1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KUKU RAADIOS! Heiki Tomsoni nõuanded, kuidas kuuma ilmaga hingata
KUKU RAADIOS! Heiki Tomsoni nõuanded, kuidas kuuma ilmaga hingata

KUKU RAADIOS! Heiki Tomsoni nõuanded, kuidas kuuma ilmaga hingata

Heiki Tomson. Foto: Rasmus Kooskora

Eestisse tuleb augusti alguses taas üks maailma niinimetatud hingamisgurusid Dan Brule.  Hingamisterapeut Heiki Tomson on varem Goodnewsile öelnud, et Brulé leiab igale inimesele sobiva hingamisharjutuse. Tomson rääkis äsjases Kuku Raadio saates “Publikumärk” Jüri Aarma usutluses põhjalikumalt viimase aja kuumade ilmade mõjust inimestele ja jagas soovitusi, kuidas käituda ja hingata. Tomsoni sõnul võib kuumus tekitada väsimustunde süvenemise ja töövõimekuse languse

Tänasel päeval väljas käies ja alates koertest, kellel kogu aeg keeled suust väljas nii teevad inimesed ka ja ei jõua kuuma ilma ära kiruda. Raske on tõsi küll. Te olete hingamistreener, hingamine on esimene asi, mis inimene siin elus selgeks saab, aga ometi peab seda ka õppima?

See on tõsi, kui inimene sünnib hakkab ta koheselt hingama ja esimesed hingetõmbed on seotud uude keskkonda saabumisega. Kui me vaatame kuidas beebid hingavad, siis nad hingavad täiuslikult, kogu kehaga, lõdvestunult.

Täiuslikult. Olen kunagi ka hääletreeningu läbinud. Kui lapsel on gaasid või mõni muu vaevus, siis võib ta karjuda 24 tundi ja tal ei lähe hääl ära, meie oleme laval kaks tundi ja pärast hääl kähe. Kas see ongi see, mis paneb teid hingamist õpetama?

Ma arvan, et see on tohutu potentsiaal, mida inimesed saaksid iga päev kasutada ilma kellelegi maksmata. Kõik kellel on nabanupp olemas ja suudavad hakata harjutama, nendel on võimalus muuta enda tervislikku ja meelelist seisundit.

Tuleme kuuma ilma juurde, on inimesi, kes vaevlevad, kuidas käituda, kuidas hingata?

Hingamist on hea praktiseerida regulaarsel moel. Inimese kehapinna temperatuur on 32-33 kraadi , kui välisõhu temperatuur on 20 kraadi. Kui me tõstame välisõhu temperatuuri, siis meil väheneb keha-  ja välistemperatuuri vahemik, kesknärvisüsteemis toimub muutus, veretalitus muutub, lihaskonna energiavarandus väheneb. See tekitab väsimustunde süvenemise, töövõimekuse languse.

Kas asi paraneb, kui ilm jaheneb, kuna meie kliimas on inimesed nii harjunud mitte nagu lõunamaa inimesed?

Kui me vaatame lõunamaa inimesi, siis nad palava ilmaga planeerivad tööd, mida teha siseruumides, väljas olles eelistatakse varjulisi kohti.

Siesta kestab kella kahest kella viieni, isegi  poed on kinni, kui minna Aafrikasse või Lõuna-Hispaaniasse.

Peame aktsepteerima seda, mida ümbruskond meile parasjagu toob, kuid me saame enda teadlike valikutega muuta enda seisundit ja hingamine on kõige kiirem viis seda teha.

Kuidas teha näiteks täna ja siin, inimesed, kes hingamisest suurt ei tea?

Laias laastus on kaks teemat mis tekivad palava ilmaga. Üks on kiirustamine, keskendumisvõime väheneb ja inimene tormab ühest kohast teise pea laiali otsas. Teine on see, kui inimene liiga lõdvestub, jääb hajevile. Neile on erinevad harjutused, et tuua teda keskmesse.

Teil kui hingamistreeneril on siis enda kohad või tunnid, kus saab tulla hingamist õppima?

Ma teen pranama hingamise treeninguid, GoYoga treeningklubis Tallinnas Narva maanteel. See on joogade hingamine, teisipäeviti kell 6.15.

Seal on peamine hingamine mitte keha väänamine?

Just, me teeme puhtalt hingamist. Hingamisterapeudina ma teen biodünaamilist hingamist ning traumadest vabastavat hingamist, inimesed, kes on läbi elu kogenud füüsilisi või emotsionaalseid traumasid, läbi teadliku  hingamise on võimalik leida üles need piirangud ja need vabaks lasta.

Ka traumasid võib hingamise teel hiljem endas vähendada?

Toon näiteks, et oli 75-aastane patsient, kes sõja ajal lapsena emaga põgenes sakslaste eest, kui kraavi peitu minnes toppis ema talle sammalt suhu ning ütles, et ole vait ja ära räägi. Selle trauma tagajärjel  ei saanud inimene 70 aastat ennast selgelt väljendada. Me saime teraapia käigus  selle traumaga  ühendust ja saime selle sujuvalt vabaks lasta. Inimeses vabanesid uued energiad ja hoopis uus elukvaliteet.

Teadliku hingamise nädala raames Tallinnas toimuv Brulé  teadliku hingamise meisterlikkuse hingamiskursus on ingliskeelne ja leiab aset 3.-5. augustini.  Dan Brulé on olümpiavõitjaid, sportlasi, tippjuhte ja väga edukaid koolitajaid õpetanud USA hingamisguru. Tema teadmised ja oskused on meelitanud tema juurde kõrgetasemelisi kliente ja partnereid, nagu Tony Robbins, Aleksander Karelin, Stig Severinsen, Stan Grof, Leonard Orr, Wim Hof ja Greg Amundsen, samuti eliitsportlasi ja ettevõtete omanikke üle maailma.

KUULA RAADIOSAATE KORDUST SIIT!

Head Uudised GoodNews