1. Avaleht
  2. Hingele
  3. Kristi Jõeorg: õnne valemiks on kvaliteetsed peresuhted!
Kristi Jõeorg: õnne valemiks on kvaliteetsed peresuhted!

Kristi Jõeorg: õnne valemiks on kvaliteetsed peresuhted!

Meaningful Talks suhtluspäeviku “Minu lapse hingeelu” kaasautor Kristi Jõeorg sõnab, et õnne valemiks on kvaliteetsed peresuhted, kuid see ei pruugi alati olla lihtne. Ehkki oleme lastega koos rohkem kui iial varem, võib siiski üks-ühele aja leidmine olla keeruline. Kui otsustad siiski leida aja ning pühenduda, hakkab juhtuma imesid.

Õnne valemiks on kvaliteetsed peresuhted!

Hektilises maailmas kipub olema vähe aega koostegemiseks ja –kogemiseks

Jõeorg tõdeb, et elutempo kipub olema väga kiire ja mõistmisele, miks ma nii käitun, mõtlen või ütlen, on liiga vähe aega. Ma ei jõua endasse vaadata ja muutunud olukord ühiskonnas tekitab pingeid. Nii muutuvad ka suhted lastega pealiskaudseks ning igapäevaelu kasvab üle pea.

Meaningful Talksil on ilmumas suhtluspäevik “Minu lapse hingeelu” lapsele ja vanemale, kust leiab küsimused, mis loovad avatud ja usaldusliku suhte. See on kui “salapäevik”, mis on mõeldud vaid teile kahele ja kuhu saate kirja panna kõik oma tunded, mõtted ja päevased elamused, et luua usalduslikum ja parem suhe. See on lihtne vahend, mis aitab luua lapsega parema ja teadlikuma sideme isegi siis, kui praegu tundub see väga raske.

“Kirjutamise kaudu mõtestad kõike seda, mis on juhtunud nii sinu kui ka lapsega. Kui see üles kirjutada, suudad näha tegevuste taha ja neile tähenduse anda. Sa mõtled ja tuletad meelde. Hiljem on tohutult huvitav lugeda ja vaadata, mida olete teinud ja kogenud.  Läbi tegevuste ja kogemuste tekib lapsel ka suurem side oma päritolu ja juurtega, mis on väga oluline turvalise kodutunde loomiseks,” selgitab Jõeorg.

Samuti annab päevik täiskasvanule võimaluse peegeldada lapse tundeid ja päeva jooksul läbi elatud sündmusi, mis loob turvalise ruumi lapsele enese avamiseks. Lapsevanem kuulab lapse ära ja püüab võimalikult täpselt just lapse sõnadega neid tundeid lapsele tagasi peegeldada. Kasutades lapse enda sõnu, näeb laps, et teda kuulatakse ja mõistetakse ning tal tekib seeläbi turvalisem tunne. Pärast tunnete peegeldamist küsib lapsevanem, kas ma sain sinust õigesti aru, kas sa tunned ennast niimoodi. Selle tegevuse eesmärk on läbi kohalolu ja avatud keskkonna lubada lapsel kogeda tegelikke mõtteid ja emotsioone. Läbi selle oskavad lapsed tulevikus oma emotsioone paremini mõtestada ja käitumisest rohkem teadlikum olla.

Suhtluspäevik on kui “salapäevik”, mis on mõeldud vaid teile kahele ja kuhu saate kirja panna kõik oma tunded, mõtted ja päevased elamused, et luua usalduslikum ja parem suhe.

Suhtluspäeviku “Minu lapse hingeelu” autorid Lilian Promet ja Kristi Jõeorg

Sügav suhtlus peres on oluline, et lapsed mõistaksid vanemaid ning vanemad lapsi

Jõeorg rõhutab, et nii saame oma lapsi parimal moel toetada ja olla kohal, kui neil on mõni mure. Päevik aitab lapsele loovalt läheneda, küsides temalt küsimusi, mis julgustavad teda end erinevatel teemadel avama. Seejärel vastad ka ise nendele küsimustele. Just vanemapoolne eneseavamine saadab lapsele signaali, et selles ühises hetkes on turvaline oma mõtteid, tundeid ja kogemusi jagada.

Päevikus on ka joonistamise ala loovuse arendamiseks ja koosttegemisest rõõmu tundmiseks ning emotsioonikleebised, mida vastavalt oma päevasele tundele päevikus kasutada saab. Koos joonistamine on loov ja rahustav tegevus nii lapse kui vanema jaoks. See aitab pingeid maandada, hetkes olla ning oma tunded, mõtted ja emotsioonid pilti joonistades maha laadida.

Päevik aitab lapsele loovalt läheneda, küsides temalt küsimusi, mis julgustavad teda end erinevatel teemadel avama.

Suhtluspäevikut on võimalik ette tellida Meaningful Talks e-poest!

Head Uudised GoodNews