1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Dharamsaali Kundalini joogaõpetaja Merilin Tamme: see imeliselt kompaktne joogatehnika lennutab otseteed südamesse
Dharamsaali Kundalini joogaõpetaja Merilin Tamme: see imeliselt kompaktne joogatehnika lennutab otseteed südamesse

Dharamsaali Kundalini joogaõpetaja Merilin Tamme: see imeliselt kompaktne joogatehnika lennutab otseteed südamesse

Merilin Tamme Foto: Ruta Badina
Merilin Tamme
Foto: Ruta Badina

Kundalini joogaga tõelise ühenduse leidnud Merilin Tamme on eriline joogaharrastaja selle poolest, et ka tema vanemad on vaimsed inimesed ning jõudmine Kundalini joogani oli tema jaoks nagu juba alustatud tee jätkamine. Merilini ellu tuli see kõigi joogade alguseks peetav stiil justkui iseenesest ja õigel hetkel ning andis kogu elule uue tähenduse.

Kuidas ristus teie tee joogaga?

Spirituaalsus ja vaimsus on kingitus, mis on ümbritsenud mind kogu elu. Minu õnn on olla sündinud selliste vanemate lapsena, kes on elu ning inimeseks olemist tajunud alati kuidagi tähendusrikkamana, olulisemana, suuremana, peres, kus nähtamatule väele on antud oluline koht ning usku millegi suurema toetusesse on hoitud au sees. Seega joogalikku elustiili sukeldumine oli justkui loomulikuks jätkuks minu enesearengu teel.

Kõik sai alguse hetkest, kui kui olin oma elus jõudnud punkti, kus tundsin, et midagi on justkui veel puudu. Miski, mis ühendaks sügavamalt, toetaks, annaks energiat ning aitaks leida suuremat tähendust enda elule.

Joogalik maailmavaade oli end mulle tutvustanud juba aastaid tagasi. Olin uurinud, lugenud, mõelnud, pisut katsetanud, ent tõeline äratundmine toimus esimesest kohtumisest Kundalini joogaga. Kundalini maailm jõudis minu ellu just siis, kui vajasin totaalset ümberkorraldust ja elueesmärki. Täpselt hetkel, kui olin selleks valmis.

merilin tamme 4

Mis on Kundalini jooga põhimõte, kui seletada seda inimesele, kes veel ei ole enda elus joogaga kokku puutunud?

Olemuslikult tähendab jooga suhet ja mõiste “jooga” juured asuvad sanskriti keeles, kus “joogat” ehk “jugit” on sagedamini tõlgitud kui ühendust (ühendada midagi millegagi). Seega, jooga on justkui individuaalse teadvuse ühendamine Universaalse Teadvusega, see on tehnoloogia, mille abil avardada oma teadvust. Jooga on selleks, et lõhkuda alateadlikke piiranguid, et inimene saaks kasutada oma kogu potentsiaali, et avarduda ja kogeda Lõpmatut Ennast.

Kundalini jooga on eriline, dünaamiline ning pigem intensiivne joogastiil, mille tõi läänemaailma joogi Bhajan 1969. aastal. Kundalini jooga koosneb harjutusteseeriatest (kryia), erinevatest hingamistehikatest (pranayama), kehaasenditest (asanad), kätehoiakutest (mudrad), loitsimisest (mantrad), lõdvestusest ja meditatsioonist.

Eesmärk on saavutada teadvuse muutumine ja laienemine. Äratada meie kehas olemasolev energeetiline potentsiaal, mis saaks meid igapäeva elus toetada. Aidata leida tasakaal keha, vaimu ning hingamise vahel, mis võimaldaks meil paremini kontakti saada oma sisemise minaga, arendada ja avada loovust, ammutada jõudu ning positiivset energiat. Ja mis kõige tähtsam, elada õnnelikult.

Kundalini jooga töötab energiakeskustega ehk tšakratega (mis vastavad endokriinsüsteemile ning närvipõimikutele), närvi- ja näärmesüsteemiga, tegeleb elu algenergiaga (praana) ning elujõuga meie sees.

Erinevate hingamistehnikate, harjutusteseeriate, meditatsioonide abil on meil võimalus tasakaalustada oma meelt, suurendada oma keha paindlikust, teadlikust ning tugevust. Läbi selle leiame taas oma sisemise intelligentsuse.

Joogi Bhajan on öelnud, et erinevad joogaliigid on nagu teemandi erinevad tahud, ent Kundalini jooga on aga teemant ise, sest ta ühendab endas kõikide teiste joogaliikide erinevad küljed.

Kundalini ise on aga võimas psüühilise energia reservuaar, energia ning teadvuse voog, mis on olemas kõigis meis ning mida kujutatakse justkui kerratõmbunult magava maona selgroo alumises osas. Praktiseerides kundalini joogat igapäevaselt rõõmu ja armastusega, õpime seda energiat vabastama ja anname võimaluse tõusta meie võimsal tukkuval loovjõul.

merilin tamme 5

Mis paelub teid Kundalini jooga juures kõige enam?

Kundalini jooga juures armastan enim tema kiirust, efektiivsust ning sügavust. See imeliselt kompaktne jooga tehnika lennutab otseteed südamesse!

Kundalini jooga aitab tuua nähtavale meie tegeliku, puhta ja väeka olemuse. Naudin, kuidas mantrate püha vibratsioon paneb hinge helgelt helisema ja loob puhta armastuse ruumi sisemaailmas, kuidas hingamise vägi on mitmekülgselt kogetav, kryade mõnus intensiivsus ankurdab üheks oma kehaga ning kuidas kerge armastav müks ego pihta aitab puhastada meie alateavust sinna kogunenud haavadest, mõtte- ja käitumismustritest. Meditatsioonide sügavus loob tugeva ühenduse vaikuse, kohalolu ning armastusega.

Peale esimest kirgast kohtumist, andis Kundalini jooga minu elule väga kiirelt täiesti uue tähenduse ja kvaliteedi ning kandis toetavalt sügavamale, teadlikule enesearengu teele.

merilin tamme 2

Milles peitub teie arust õnneliku elu võti?

Õnneliku elu võti minu jaoks, peitub oma südame tarkuse usaldamises ning kuulamises. Armastuse valimises igal võimalikul hetkel. Pühendumisel, lõdvestumisel, alistumisel, lubades intuitsioonil ja millegil kõrgemal end juhtida.

Millised näevad välja tavaliselt Kundalini jooga tunnid?

Tavapärane Kundalini jooga tund kestab orienteeruvalt 90 minutit. Tund algab ja lõpeb alati sisse-välja häälestumisega, mida tehakse spetsiaalseid mantraid loitsides.

Järgneb hingamisharjutus ning soojendus, mille eesmärgiks on ette valmistada lülisammas ja lihased raskemate ning intensiivsemate harjutuste sooritamiseks.

Iga tund pühendatakse kindlale eesmärgile läbi spetsaiaalse harjutuse kompleksi ehk krya – näiteks immuunsuse tõstmine, hirmudest vabanemine, närvisüsteemi tugevdamine, andestamine, seljalihaste tugevdamine, ajupoolkerade tasakaalustamine, südame avamine. Peale kryat leiab aset pikem lõdvestus ning meditatsioon.

Joogatunnis on väga suur osakaal hingamisel ning hingamisharjutustel, mille eesmärk on puhastada organismi, lõdvestada lihaseid, täita keha värske elujõu – pranaga, samuti õppida valitsema oma mõtteid, tundeid ja keha.

Iga tund annab võimaluse leida tasakaal keha,vaimu ning hingamise vahel. 
Spetsiaalseid kryad ehk harjutusteseeria ning hingamistehnikad võimaldavad suurendada meie keha paindlikust, teadlikust ning tugevust. Mantra vibratsioon ühendab südamekeskusega ning paneb hinge rõõmust rõkkama.

merilin tamme 1

Head Uudised GoodNews