1. Avaleht
  2. Jooga ja meditatsioon
  3. Indiast pärit Hari Kumar Thampi tuleb joogafestivalile ajurveeda massaaži õpetama
Indiast pärit Hari Kumar Thampi tuleb joogafestivalile ajurveeda massaaži õpetama

Indiast pärit Hari Kumar Thampi tuleb joogafestivalile ajurveeda massaaži õpetama

22. ja 23. juulil toimuva Haapsalu Joogafestivali üheks toredaimaks kohaks kõigi õpitubade, loengusaalide ja harjutuspaikade kõrval on tõeline bazaar, kus pakutakse käsitöötooteid, tervislikku toitu, looduslikke ja virgutavaid kaupu, vaimset kirjandust ja palju muud. Üheks bazaaril osalejaks on tervise- ja ilufirma OHLI, kes pakub seal ajurveedilisi näo-, pea- ja kehaõlisid, teesegusid, ainulaadseid ajurveeda ürtidega värvitud orgaanilisi joogariideid, rõivaid ja aksessuaare Indiast ja muid ajurveedilist elustiili toetavaid kaupu, aga ka ajurveeda ja joogareise Indiasse. Üks OHLI omanikest, Indiast pärit terapeut Hari Kumar Thampi üllatab joogahuvilisi ajurveeda massaažiga, täpsemalt aga räägib sellest OHLI esindaja Helen Raudi, kes tegeleb ka ise ajurveeda ja joogaga.

Olete varem joogafestivalil käinud?

Joogafestivalil osaleme teist aastat järjest. Eelmisel aastal olime verivärskelt registreeritud firmana esimest korda kohal ja väga meeldis. Loodame, et sel aastal ilm alt ei vea ja et tuleb palju huvilisi nii joogatama kui bazaarile.

Mis teeb Ajurveeda jooga eriliseks?

Jooga ja ajurveeda on omavahel lahutamatud tervisehoiu alustalad, pärinedes Veedade filosoofiast. Kui ajurveedat võib lihtsustatult nimetada teaduseks, siis joogat selle teaduse praktiliseks pooleks. Nii jooga kui ajurveeda tuginevad samadele arusaamadele, vaadeldes ühtmoodi universumi ning inimese toimimist, toidu ja ravimite mõju kehale, heaolu ning haigusi. Nii jooga kui ajurveeda lähtuvad põhimõttest et keha tervis sõltub vaimu tasakaalust ja tervisest. Mõlemad on ka samal arusaamisel inimese metafüüsilisest anatoomiast ja füsioloogiast, tuginedes muuhulgas teadmisele et inimkehas on 7 tšakrat, ehk energiakanalit ning neisse kinni jäänud energia on tihti erinevate haiguste algeks.
Teraapilisest vaatenurgast propageerivad nii jooga kui ajurveeda regulaarset pranayama praktiseerimist, meditatsiooni, looduslike ürtide kasutamist, kehapuhastuse protseduure, puhast toitu ja mantraid nii kehale kui vaimule.

Kuidas te ise joogani jõudsite?

Ise jõudsin kõigepealt ajurveedani ja läbi selle joogani. Mõni aasta tagasi tundsin end psüühiliselt mitte just kõige paremini ja juhuse tahtel sattusin proovima ajurveeda massaaži. Ei suutnud algul uskudagi, kui palju paremini juba peale esimest seanssi võib end tunda! Et heaolu tunne kiirelt ei haihtuks, andis massöör tookord kaasa ka mõned joogaharjutused, et teatud kehaosade toimimist stimuleerida. Nii puutusin esimest korda kokku jooga teraapilise poolega. Sellele järgnenud 5-päevasest joogaritriidist Itaaliasse saadud energiast ja positiivsusest nakatununa ning boonusena kaasa saadud kergemast kehakaalust inspireerituna olin aga juba veendunud, et midagi on minu elus päriselt ja igavesti muutumas. Pool aastat hiljem, olles ära proovinud ajurveeda ja jooga 2-nädalase puhastusritriidi Indias, olin juba täiesti veendunud, et peaaegu igale keha poolt kogetavale probleemile leidub nendes filosoofiates lahendus. Progress heaolus andis julgustust teemat edasi uurida ja juhuse läbi tutvusin tänase OHLI ajurveeda terapeudist partneriga, mitmete joogaarstidega, kellelt olen palju tarkusi saanud, ning sama rännaku käigus tekkis ka soov neid teadmisi laiemale rahvale tutvustada. Olles aru saanud, kui palju me ise saame enda tervise jaoks ära teha ja kui odavate vahendite läbi, küpses juba konkreetne idee kuvand firmast OHLI (nimi on lühend meie logost ”own your health, own your life”).

Mis on jooga teie elus muutnud?

Jooga on andnud mulle toredama ja harmoonilisema mina. Jooga on õpetanud mulle paremini tunnetama ja mõistma iseennast ning aru saama juba esimestest märkidest kui keha ja vaimu balanss kipub käest minema. Jooga on andnud mulle mõned abistavad praktikad näiteks konkreetselt stressisituatsioonis lõõgastumiseks, halva tuju eemalepeletamiseks ja isegi kallale kippuva külmetushaiguse ohjeldamiseks. Tänu joogale on mu elus palju rohkem positiivsust ja tolerantsust ning ehk võin jooga ja ajurveeda arvele panna ka peaaegu olematud talvistesse nakkushaigustesse haigestumised — kui nüüd mõned üksikud, kuid konkreetsed näited jooga mõjudest tuua.

Miks te hetkel Rootsis elate?

Olen Eestist füüsiliselt eemal elanud juba 18 aastat, kuid eestlus on minuga kaasas olnud kõik need aastad, hoolimata geograafilisest hetkeasukohast. Mul on pere ja lapsed Stockholmis, kes on küll passi järgi rootslased, kuid hoiavad tähtpäevadel vapralt kõrgel Eesti lippu, räägivad eesti keelt ja on Stockholmi Eesti kooli õpilased. Ka meie firma OHLI tegutseb riigipiiridest ja rahvustest sõltumatult ning tooted on peale Eesti tänaseks saadaval ka teistes Skandinaavia riikides.
Ekstra festivali tarvis tuleb Indiast Eestisse ka Hari Kumar Thampi?
OHLI teine omanik on Hari Kumar Thampi. Ta on ajurveeda terapeut Keralast, resideerudes ja töötades poole aastast Skandinaavias. Ta tuleb joogafestivalile, et pakkuda osalejatele parimat ajurveeda massaaži.

Head Uudised GoodNews