

Kuidas käituda, kui keegi on meile haiget teinud?

  1. Kui keegi on mulle halba teinud, siis annan talle andeks, et ta mulle seda tegi ja annan endale andeks, et ma selle halva endasse võtsin.
  2. Kui olen ise kellelegi halba teinud, siis palun temalt andeks, et talle seda tegin ja annan endale andeks, et nii tegin.
  3. Kuna ma nii teisele halba tehes kui ka endale halba teha lastes olen oma keha kannatama pannud, siis igal juhul palun alati oma kehalt andeks, et talle sellega halba tegin.

Seda kõike võib teha nii sõnades kui ka mõttes. Peamine on, et kõik tuleks siirast südamest. Selline on lihtsaim andestamise viis.

Sellisest andestamisest saab inimene tavaliselt aru, kuigi endale andestamine on mõnele ületamatu probleem. Oma keha käest andeks palumine tundub hoopis veider.

Kui Teile tundub vastuvõetav ainult teisele andestamine ja teise käest andeks palumine, siis küsige endalt: “Kes on mina ja kes on tema?”

Teisele andestada on vahel väga raske, mõnele isegi võimatu, sest teine on palju haiget teinud.

Tõeline andestamine on tingimusteta ega nõua süüdlase käest mingit tegu või palvet. Siin artiklis kirjeldatud andestuse eesmärk on vabastada sind sellest tühjast raevust, masendusest ja meeleheitest, mida vimma pidamine põhjustab.

Kuidas andestada?

  1. Ürita aru saada sellest, et viha, mida sa tunned sulle haiget teinud inimese vastu ei tee talle tegelikult mingil määral haiget. Oma vihaga teed haiget vaid iseendale.
  2. Loobu kättemaksu soovist, sest sellega teed kahju iseendale ning maailmale. Sellise sooviga külvad maailma negatiivsust ning kahjustad suurel määral iseend.
  3. Koosta nimekiri kõigist headest asjadest, mis selle kohutava kogemuse järel tekkisid. Oled arvatavasti liiga kaua keskendunud läbielatud kogemuse halbadele külgedele. Lähene probleemile täiesti uuest vaatenurgast ja näe asja positiivsest küljest.
  4. Vaata asja suuremas pildis. Ehk ei keerlegi kõik sinu ümber. Võib-olla andis sinu läbielamine võimaluse kellelegi teisele enese tõestamiseks ning sulle abi ja toe andmiseks.
  5. Ole ka enda suhtes kaastundlik. Kui oled sellele murele kaua aega mõelnud, võib uue suuna võtmiseks samuti päris palju aega kuluda. Vanade haavade pimedast metsast uue raja loomisel teed sa kindlasti ka vigu. Anna endale andeks. Ole enda vastu kannatlik ja lahke. Tugeval emotsionaalsel valul on kehale tuntav mõju. Anna endale aega paranemiseks – nii füüsiliselt kui ka emotsionaalselt. Söö korralikult ja puhka end välja. Keskendu maailma loomulikule ilule. Luba endal emotsioone kogeda ja neid läbi elada. Ära hoia valu enda sees.
  6. Kui inimene, kes sulle haiget tegi soovib andestust siis võiks anda ta sellesse ka omapoolse panuse. Kui meile viga teinud inimesed tehtut tõeliselt ei kahetse, peame kasutama tarkust, et vältida sarnase hingevalu kordumist. Selleks tuleb meil võib-olla vältida neid inimesi, kes ei kahetse meile tehtud ülekohut. Oleks tark tasakaalustada andestamist kindla teadmisega, et kurjus on maailmas olemas ja mõnele inimesele lihtsalt meeldib teistele haiget teha.
  7. Ära korda juhtunud lugu pidevalt. Mitu korda rääkisid sa sel nädalal lugu sellest, kui palju sulle haiget tehti ja milline kohutav ülekohus sulle osaks sai? Mitu korda päevas mõtled sa sellele valule? Selle loo kordamine on otsekui maasse löödud vai, mis takistab sul valu selja taha jätmast. Hoopis andesta oma vaenlasele, sest see on kõige lahkem asi, mida võid teha oma sõprade ja perekonna heaks. Negatiivsus on masendav, seda nii füüsiliselt, vaimselt, spirituaalselt kui ka emotsionaalselt.

Andestamine ei pruugi tunduda kerge, kuid on ainus viis luua rahu enda sees ja maailmaga. Kui keegi on sulle haiget, teinud siis tee andestamisega algust juba TÄNA!

Tuuli Mäemat

Head Uudised GoodNews