1. Avaleht
  2. Hingele
  3. KUULA RAADIO ELMARI HOMMIKUJUTTU I Kreet Rosin-Pindmaa annab nõu, kuidas Hiina meditsiiniga väsimuse vastu võidelda
KUULA RAADIO ELMARI HOMMIKUJUTTU I Kreet Rosin-Pindmaa annab nõu, kuidas Hiina meditsiiniga väsimuse vastu võidelda

KUULA RAADIO ELMARI HOMMIKUJUTTU I Kreet Rosin-Pindmaa annab nõu, kuidas Hiina meditsiiniga väsimuse vastu võidelda

Holistilise Teraapia Instituudi lõpetanud terapeut, harfimängija, muusikalooja ja sisemist tasakaalu suurendavate praktikate õpetaja Kreet Rosin-Pindmaa annab peagi välja raamatu „Elamise kergus: häirivate emotsioonide mõju vähendamine koputusteraapia ja hiina meditsiini abil“. Kreet rääkis Raadio Elmari hommikujutus kevadväsimusest ning kuidas seda vältida.

Foto: Marianne Pindmaa

Kevadväsimusest vabanemine

Pikk talv on selja taga, kätte on lõpuks jõudnud kevad ning sellega ka kevadväsimus. Kreet sõnas, et tema vaatab kõike Hiina meditsiini teooria vaatenurgast. Seal tähendab väsimus seda, et tasakaal on paigast ära ja energiad ei liigu vabalt.

Ta tõi välja, et Hiina meditsiinis on hästi lihtne tervise definitsioon, mis kõlab nii: tervis tähendab seda, et energia saab sinu energiasüsteemis liikuda vabalt ja takistusteta.

Et kevadväsimusest vabaneda, soovitab ta võtta appi koputusteraapia, mis on lihtne energiapsühholoogia meetod, kus kasutatakse samu punktuuripunkte, mida Hiina meditsiini nõelraviski – aga nõelte asemel vajutatakse neid punkte sõrmeotstega, et energia saaks vabamalt hakata liikuma.

Kreet soovitab koputada n-ö tarzanipunktidesse –see on selline piirkond, mis aitab kehale anda energiasüsti. Seega kui sinna sõrmeotstega või rusikaga koputada, endale liiga tegemata, saab anda endale korraliku energiasüsti. Teine variant on käeservad, mida nimetatakse ka karatepunktipiirkonnaks, aga Hiina meditsiini seisukohalt liigub seal meie peensoole kanal ja selle kanali üheks ülesandeks on hoolitseda selle eest, et me ei läheks enda südametarkuse vastu, et me ei teeks tegevusi, mis meid väsitavad ja kurnavad.

Foto: Marianne Pindmaa

Toiduga väsimuse vastu

Hiina meditsiini vaatenurgast on raviks ka kogu toit ja jook, mida tarbime. Küll aga tasub teadvustada, et ravimit ei kasutata, kui seda vaja ei ole.

Hiina meditsiini järgi jagatakse kõik toiduained ying’iks ja yang’iks – ying on jahe ja külm ning yang soe ja kuum. Toituda võiks nii, et need oleksid tasakaalus ja looks harmoonia keskkonna ja keha vahel.

„Hiina meditsiini teooria kohaselt oleme inimestena loodusega üks tervik, ei ole olemas õigeid või valesid toiduaineid, vaid teatud aastaaegadel, tingimustel või haiguste korral sobivad erinevad toidud. Näiteks kevadel ehk praegu on vaja keha toetada vürtsika, kerge ja sooja toiduga, see paneb kehas chi ehk energia liikuma. Kevadel sobivad ka rohelised taimed, näiteks porrulauk. Suvel võiks süüa teravaid toite, mis aitavad nahal poorid lahti hoida ja liigse soojuse naha kaudu higiga välja viia. Lisaks puuvilju ja mõningal määral piimatooteid, millel on niisutav toime,“ soovitab ta.

Kuid mis aastaajaga tegu ka ei oleks, tasuks vältida söömise ajal ekraane ja lugemist ja keskenduda toidule. Väldi püstijalu ja kiiresti söömist, ka raadio kuulamist, sest Hiina meditsiini kohaselt on toidus ka kogu informatsioon. Ehk sinu põrn ei pea toime tulema mitte ainult sellega, mis sa lusika ja kahvliga suhu paned, vaid ka kogu informatsiooniga. Kui sa söömise ajal vaatad ekraani, kuulad raadiot või telekat, siis põrn saab liiga suure koormuse, ei jaksa sellega toime tulla ja tekibki väsimus.

Foto: Marianne Pindmaa
  • Kuula kogu saadet järele siit!
Head Uudised GoodNews