1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Mida teha, kui ei jaksa enam ja tahad alla anda?
Mida teha, kui ei jaksa enam ja tahad alla anda?

Mida teha, kui ei jaksa enam ja tahad alla anda?

Tihti on nii, et oled jõudnud staadiumisse, kus ei jaksa enam midagi teha ja kõik tundub minevat justkui allamäge ning sellest tulenevalt, oled valmis alla andma – sul on kõigest kõrini ja ei jaksa enam selle kõigega võidelda.

Tegelikult on tihtilugu nii, et põhjus sinu mitte jaksamises ja alla andmises on väga lihtne ja enne, kui tahad alla anda, vasta neile lihtsatele küsimusele. Kui kõik tingimused on täidetud ja tunned ikka, et enam ei jaksa, siis võib põhjus olla tõesti enamas ja sa vajad professionaalset abi.

  • Oled hüdreeritud ehk joonud päevas piisavalt puhast vett? Kui mitte, võta klaas puhast vett.
  • Oled sa viimase kolme tunni jooksul midagi söönud? Kui ei ole söönud, siis mine ja söö midagi – midagi, mis sisaldab proteiini ja mitte ainult süsivesikuid. Isegi pähklid ja hummus sobivad.
  • Oled sa täna duši all käinud? Kui mitte, mine esimesel võimalusel duši alla end pesema – lööb pea selgeks.
  • Kui on päev: oled sa end riidesse pannud? Kui mitte, siis pane endale puhtad riided selga, mis ei ole sinu ööriided (öösärk, pidžaama jne).
  • Kui on õhtune aeg: oled sa väsinud, unine, aga ei saa kuidagi magama jäädud? Kui nii, käi pesemas, pane ööriided selga ja muuda omal olemine voodis hästi mugavaks ning mõnusaks. Vajadusel võta või kaisukaru kaissu ning kuula lindilt vm vihmasaju heli, sule silmad 15 minutiks – ühtegi elektroonilist ekraani ei tohi sel ajal töös olla. Kui sa oled peale 15 minutit veel endiselt ärkvel, võid üles tulla ja tegeleda millegi meeldivaga – ei mingit survet, aga väldi elektroonilist ekraani.
  • Oled sa päeva jooksul sirutanud oma jalgu? Kui mitte, tee seda kohe ja nüüdsama. Kui sul ei ole isu minna jooksma või trenni, siis tee kasvõi pisikene jalutuskäik kas loodusesse või siis kasvõi üks jalutuskäik linnas. Ole nii kaua väljas, kui tahad. Kui ilm on kehv ja tunned, et ei taha väljas jalutada, mine või kuhugi suurde kaubanduskeskusesse või lillepoodi ja jaluta seal lihtsalt ringi, käi ka neis vahekäikudes, kus sa tavaliselt kunagi ei käi. Ostma ei pea sa midagi, lihtsalt jaluta ja kui tunned, et tahad midagi ikka osta, siis tee seda.
  • Oled sa täna kellelegi midagi ilusat öelnud, teinud komplimendi nt? Kui mitte, tee seda – pole vahet, kas teed seda otse, silmast silma või siis virtuaalselt. Peaasi on see, et teed seda südamest ning sinu kompliment või hea sõna on öeldud ja mõeldud ehedana. Oota, kui näed midagi äärmiselt ilusat, ägedat, võimsat, unikaalset kellegi juures, mis sulle meeldib – siis ütle talle seda.
  • Oled sa end täna muusika saatel liigutanud? Kui mitte, siis tee seda – tee või kohapeal jooksu mõne muusikapala ajal, või lihtsalt tantsi mööda tuba ringi oma valitud loo ajal.
  • Oled sa viimase kahe päeva jooksul kallistanud mõnda elavat olendit? Kui mitte, siis tee seda. Ära häbene küsida sõpradelt ühte kallistust või kallista mõne sõbra lemmiklooma. Enamikule loomadest meeldib, kui neid kallistada ja hoida. Isegi paljudele sõpradele meeldib, kui neid kallistada – aga ära torma neile peale…
  • Tunned end ebavajalikuna, pole vahet, mida teed, kõik näib olevat tulemusteta? Kui nii, tee oma tegemistes paus ning lõpeta midagi, mis ei ole nii suurejooneline. Vasta või mõnele e-posti kirjale, tühjenda/täida nõudepesumasin, paki oma treeningukott järgmiseks trenniks jne. Tubli töö ja tulemus kohene!
  • Tunned end mitte atraktiivsena? Tee siis vajadusel üks enekas ja su sõbrad kinnitavad sulle koheselt, kui hea sa tegelikult välja näed ning sellega murrad sotsiaalmeedia kriteeriumeid ilu suhtes.
  • Tunned end otsustusvõimetusest halvatuna? Võta endale 10 minutit aega, et lihtsalt olla, istuda ja mõelda endale välja tänase päeva tegevusplaan. Kui konkreetne otsus või probleem on ka siis veel takistuseks, tõsta see mõneks ajaks kõrvale ja tegele hetkel muude asjadega, mis on koheselt tehtavad. Oluline on see, et murraksid end sellest kohal tammuvast suluseisust välja, mis tähendab seda, et pead selleks tegema midagi täiesti teisest vallast. Tule selle probleemi juurde hiljem tagasi ja sa võid avastada, et tehes vahepeal midagi muud, oled leidnud oma takistusele lahenduse.
  • Oled sa viimastel päevadel käinud terapeudi juures või puistanud südant mõnele heale ja ustavale sõbrale? Kui mitte ja vajad terapeuti, pea vastu oma järgmise terapeudi sessioonini või pane endale aeg kohtumiseks kirja ka pea sinnani vastu. Räägi oma probleemidest temaga. Ka võid oma probleemidest rääkida mõne väga hea sõbraga, keda täielikult usaldad, tihti on neil häid lahendusi, sest näevad sinu olukorda teise nurga alt.
  • Oled end viimasel ajal vaimselt, emotsionaalselt, füüsiliselt või sotsiaalselt, üle pingutanud? Kui nii, siis see võib su päevastes tegemistes tolli võtta küll. Tee selles vallas, kus oled end üle pingutanud, paus ja puhka, võta aega iseendale, lõõgastu mõne tobeda või mõnusa meelelahutusega (vaata filmi, loe head raamatut, naudi jalutuskäiku loodusesse, mine ujuma, mine sõpradega välja, jne)
  • Oled sa hiljuti mõnda ravimit muutnud või alustanud mõne uue ravimi võtmisega? Oled jätnud mõned doosid vahelt võtmata või muutnud oma retseptiravimi marki? Kui nii, siis see võib sinu pea segi pöörata küll. Anna endale mõned päevad aega harjumiseks ja kui asi ei parane, pöördu oma arsti poole.
  • Oled oodanud nädala? Tihti võib juhtuda nii, et meie ettekujutus elust võib olla veidi vildakas ning me ei suuda isegi seda näha ega öelda, et me ei suuda isegi selgelt mõelda – samas pole sellele mitte mingit selget seletust ega põhjust, miks see nii on. Vahest lihtsalt juhtub nii. Pea vastu ja mine ikka edasi, tee seda terve nädal aega, ükskõik, mida see pingutus sinult siis ei nõuaks ja nädala lõpus vaata tagasi, kas sa tunned end ikka samamoodi või on hakanud asjad juba vaikselt lahenema ja enam ei olegi su elu nii mustades värvides.

Pea meeles, sa oled siiani juba välja jõudnud ja sa suudad ka edasi vastu panna. Ära unusta, et sa oled tugevam, kui sa arvatagi oskad!

Diana Mägi, Hingepeeglist

Head Uudised GoodNews