1. Avaleht
  2. Sündmused
  3. Jaanus Leplaan: teetseremoonial on potentsiaal muuta mitte ainult inimeste päeva, vaid elusid
Jaanus Leplaan: teetseremoonial on potentsiaal muuta mitte ainult inimeste päeva, vaid elusid

Jaanus Leplaan: teetseremoonial on potentsiaal muuta mitte ainult inimeste päeva, vaid elusid

Adila heaolu- ja puhkekeskuses Bagua majas toimub 11. novembril Kadri Voorandi ja Mihkel Mälgandi kontsert teetseremooniaga. Teemeister Jaanus Leplaan, kes tseremooniat läbi viib, tsiteerib oma zen- ja teeõpetajat Wu De’d: teejoomine pole otseselt elumuutev, teetseremoonia aga küll.

Foto: Jaanus Leplaan

Teetseremoonia kui enesearenguvorm

Jaanus puutus esimest korda sügavamalt teetseremooniaga kokku 2012. aastal, kui Eestit külastas zen- ja tee õpetaja Wu De Taiwanist. Pärast täispikka päeva teejoomist ja zen lugude kuulamist oli Jaanusele selge, et tema suhe teesse ja taimemaailma on põhjalikult muutunud.

Pärast täispikka päeva teejoomist ja zen lugude kuulamist oli Jaanusele selge, et tema suhe teesse ja taimemaailma on põhjalikult muutunud.

Nii algas tema huvi teetseremoonia kui enesearengu vormi vastu. 2014. aastal läks ta ka kuuks Taiwani Tea Sage Hut’i teekeskusesse vabatahtlikuks. 2018. aastal läks ta sinna juba pikemalt õppima ja töötama. Alguses plaaniski ta jääda aastaks, kuid sai peagi aru, et tahab kauemaks õppima jääda.

Foto: Jaanus Leplaan

Hiinas on teejoomine olnud tuhandeid aastaid rituaal

Jaanus selgitab, et Hiinas on teejoomist ritualiseeritud tuhandeid aastaid, sellel on oluline koht õpetaja ja õpilase vahelises suhtes, võitluskunstides, ärisuhete sõlmimisel ning isegi abielutseremoonias.
Samal ajal on see ka ravim, külalislahkuse sümbol ning kõige lihtsam ja levinum jook selles kultuuris, mida enamus inimesi tarbib igapäevaselt ilma sellele sügavamat tähendust omastamata.
Läänemaailmas on tee tuntud peamiselt tervisliku joogi ja külalislahkuse sümbolina, varju on jäänud aga tseremoonia ja enesearengu pool. Kohalolu- ja enesearengu praktikana on Jaanuse sõnul teetseremoonial potentsiaal muuta mitte ainult inimeste päeva, vaid elusid.

Hiinas on teejoomist ritualiseeritud tuhandeid aastaid, sellel on oluline koht õpetaja ja õpilase vahelises suhtes, võitluskunstides, ärisuhete sõlmimisel ning isegi abielutseremoonias.

Foto: Jaanus Leplaan

Sügavad teekogemused

Jaanus on väga palju kogenud ja reisinud, aga kõige sügavamad teekogemused on tema sõnul vaikselt ligi hiilinud vaikuses väikese seltskonnaga teed jagades. Vahel ka üksi teekausiga meditatsioonipadjal istudes, kui hommikupäike, täpselt õige nurga all, aknast sisse särades, teeauru (ja kõik muu) oma kuldse valgusega särama paneb. Ta lisab, et muidugi on alati ka eriline kodumaal teistega teed jagada.

  • Rohkem infot kontserdi kohta teetseremooniaga leiab siit!
Head Uudised GoodNews