1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Korduvalt vähi seljatanud Mari Semakin: kõige rohkem aitas mind vastutustunne oma laste ees
Korduvalt vähi seljatanud Mari Semakin: kõige rohkem aitas mind vastutustunne oma laste ees

Korduvalt vähi seljatanud Mari Semakin: kõige rohkem aitas mind vastutustunne oma laste ees

22. ja 23. juulil toimuval Haapsalu Joogafestivalil pakutakse ühe stiilina Dhyana joogat, mis on mõeldud meele keskendumisvõime treenimiseks. Seda õpetab Ühtsuse Ülikooli vaimne õpetaja Mari Semakin. kes on tänaseks päevaks ainus Eesti süvendatud Ühtsuse programmide treener ja kes on initsieeritud protsessi Pühad toad läbiviimiseks.

Teie tee vaimseks õpetajaks saamiselt polnud kerge, jätsite maha 20-aastat ettevõtlust, seljatasite korduvalt vähi. Kuidas te sellele teekonnale praegu tagasi vaatate?

Ma ei jätnud maha ettevõtlust haiguse pärast ega seepärast, et ma olen vaimne õpetaja. Kuna üle 20 aasta olin tegev reklaami valdkonnas, mis tegelikult on otsene ja kaudne ostuõhutamine, siis just see on põhjus, miks ma tänasel päeval sellega enam ei tegele. Ma ei soovi enam toetada üldist ostuhullust. Jätkan ettevõtlusega, kuid diapasoonis, mis on kooskõlas tänase päeva minaga. Ettevõtlus ei takista minul olemast Ühtsuse Keskuse vaimne õpetaja. Vastupidi, olen täheldanud, et vaimne kasv toetab ettevõtlust.

Mis puudutab vähki, siis iga haigus on sõnum sulle, et midagi olulist on jäänud kahe silma vahele. See on meeldetuletus, et sa ei taha tegeleda asjadega, mis teevad sulle haiget. Kasvaja andis mulle märku, et on viimane aeg hakata tegelema süütundega.

Mis puudutab vähki, siis iga haigus on sõnum sulle, et midagi olulist on jäänud kahe silma vahele. See on meeldetuletus, et sa ei taha tegeleda asjadega, mis teevad sulle haiget.

Kuidas väga raskes olukorras leida endas jõudu, et näha valgust seal, kus seda ei paista olevat? 

Soov olla terve, rõõmus ja asjalik ema andis mulle jõudu otsida, leida ja kasutada tervendavaid abivahendeid ja muuta oma elustiili. Kõige rohkem aitas mind vastutustunne oma laste ees ning just ema roll tõukas mind otsima lahendusi.

Olen veendunud, et selles elus on kõik võimalik. Tuleb ainult uskuda iseendasse ning usaldada maailma. Olen korduvalt kogenud, et, võttes vastutuse oma elu eest iseenda kätesse, tulevad põnevad lahendused ja abi.

Kõige rohkem aitas mind vastutustunne oma laste ees ning just ema roll tõukas mind otsima lahendusi.

Millised on peamised põhjused, miks inimesed elus alla annavad? 

Alla antakse siis, kui täiel rinnal elamiseks ei jätku julgust. Kas oled kunagi esitanud endale küsimuse: „Kes saab elada minu elu peale minu enda?“ Vastus on ilmselge – sinu elu saad elada ainult sina, keegi teine ei saa seda sinu eest teha. Sellest ka järeldus, et ei ole mõtet oodata, et keegi tuleb ning muudab sinu elu paremaks. Ainult sina saad seda muuta.

Alla antakse siis, kui täiel rinnal elamiseks ei jätku julgust.

Kuidas saaks iga inimene ennast ise aidata, et olla õnnelikum ja tervem? 

Inimese elu määravad tema uskumused, veendumused ja elustiil. Inimene ise otsustab, kas ta elab õnnes ja rõõmus või hirmus ja depressioonis.

Inimese elu määravad tema uskumused, veendumused ja elustiil.

Olete ka öelnud, et esimesel korral vähist võitu saades, ei saanud te üle oma hirmudest. Milliseid tehnikaid hirmude ületamiseks kasutasite? Kuidas saada hirmudest üle? 

On vaid üks tehnika, mis on mind tõeliselt aidanud – jääda oma hirmuga lõpuni. Elada see hirm läbi. Jah, see on raske, kuid mitte võimatu. Meie Ühtsuse Keskuses tegeleme sellega igapäevaselt ning, nagu öeldakse, harjutamine teeb meistriks.

On vaid üks tehnika, mis on mind tõeliselt aidanud – jääda oma hirmuga lõpuni. Elada see hirm läbi.

Kuidas puhastada vanu mõttemustreid? Kui oluline see eluterveks igapäevaeluks on? 

Vanade mõttemustrite puhastamine on esmatähtis eluterveks igapäevaeluks. Sest mõtted ning uskumused materialiseeruvad elus varem või hiljem.  Oma mõttemustreid tuleb hakata märkama ja aktsepteerida oma hetkeseisu. Lõpetada nendega võitlemine, sest meele tasemel ei ole neid võimalik muuta. Kuna mõttemallid ja uskumused kujunevad lapsepõlves ning on alateadlikud, siis on neid võimalik puhastada üksnes alateadvuse tasemel. Ühtsuse Ülikool pakub spetsiaalseid protsesse, mis seda võimaldavad.

Mõtted ning uskumused materialiseeruvad elus varem või hiljem.

Rääkige virgumise teest. On seda teed võimalik kõigil alustada? Millest alustada?

Virgumise teekonda võib alustada iga inimene. Piisab ainult soovist kasvada. Kuigi soovi virguda minul otseselt ei olnud, otsisin ma füüsilist tervenemist ja lahendusi oma probleemidele. Ja see otsing viis mind virgumiseni. Abi jõudis minuni läbi Ühtsuse Ülikooli (Oneness University), kust sain iidseid tehnikaid ning teadmisi. 2012. aasta detsembris toimus virgumine, mis on tänaseks täielikult muutnud minu ning minu lähedaste elu. Suhted on muutunud oluliselt meeldivamaks, õnnelikumaks, rõõmsamaks. Ning kuna saadud abi oli niivõrd täiuslik, siis see ajendas asutama Ühtsuse Keskust Eestis, kus tänasel päeval on kõigil võimalus virguda ning saada teadmisi ja tehnikaid, mida jagab Ühtsuse Ülikool. Keskus töötab 7 päeva nädalas tänu virgunud inimeste meeskonna pühendunud panustamisele.

Virgumise teekonda võib alustada iga inimene. Piisab ainult soovist kasvada.

Õpetate Joogafestivalil Dhyana joogat, kellele see sobib? 

Dhyana jooga on mõeldud kõigile, kel on selles elus soove. Neile, kes plaanivad millegi uue alustamist – olgu need algatused ning soovid vaimsed või materiaalsed. Uue maja ehitamine või korteri remont, koolitee alustamine või töökoha vahetus, soovid pereelus, tervenemine, virgumine või transformatsioon.. Oodatud on kõik, kes, täites oma soove, on elus kas või korra puutunud kokku takistustega.

Dhyana jooga on mõeldud kõigile, kel on selles elus soove.

Tegemist on mõtlemise treeninguga, kirjeldage joogatunni protsessi. 

Dhyana jooga on iidne tehnika ja koosneb vaatlusest, mediteerimisest ning energia vastuvõtust. Tehniliselt on see väga kerge ning kõigile jõukohane protsess.

Peate eesmärkide omamist elus väga oluliseks. Miks?

Meie meel on instrument, mille korrashoidmiseks peab olema suunatud tegevus. Kui meie meelel puudub tegevus, siis hakkab ta iseendale tegevust otsima. Püstitatud eesmärgid annavad mõistusele selgust ning ta ei otsi muud tegevust. Meie peas toimuvad monoloogid, dialoogid, vaidlused, stress, ärevus on pikaajalise eesmärgi puudumise tagajärg.

Kui meie meelel puudub tegevus, siis hakkab ta iseendale tegevust otsima.

Kuidas seada selgeid eesmärke? Kuidas paremini keskenduda?

Selleks tuleb anda oma aktiivsele mõttetööle puhkust. Pühenda iga päev vähemalt 20 minutit iseendale ning vali selleks enda jaoks sobiv praktika(d): hingamine, mantrad, palved, mediteerimine, mudrad jne. Otsi mõttekaaslasi, kellega kas või kord nädalas koos praktiseerida, sest kollektiiv võimendab tulemust mitmekordselt.

Pühenda iga päev vähemalt 20 minutit iseendale.

Keda ootate Joogafestivalil enda tundi? 

Ootame kõiki, kes soovivad oma ellu veel rohkem heaolu, armastust, küllust, rõõmu, tervist ning vabadust. Inimesi, kes soovivad vabaneda stressist, ärevusest ning konfliktidest.

Monika Kuzmina Peatoimetaja