1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. SISEMINE TASAKAAL! Joogaõpetaja Grete Sutrop: õnnelik olemiseks on vaja sisemist tasakaalu, rahu ja kõige võtmist sellisena, nagu see on
SISEMINE TASAKAAL! Joogaõpetaja Grete Sutrop: õnnelik olemiseks on vaja sisemist tasakaalu, rahu ja kõige võtmist sellisena, nagu see on

SISEMINE TASAKAAL! Joogaõpetaja Grete Sutrop: õnnelik olemiseks on vaja sisemist tasakaalu, rahu ja kõige võtmist sellisena, nagu see on

Grete Sutrop Foto: Mari-Liis Jutta
Grete Sutrop
Foto: Mari-Liis Jutta

Dharamsaali lastejooga õpetaja Grete Sutrop leidis lastejoogas koheselt midagi endale, kuna Gretele meeldivad lapsed ning ta teab, milline mõju on joogal. Tema suureks sooviks on viia jooga positiivseid mõjusid võimalikult palju lasteni.

Kui kaua on jooga teie elus olnud?

Joogaga olen tegelenud kokku paar aastat (3-4) vahelduva eduga – kuna mul on kolm väikest last, siis olen vaheldumisi tegelenud rasedate joogaga, beebi ja emme joogaga ja nö tavainimese joogaga. Minu süda kuulub kundalini joogale, seega olen tegelenud ainult selle joogastiiliga.

Kuidas on teid igapäeva elus aidanud joogaga tegelemine?

Jooga aitab mul lõõgastuda ning sisemist tasakaalu säilitada. Olen mitmel korral tõdenud, et kui jätan mõneks ajaks joogaga tegelemise vahele, siis hakkab tasakaal elust kaduma, lähen närvilisemaks, tekib saamatuse tunne vahepeal, elu käib nö üles-alla ja kohe tunnen, et raske on elumere pinnal püsida ja pean selleks kohutavalt pingutama, et kõik paigas oleks.

Samas, kui olen joogaga pea igapäevaselt tegelenud ja selle jaoks aega võtnud, on tunne hoopis teine – nagu seilan kenasti elumerel. Saan igapäevaasjadega hakkama, jõudu jääb üle ja uued head mõtted tulevad nagu iseenesest. Tunnen nagu kõikvõimalikud kanalid on avatud ja kõik on võimalik!

Kuna mul on kolm väikest last, siis on igas päevas väikesemaid ja suuremaid väljakutseid ja õhtuks on garanteeritud väsimus murede lahendamisest. Jooga aitab mind eriti hästi just sellises eluetapis. Kui jõud hakkab otsa saama, teen mõnd harjutust või hingamist ja see paneb energia jälle liikuma. Aga pikaajalisem mõju on ikka regulaarsel joogapraktikal.

Mis teile lastejooga juures kõige enam meeldib ja kuidas sellega esmakordselt kokku puutusite?

Kuulsin sellest Dharamsaali avatud uste päeval, see tundus huvitav ja kuna mul on endal lapsed ning ma tean, milline mõju on joogal enesetundele, siis tekkis tunne, et tahaksin ka seda oma lastele sobivas vormis tutvustada. See, et joogat saab lastepäraselt serveerida, oli põnev. Ja kui nägin, et toimub lastejooga õpetajate koolitus, tundsin, et see on minu jaoks – mulle meeldivad väga lapsed ja nendega suhtlemine ja tahan viia lastejooga positiivseid mõjusid võimalikult paljude lasteni!

Miks on välja töötatud spetsiaalselt lastele mõeldud jooga, miks lapsed seda vajavad?

Kuna lapsed õpivad eelkõige mängides, siis lastejooga õpetab lapsi läbi mängu juba varakult joogaga tegelema ja seda koos kõigi selle heade omadustega oma elu osaks võtma ja sellega koos kasvama. Jooga aitab mõista, et teadlikkus iseendast ja armastus ja usaldus iseenda keha ja vaimu vastu ning kõige aktsepteerimine on õnnelikkuse alus. Mida varem seda teadvustada, seda varem hakkab inimene elama oma südame järgi ja õnnelikumalt.

Kas võib öelda, et jooga ja õnn käivad käsikäes?

Joogaga tegelemine aitab mõista, et õnneks ei ole tegelikult palju vaja ja õpetab tundma rõõmu väikestest asjadest. Õnnelik olemiseks on vaja sisemist tasakaalu, rahu ja kõige võtmist sellisena nagu see on ning joogaga tegelemine aitab just sellist mõtteviisi juurutada.

Head Uudised GoodNews