1. Avaleht
  2. Lugemist
  3. KATKEND RAAMATUST I Avasta oma päritolulood: kuidas peremustrid su elu kujundavad ja suhteid mõjutavad
KATKEND RAAMATUST I Avasta oma päritolulood: kuidas peremustrid su elu kujundavad ja suhteid mõjutavad

KATKEND RAAMATUST I Avasta oma päritolulood: kuidas peremustrid su elu kujundavad ja suhteid mõjutavad

Kas oled kunagi mõelnud, kuidas su päritolupere on sind vorminud ja kuidas varasemad kogemused su elu ja suhteid mõjutavad? Vienna Pharaoni praktiline raamat “Päritoluhaavad. Vabane peremustritest, mis kammitsevad sinu elu ja suhteid” kutsub lugeja sügavale enesetäiendamise teekonnale.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

See raamat aitab mõista ja tervendada päritoluperest saadud haavu, mis võivad varjatult mõjutada su suhteid iseenda ja ümbritseva maailmaga. Selles raamatus kirjeldab Pharaon tervendamispraktikat, mis aitab meil mõista oma päritoluperet – peret, mille keskmes me üles kasvasime – ja hinnata selle peresüsteemi toimimist.

Foto: GoodNews, Evelin Kruus

Toome teieni katkendi raamatust “Päritoluhaavad. Vabane peremustritest, mis kammitsevad sinu elu ja suhteid”.

Sinu päritolu

Aga kust me siis pihta hakkame? Me alustame sealt, kust sina alguse said. Või noh, mitte päris kõige algusest, aga läheme ajas tagasi. Kohe-kohe õpid sa tundma, milline on sinu päritolulugu.

Alustame sinu päritoluperest. See on see peresüsteem, milles sa üles kasvasid, ja kuhu kuuluvad inimesed, kellega sa olid üles kasvades ja oled võib-olla tänase päevani emotsionaalselt seotud. Ääremärkusena mainin, et selles raamatus kasutame sõnu päritolupere ja peresüsteem samas tähenduses. Sinu päritolupere liikmed aitasid sul avastada oma tõekspidamisi, väärtusi ja identiteeti, ükskõik kas nad olid sinu veresugulased või mitte. Need on inimesed, kellelt sa õppisid kõike esimest korda – nii armastuse, konfliktide kui ka kriitika kohta. Päritolupere õpetas sulle, kuidas ennast tundma õppida, kuidas teistega suhelda ja mida suhetest oodata. Sul võis olla üks peresüsteem või kui sa oled nagu mina (kelle vanemad on lahutatud ning kelle mõlemal vanemal on oma peredünaamika), siis on sul kaks peresüsteemi. Neid võib olla rohkemgi.

Paljude esimesteks giidideks on vanemad ja õed-vennad. Paljude teiste päritoluperre kuuluvad vanavanemad, kasuvanemad ja kasuvennad-õed, adopteeritud pereliikmed, hoolduspered, tädid ja onud, kes sinuga koos elasid. Mul on olnud patsiente, kes kasvasid üles lapsehoidjate käe all, kellega koos veetsid nad rohkem aega kui oma veresugulaste seltsis, aga ka patsiente, kes läksid pärast kooli naabri juurde ning tulid sealt koju alles kella kümne ajal, kui nende vanem töölt koju jõudis. Just need inimesed võivad moodustada sinu päritolupere.

Ja kui sa kasvasid üles mitmes peresüsteemis, siis pead vaatlema eraldi igaüht neist. See pole teps mitte lihtne ülesanne: õppida tundma mitut erinevat peret ja nendes navigeerida. Igaüks neist õpetas sulle midagi. Võib-olla olid eri peresüsteemidesse kuuluvatel inimestel vastandlikud vaated näiteks tööeetikale, hariduse tähtsusele ja laste käitumisele. Võib-olla pidid sa erinevates kodudes järgima erinevaid reegleid – näiteks kui kaua tohib telekat vaadata, mida peab sööma või millised kodutööd on sinu kanda. Võib olla sa õppisid erinevates kodudes erinevalt elama, kui need kodud kuulusid majanduslikult eri kihtidesse või neis järgiti erinevaid religioosseid kombeid.

Need kodud võisid erineda  ka selle poolest, kas sa tundsid seal valu ja kurbust või rahu ja rõõmu. Võib-olla tundsid sa ühes peres end väärtuslikuna, teises aga mitte. Võib-olla tundsid end ühes peres turvaliselt, teises aga olid hirmul. Ja võib-olla sa tundsid, et üks vanem eelistab sind, aga teine mitte. Mitme päritolupere vahel navigeerimine on harva lihtne. Kuid on tähtis, et sa mõistaksid, kui erinevad olid su kogemused erinevates peredes, enne seda, kui  me hakkame neid analüüsima, et sul oleks meeles otsida oma päritolulugusid mitmest kohast, mitte keskenduda vaid ühele neist.

Päritolulugu on lugu sinu esimestest kogemustest. Esimesest korrast, kui sulle midagi õpetati, esimesest korrast, kui sa midagi märkasid, esimest korrast, kui keegi ütles sulle midagi, mis sind mõjutas, ning meie vaatevinklist on kõige tähtsam esimene kord, kui keegi sulle halba tegi. Ja kuigi sinu esimesed kogemused – ükskõik, millised need ka ei ole – on tähtsad, jätab sinusse tegelikult suurima jälje see, kui juhtub midagi, mis sulle tõeliselt haiget teeb, midagi, mis muudab su elu, või kui keegi või miski sunnib sind muutma iseennast – isegi kui mälestus juhtunust on ammu kuhugi sügavale peidetud.

Tahan samuti rõhutada, et kuigi meie esimesed kogemused armastuse, suhtlemise, piiride ja teiste asjadega pärinevad meie päritoluperest, ei ole päritolulood alati seotud perega. Meie päritolulood ei pruugi olla pärit isegi lapsepõlvest! Päritolulood ja mõjutused võivad tulla ühiskonnast, meediast, religioonist, õpetajatelt, treeneritelt ja armusuhetest. Sinu päritolulood kirjutati teismeeas, noore täiskasvanuna või isegi üsna hiljuti – siis, kui sa kogesid midagi esimest korda. Päritolulood on sageli (aga mitte alati) lapsepõlvelood. Me kirjutame oma elu narratiive pidevalt ümber.

Sa võid arvata, et tead juba seda kõike – ja see on tõsi, sest sa oled ainus, kes sinu elu on elanud. Aga iga kord, kui ma oma elus kella tagasi keeran ja minevikku uurima asun, õpin ma enda kohta midagi uut. Ma näen ennast uuest vaatevinklist ja ma arvan, et ka sina võid näha ennast teistmoodi.

Head Uudised GoodNews