1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. Miks mediteerida? Psühhoterapeut selgitab
Miks mediteerida? Psühhoterapeut selgitab

Miks mediteerida? Psühhoterapeut selgitab

Igapäevasest mediteerimisest on abi selleks, et õppida paremini keskenduma ka nendele ülesannetele, mida parasjagu täidad. Kõik kõrvaline on vaja jätta, olla nii palju kui võimalik käesolevas hetkes ehk siin ja praegu, sa seda peab harjutama. Me kulutame igapäevategevustes vähem energiat, kui oleme rahulikud ja lõõgastunud. Vaimset ja füüsilist vastupidavust on ju vaja terveks päevaks.

Foto: Shutterstock.com

On olemas väga palju erinevaid tehnikaid, mida saab meditatsiooniks nimetada. Kõik tegevused võivad tegelikult olla meditatsioonid, sest meditatsiooniks võib nimetada ka igasugust tööd, mida tehakse teadlikult keskendudes. Kui sa vaatad viis sekundit keskendunult enda ees olevat pliiatsit, tegeled samuti meditatsiooniga.

Meditatsiooni võib olla meelerännak ehk rännak oma sisemaailma, mille käigus õpid olema täielikult hetkes ja märkama oma mõtteid, tundeid ja keha.

Tihti mediteerivad inimesed selleks, et iseennast paremini tundma õppida ja end vaimselt arendada; stressiga paremini toime tulla ja saavutada psüühiline tasakaal; omandada parem keskendumisvõime ja kõrgem energiatase; parandada oma intuitsiooni; parandada oma tervist ja tõsta üldist heaolutunnet; tuua rohkem harmooniat, rõõmu ja lähedust suhtesse teiste inimestega.

Foto: Shutterstock.com

Meditatsioonis saab inimene õppida ületama oma sisemisi tõkkeid, kuidas lõdvestuda ning saavutada rahu ja vaimne tugevus.

Katsetada võiks erinevaid meditatsioonitehnikaid, meditatsioone muusikaga ja hingamisega, visualiseerimist, mantraid, sümboleid, sisendusi, dünaamilist meditatsiooni, nagu seda on tai chi ja qigong.

Kokkuvõtteks

  • Meditatsioon on väga hea suurema teadlikkuse, meelerahu, lõdvestumise, keskendumise, sõbralikkuse jms saavutamise vahend.
  • Kogenud juhendaja kaasabil on võimalik veelgi enam õppida, kuidas siseneda sügavale meelerahuseisundisse ja kuidas positiivseid emotsioone oma ellu tuua.

Autor: psühhoterapeut ja raamatu „Tunneme tundeid“ autor Pille Teearu

Head Uudised GoodNews