1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. Kuidas vabaneda enesesüüdistustest, kui oled emotsionaalse või vaimse vägivalla ohver?
Kuidas vabaneda enesesüüdistustest, kui oled emotsionaalse või vaimse vägivalla ohver?

Kuidas vabaneda enesesüüdistustest, kui oled emotsionaalse või vaimse vägivalla ohver?

Beverly Engel selgitab oma Pilgrimi kirjastatud raamatus “Emotsionaalne ja vaimne vägivald”, et vihaga kontakti saamine aitab sul ka häbist vabaneda. Kui sa süüdistad ennast oma ohvriseisundi pärast, annad sa ära oma väe ja jõu, võime olukorraga toime tulla ja oma emotsioone juhtida ning ülepea kaotad usu, et suudad oma olukorda muuta. Selle asemel et uskuda väärkohtleja sõnu ja süüdistada ennast vägivalla ohvriks sattumises, võid sa viha abil ta sõnad eemale tõrjuda.

Foto: Shutterstock.com

Kui lubad väärkohtleja suhtes viha tunda, liigub viha jõud väljapoole, mitte sinu sisse

Engel rõhutab, et eriti oluline on viha suunamine väärkohtleja vastu sellisel juhul, kui oled oma viha internaliseerinud (ehk et oled ennast süüdistades oma viha iseenda pihta suunanud). On ju tema sinu viha tegelik märklaud. Kui sa lubad endal väärkohtleja suhtes viha tunda, liigub viha jõud õiges suunas – väljapoole, mitte sissepoole.

Oma viha ja süütunde internaliseerimine mitte ainult ei tekita süütunnet ja häbi, vaid paneb sind ka ennast karistama ennasthävitava käitumise läbi (milleks on näiteks alkoholi või narkootiliste ainete väärkasutamine, nälgimine, ülesöömine, enese vigastamise žileti, noa või nõeltega või sigaretiga kõrvetamine).

“Transformeeri kogu enda vastu suunatud viha õiglaseks vihaks väärkohtleja vastu. Lõpeta viha enda peal välja elamine ja hakka seda endast välja laskma,” soovitab ta.

Viha vabastamine aitab vabaneda mürgistest emotsioonidest

Kui sa ei leia oma viha väljendamiseks turvalist teed, võib see tekitada tõsiseid probleeme. Väljaelamata viha seostatakse depressiooni, erinevate haiguste, süütunde ja enesesüüdistamisega.

Eriti tervendav on Engeli sõnul nende asjade valjusti väljendamine, mida sa pole saanud seni kõva häälega välja öelda. Suurem osa emotsionaalse vägivalla ohvritest on veel suurema vägivalla hirmus õppinud oma tundeid endale hoidma. Kuid need tunded ei kao kuhugi. Nad jäävad su sisse. Nende jõud ei kao kuhugi, nad jäävad lihtsalt väljendamata ja välja ütlemata. Kui sa neid ei vabasta, hakkavad nad paisuma ja roiskuma, muutudes aja jooksul üha mürgisemaks.

“Viha vabastamine elutervetel viisidel on nagu pimeda ja hallitanud keldri ukse avamine. Pimedusse võib olla hirmus astuda ja vastutulev lehk võib olla hingemattev. Kuid ukse avamine laseb valguse sisse. Ja värske õhk viib välja kõik halvad lõhnad ja mürgised aurud. Ja lõpuks on seal, kus enne olid pimedus ja toksilisus, hoopis valgus ja värske õhk,” räägib ta piltlikult.

Viha kui motiveeriv jõud

Viha võib motiveerida sind vajalikke muudatusi ellu viima. Kui lõpuks näed, et oled teenimatu vägivalla ohver, on loomulik, et sa tunned viha, ja see viha võib toimida energiapalanguna, mis on vajalik vägivaldsest olukorrast väljumiseks.

Mida rohkem viha sa vabastad, seda võimsamana sa end tunned. Ühtlasi tunned end ka kergemalt, sest sa ei pea enam endaga kaasas kandma viha, süütunde ja häbi rasket koormat. Mida kergemalt ja tugevamalt end tunned, seda rohkem on sul energiat ja seda rohkem on sul motivatsiooni oma olukorra muutmiseks.

Kas viha on negatiivne või positiivne?

Engel tõdeb, et paljud suhtuvad vihasse kui negatiivsesse emotsiooni, mis põhjustab vägivalda, kriminaalset käitumist ja muid probleeme ühiskonnas. Kuid viha võib olla nii positiivne kui ka negatiivne. Kui me kasutame viha selleks, et motiveerida end tegema suuri elumuutusi, siis saab sellest väga positiivne emotsioon. Viha võib olla positiivne, kui sa kasutad seda kütusena raevule selle üle, kuidas su partner sind kohelnud on. Viha võib olla väga tervendav, kui sa leiad turvalise viisi selle väljendamiseks. Õiglase viha väljalaskmine on tervendav, sest see aitab sul end kokku võtta, annab sulle jõudu ja motiveerib sind saama tugevamaks inimeseks. See aitab sul mõista, et sul on rohkem jõudu ja võimekust, kui sa seni arvanud olid.

Vihane olemine võtab palju emotsionaalset ja füüsilist energiat. Selle vihase energia vabastamine võib kasvatada sinu võimet teha enda jaoks positiivseid asju, kaasa arvatud lõpetada emotsionaalselt vägivaldne suhe. Huvitaval kombel aitab viha vabastamine mõnedel inimestel ratsionaalsemalt mõelda. Sul pole enam kõhklusi, mida edasi teha, aga sa hakkad paremini nägema, milliseid edasisi samme astuda tuleb.

Raamatu saab tellida kirjastuse Pilgrim e-poest!

Head Uudised GoodNews