1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Mis on õnn? 9 mõtisklust
Mis on õnn? 9 mõtisklust

Mis on õnn? 9 mõtisklust

9 artisti, kes astuvad ülesse Rõõmufestivalil, selgitavad lahti enda õnne ja rõõmu definitsioonid. Õnne ja rõõmu aitavad lahata heliterapeut ja gongimeister Tiina Karjatse, tantsu- ja meditatsioonimuusika DJ Art I Am, muusik Neemo Saareväli, joogaõpetaja Mai-Liis Kivistik, elurändurist optimist ja laste metsasünnipäevade korraldaja Illimar Pilt, ettevõtja, kirjanik ja luuletaja Lauri Räpp, ekstaatiliste tantsupidude korraldaja Keijo Tismus, muusik Rauno Vaher ja muusik Sissi Nylia Benita.

Foto: Shutterstock

Õnn ja rõõm on sisemised seisundid

Tiina Karjatse jaoks on õnn eelkõige õndsuse kogemine. „See on seisund, kus kogen end tasakaalus, olen kaastundlik, empaatiline, tähelepanelik, osavõtlik, omaks võttev, elu jaatav ja armastav eelkõige endaga. Kui suudan seda kõike pakkuda eelkõige endale, siis olen parem kaaslane ka kõikidele inimestele enda ümber, sest oskan ja suudan seda siis ka teistele pakkuda,“ selgitab naine. Enda vaimse ja füüsilise tervise eest hoolitsedes võtame enda heaolu eest vastutuse. Seeläbi kogeme rahulolu, täidetust, võtame elu kui seiklust ning maailm on kutsuv ja inspireeriv paik.

Enda vaimse ja füüsilise tervise eest hoolitsedes võtame enda heaolu eest vastutuse. Seeläbi kogeme rahulolu, täidetust, võtame elu kui seiklust ning maailm on kutsuv ja inspireeriv paik.

Tiina Karjatse. Foto: Erakogu

Artjom Kostjuki tunnetuse järgi on õnn ehk õnnelik olemine meie enda sisemine seisund, kuidas me maailma tajume erinevates värvides. Elades ja kogedes elu läbi avatud südame. „Rõõm on hetk, mida võivad tekitada väiksemadki asjad – lapse naer, silma vaatamine, söögi tegemine, hea muusika kuulamine, vägevad vestlused, inimesed, ilm, soojus, hea söök jms. Seega mina tunnen, et õnn ja rõõm on samad, aga erinevad,“ ütleb artist.

Õnn ehk õnnelik olemine on meie enda sisemine seisund, kuidas me maailma tajume erinevates värvides.

Artjom Kostjuk. Foto: Nele Merisoo

Ka Neemo Saareväli jaoks on õnn ja rõõm seisundid. „Meie teha on valik, millises seisundis me oma elu elame. Millegipärast on enamustel inimestel väga lihtne ennast pidevalt hoida mingis ärevuse ja hirmu seisundis. Harjutades ennast tundma rohkem näiteks õnne või rõõmu või turvalisuse seisundeid muudame oma reaalsust,“ lisab ta.

Meie teha on valik, millises seisundis me oma elu elame.

Neemo Saareväli. Foto: erakogu

Mai-Liis Kivistiku jaoks on õnn midagi, mis tuleb seesmiselt. „Õnn on täielik rahulolu selles konkreetses hetkes ning see on kauakestev emotsioon,“ ütleb naine ja lisab, et rõõmus saab aga olla igas seisundis, sest meil on võime hetkeks rõõmustada ja seda kogeda ning hiljem olla taas õnnetu. Rõõm võib õnnele kaasa aidata, kuid õnn ei sõltu rõõmust.

Õnn on midagi, mis tuleb seesmiselt.

Mai-Liis Kivistik. Foto: Triin Maasik

Ilma rõõmuta pole õnne ja õnn teeb rõõmsaks

Illimar Pilt ütleb, et temal käivad need tunded ikka käsikäes. „Õnnelik on see, kes on õppinud märkama õnne just nüüd täna ja praegu. Me ikka kipume seda õnne kuskilt kaugemast tulevikust otsima. Kuid jube hea on olla kui oled rahul kõigega mis sul just nüüd ja praegu on. Vot see on õnn!“ ütleb ta. Tõeline rõõm on lubada endal kogeda rõõmule täpselt vastupidiseid tundeid. „Minu rõõm saab alles siis tõelise väärtuse ja oskan seda väärtustada ja hinnata“.

Õnnelik on see, kes on õppinud märkama õnne just nüüd täna ja praegu.

Illimar Pilt. Foto: Kadri Valsberg

Lauri Räpp ütleb aga, et pole ilma rõõmuta õnne ja õnn teeb rõõmsaks. Ehk nad ei ole samad, aga täiendavad teineteist ja on kumbki üksteise tekkimise üheks põhjuseks. „Siia võiks veel lisada unistused ja lootuse, mis peavad ka alati inimeses olema. Õnn peitub lihtsates asjades ja oskus lihtsate asjade üle rõõmustada teeb õnnelikuks,“ lisab Lauri.

Õnn peitub lihtsates asjades ja oskus lihtsate asjade üle rõõmustada teeb õnnelikuks.

Lauri Räpp Ipiales. Foto: erakogu

Õnn ja rõõm võivad olla täpselt samad, kuid vägagi erinevad

Keijo Tismus arvab, et õnn on avatud südamega elamine ja heaolutunne igaühe enda sees, mis on katkematu ja kestab päevast päeva, aastast aastasse. „Rõõm on minu meelest positiivsed hetked elus. Rõõmu saab tunda elusa elu hetkedest! Rõõm on õnnelikud hetked ja õnn on rõõmsate hetkede kogum,“ selgitab mees.

Õnn on avatud südamega elamine.

Keijo Tismus. Foto: Karen Härms

Rauno Vaheri jaoks on õnn toetus igas hetkes. Võimalus õnnestuda ja liikuda koos õnnega ringi. „Rõõm on seratoniini,melatoniini, dopamiini ja oksütotsiini tasakaalus vahekord,“ toob mees välja teaduslikuma definitsiooni. Ta lisab ka, et õnn ja rõõm võivad olla täpselt samad, kuid vägagi erinevad.

Õnn on toetus igas hetkes.

Rauno Vaher. Foto: Indrek Kasesalu

Sissi Benita leiab, et rõõm on emotsioon, mida tunnen, kui elus toimuvad positiivsed sündmused. „Õnn on meeleseisund, mida saan hoida ja olles selles seisundis toob ka elu mulle rohkem rõõmu“.

Sissi Benita. Foto: Erakogu
Head Uudised GoodNews