1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Liis Härma: paberile kirja pannes saavad mõtted vormi ja nendega võib olla lihtsam ümber käia
Liis Härma: paberile kirja pannes saavad mõtted vormi ja nendega võib olla lihtsam ümber käia

Liis Härma: paberile kirja pannes saavad mõtted vormi ja nendega võib olla lihtsam ümber käia

Täna lõppes Viru keskuses aktsioon „Südamekirjad“, kus on saanud nädala jooksul igaüks kirja panna oma tunded ja mõtted, mis vajavad lahustumist või lahti laskmist, et tekitada endasse ruumi juurde. Peaasi.ee toetab projekti nõu ja jõuga – nädala jooksul olid Viru Keskuses kohapeal toeks ja abiks “Olen olemas” valgete T-särkidega vaimse tervise esmaabi vabatahtlikud, et olla vajadusel toetavad kuulajad.

Foto: GoodNews, Alice Märtin

Oluline, et inimesed kannaksid vaimse tervise eest hoolt

Peaasi.ee projektijuht Liis Härma selgitab, et Peaasi.ee otsustas algatusega liituda, kui nende poole pöördus algataja Elina Naan – vastus oli kohe jah! Alles siis hakati edasi arutama. Nii on reageerinud ka ülejäänud head partnerid.

Elina läbis hiljuti Peaasi.ee vaimse tervise esmaabi koolituse.
„Soovime, et kõik kes selle koolituse läbivad, tunneksid, et neil on võimalus rohkem panustada ja vastutada selle eest kuidas meie ühiskonnal tervikuna läheb. Iga koolitusel osalenud inimene aitab 6 kuu jooksul vähemalt 3 inimest (peaasi.ee statistika), kuid hetkel tundub, et see aktsioon võib nädalaga toetada rohkemaid. Kirjakast on iga päev ääreni täis ja tagasiside on väga liigutav,“ on Liisil hea meel.

Kirjakast on iga päev ääreni täis ja tagasiside on väga liigutav.

Foto: GoodNews, Alice Märtin

Peaasi.ee visiooniks on see, et inimesed väärtustaksid vaimset tervist ja kannaksid selle eest hoolt. Liis tõdeb, et ometigi on seda igapäevases ruttamises kohati väga keeruline teha. Siit ka meie missioon, kus tegeleme vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse ja varajase sekkumisega meie ühiskonnas. Südamekirjad astub selle missiooniga toetavalt sama jalga – märkab, kutsub ja hoiab!“ ütleb ta.

Foto: GoodNews, Alice Märtin

Ka paber on hea kuulaja

Peaasi.ee oli Viru keskuses iga päev kohal paar tundi. Liisi sõnul on nende vältel igal päeval vähemalt üks pikk ja põhjalik vestlus olnud. Vaimse tervis esmaabi vabatahtlike eesmärk on tuua psühholoogiline abi inimestele lähemale. Nad ei ole psühholoogid ega kogemusnõustajad, vaid lihtsalt head kuulajad. Liis usub, et seda viimast vajame me vast praegu kõige rohkem. Samuti soovisid inimesed avaldada oma tänu, et selline algatus aset leidis, sest nad said seeläbi toetust, mida vajasid.

Foto: GoodNews, Alice Märtin

Liis märgib, et kui ei ole kuulajat, siis jäävad paljud vaikseks ning oma murede ja mõtetega üksi. Aga ka paber on hea kuulaja. Unustame tihti ära selle, mida me ise saame enda jaoks ära teha. Unustame magada ja hingata. Unustame iseenda mõtteid kuulata ja ennast n-ö maha laadida. Paberile kirja pannes saavad need mõtted vormi ja nendega võib olla lihtsam ümber käia ja nendest aru saada.

Vaimse tervise esmaabi ABC

Vaimse tervis esmaabi koolitusel saab õppida 5 sammu, mis aitavad igal ajal suunda hoida. ABC vormis seda kokku võttes võiks meelde jääda: märka, kuula, toeta, julgusta ning toeta iseennast!

  • Märka enda ümber abivajajat ja ole julge tema poole pöördumisel.
  • Õpi kuulama, päriselt kuulama! Nii, et samal ajal pea ei töötleks juba lahendusi pakkuvaid vastuseid.
  • Paku inimesele kindlustunnet ja turvatunnet. Anna märku, et tema mure on oluline.
  • Julgusta abi otsima ja tegutsema, kas siis professionaalse abi või enesetoetusvõtete osas.
  • Kui oled saanud kedagi aidata, siis märka ka millist tuge ise vajad.

Liisi isiklik soovitus on iseenda kuulamine. „Igapäevast müra ning teiste arvamusi ja nõuandeid on nii palju ning viimasel ajal olen ka ise eksinud selle kõige sisse ja olen märganud, et mu sisehääl on väga vaikseks jäänud. Keeruline on aru saada mida mina üldse vajan. Selleks tuleb kasvõi jõuga võtta endale aega ja leida paik, kus kadumaläinud häält on jälle kuulda. Silmadele tuleb ikka tohutus koguses informatsiooni, mis hägustab sisemise hääle kaja. Nii et silmad kinni ja kuulama!“ soovitab ta.

Head Uudised GoodNews