1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Leia endas emotsionaalne heaolu
Leia endas emotsionaalne heaolu

Leia endas emotsionaalne heaolu

Monika Kuzmina südamete kollektsioonist Foto: Kristel Laansoo
Monika Kuzmina südamete kollektsioonist
Foto: Kristel Laansoo

Kuidas lepitada oma tunnete väljendamise vajadust sooviga kaitsta teisi? Sageli leiavad inimesed end seisvat silmitsi selle raske dilemmaga: me tunneme, et oma tõelisi tundeid välja näidates võime oma lähedastele haiget teha ja neid endast eemale tõrjuda. Oma tundeid alla surudes, isegi kui see toimub enesekontrolli maski all, teeme halba iseendale.

Osho, üks meie aja provokatiivsemaid ja inspireerivamaid vaimseid õpetajaid, pakub välja praktilise ja põhjaliku meetodi selle vastuolu efektiivseks lahendamiseks. Osho raamat “Emotsionaalne heaolu” sisaldab uusi materjale, aitab meil mõista oma emotsioonide olemust, reageerida olukordadele viisil, mis aitab meil õppida rohkem nii enda kui ka teiste kohta, ning suhtuma elu paratamatutesse tõusudesse ja mõõnadesse täie enesekindluse ja meelerahuga.

Emotsioonide olemus 

Emotsioonid on muutlikud. Sellepärast neid nimetataksegi “emotsioonideks” – tulenevalt sõnast “motion” ehk inglise keeles “liikumine”. Nad muutuvad ja on seega “emotsioonid”. Te liigute järjest ühest teisele. Ühel hetkel olete kurb, teisel rõõmus; ühel hetkel vihane, teisel kaastundlik. Ühel hetkel olete armastav, teisel täis vihkamist; hommik on ilus, õhtu on udune. Ja nõnda edasi. See ei saa olla teie loomus, kõigi nende muutuste taga peab olema mingi niit, mis kõike koos hoiab. Just nagu pärjas on näha lilled, mitte niit, mis neid ühte seob, niisamuti on ka emotsioonid lilled. Mõnikord on need viha-, mõnikord kurbuselilled, mõnikord õnne-, valu- või ängistuslilled. Ent kõik on lilled ja teie elu on pärg. Peab olema mingi ühendusniit, muidu oleksite juba ammu koost pudenenud. Te olete terviklik isik – mis on siis see niit või tugipunkt? Mis on teis püsivat?

Emotsionaalne heaolu – sisemise harmoonia taastamine 

Olemise keskmele jõuab kõige lähemale siis, kui suunata oma energia tajumisse. Kui teie mõtlemine läheb liialt kaugele, siis läheb teie eneseväljendus veelgi kaugemale. Kui aga pöördute väljendamisest tagasi mõtlemise juurde ja mõtlemise juurest mittemõtlemise juurde – seal on ainus puhas meeleselgus-, siis olete kõige lähemal nii enda kui olemise keskmele.

Emotsioonides, mõtetes ja väljandustes on üks ja sama energia, aga see liigub perifeeria, välispiiri, mitte keskme suunas. Mida lähemale te olete välispiirile, seda kaugemal olete iseendast.

Tulge sammhaaval tagasi. See on teekond lätte juurde ja läte on kõik, mis te peate kogema. See pole mitte ainult teie läte, vaid ka tähtede, kuu ja päikese oma. See on kõige läte.

Te võite liikuda perifeeria suunas, seda inimesed teevadki, kaugenevad iseendast. Sama energiat kasutatakse ka meeleselguse saavutamiseks. Kui aga energia liigub väljaspoole, siis see kaugeneb teist. Te saate palju teada, aga te ei saa kunagi tundma iseennast.

Endale lähenemiseks kasutatakse sama energiat. Ja iseenda tundmine peaks olema iga intelligentse inimese peamine eesmärk; vastupidisel juhul võite tunda tervet maailma, aga mitte iseennast.

Valik on teie.

Vaatlus – muutumise võti 

Lihtsam on näha ennast eraldi oma mõtetest kui tunnetest, sest mõtted on pealiskaudsemad. Tunnetest eristumine on natuke raskem, sest tunded on sügavamal; nad on juurdunud meie bioloogiasse, keemiasse ja hormoonidesse. Mõtted on ainult sõudvad pilved. Nad ei ole juuripidi teie keemilises, bioloogilises, füsioloogilises või hormoonilises ülesehituses; nad on juurteta otsekui sõudvad pilved. Aga tunnetel on juured, sellepärast on neid raske välja juurida.

Lihtne on vaadelda relatiivsusteooriat – raske on olla tunnistajaks iseenda vihale, armastusele, ahnusele ja ambitsioonile. Põhjus peitub selles, et nende tunnete juured on sügaval kehas. Aga vaatlus on niivõrd terav mõõk, et eemaldab ühe hoobiga mõtted, tunded ja emotsioonid. Ja te kogete seda, kui jõuate mediteerides järjest sügavamale. Keha jääb kaugele maha, emotsioonid, mõtted…alles jääb vaid vaatlemine. See on teie tõeline loomus.

Raamatust “Emotsionaalne heaolu” saab teada, millist mõju avaldavad meie elule hirmud, viha ja kadedus; kuidas võisakse kasutada süütunnet, ebakindlust ja hirmu meiega manipuleerimiseks; kuidas muuta ebatervislikud reaktsioonid võimsateks emotsioonideks ning hävitavad emotsioonid loovaks energiaks. Samuti räägib Osho sellest, kuidas ühiskond ja kultuur mõjutavad igaühe isiklikku emotsionaalset eripära.

Toimetas Monika Kuzmina

Monika Kuzmina Peatoimetaja