1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kuidas hirmudest võitu saada? Mindset coach Karmo Kivi jagab nippe, kuidas elada hirmuvabamalt ja positiivsemalt
Kuidas hirmudest võitu saada? Mindset coach Karmo Kivi jagab nippe, kuidas elada hirmuvabamalt ja positiivsemalt

Kuidas hirmudest võitu saada? Mindset coach Karmo Kivi jagab nippe, kuidas elada hirmuvabamalt ja positiivsemalt

Aeg on segane ja inimestel on palju muremõtteid. Elmari hommikujutus rääkis mindset coach Karmo Kivi, kuidas ületada hirme. Kivi sõnas, et inimeste suurim hirm praegu on teadmatuse ees, see tekib sellest, et hakkame ketrama mingit negatiivset mõtet. “Hirm on tegelikult pidevate negatiivsete mõtete kordamine iseendale,” selgitab ta ja toob paralleeli, et kui panna autosse valet kütust, siis see turtsub, jukerdab ja jääb lõpuks seisma – inimestega on samuti, kui nad sisendavad endale negatiivseid mõtteid, on see kui vale kütus ja inimene jookseb kokku.

On olemas kahtemoodi hirmu

Kivi selgitab, et üks on hea hirm – ei hüppa kalju pealt alla, ei pista näppu tulle. Teine on halb hirm, mis meid halvab – me kaotame igasuguse loogilise või loomingulise jõu enda seest, sest oleme nii halvatud nendest muremõtetest. Näiteks meil on hirm selle ees, kas me kaotame töö, jääme rahast ilma, hirm on haiguste ja vaesuse ees. “Need hirmud halvavad meid, kui me ei liigu tegevusse ega tuvasta neid enda seest, see on halb,” rõhutab Kivi ja selgitab, et peame esmalt tuvastama, mis seda hirmu põhjustab ja siis peab tegutsema, et hirmust jagu saada.

Mõtle teadlikult positiivsetele asjadele

Kivi toob näiteks, et ei saa samaaegselt lugeda kahte raamatut, sest fookus peab olema ühel. Sama on negatiivsete mõtetega – kui on korra positiivsed mõtted ja siis negatiivsed, ei juhtu midagi, vaid peab teadlikult mõtlema positiivsetele asjadel.

Harjutus: võta paber ja pliiats, kirjuta üles endale 5-10 asja, mis on praegu hästi. Näiteks on riided seljas, on elukaaslane, katus peakohal, auto, töökoht, sissetulek, käed-jalad terved. Otsi häid asju ja pane iga päev kirja 5-10 head asja. Kui sa teed seda iga päev, siis sinu mõtted muutuvad järjest selgemaks ja positiivsemaks.

Meid mõjutab palju ka väline maailm. Kivi rõhutab, et kui me tahame enda jaoks positiivseid emotsioone, ei soovita ta ärgates kuulata ega vaadata uudiseid, vaid mõelda esimese asjana, mis sulle rõõmu valmistab. “Tee kalli oma elukaaslasele, lastele, loe raamatut, tee tass head kohvi või teed, pane hea muusika peale ehk tekita endale positiivne foon,” soovitab ta. “Kevad on kõigil inimestel südames – liikuge rohkem värskes õhus, vaadake vähem negatiivset, hoidke eemale negatiivsetest inimestest.”

Kuidas hirmudest jagu saada?

  • Võta paber ja pliiats ja kirjuta välja, mis su hirmu põhjustab ehk tuvasta hirmu olemus.
  • Mõtle, mis on see tegevus, mida ette võtta, et hirmust jagu saada. Näiteks kui sul on hirm tervise pärast, hakka tegema sporti, tervislikult toituma.
  • Pane fookus teadlikult negatiivselt positiivsele.

KUULA RAADIO ELMARI INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews