1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. HINGA JA ELA I Monika Palm selgitab, kuidas hingates oma elu juhtida
HINGA JA ELA I Monika Palm selgitab, kuidas hingates oma elu juhtida

HINGA JA ELA I Monika Palm selgitab, kuidas hingates oma elu juhtida

Monika Palm on ema, abikaasa, õnnelik vanaema, teadliku ja vabastava hingamise terapeut, tervendaja ja muutuste vahendaja, auramediaator, selgeltnägija ja vaimne nõustaja. Monika on andnud välja raamatu “Hinga ja ela,” milles ta jagab lugejaga vabastava hingamise meetodeid, mis aitavad tasakaalustada elu, leida harmooniat ja toetada enesearengut.

Hingeseisund annab meile märku, kui on vaja ette võtta muutusi

“Et minagi hakkaksin oma elus midagi muutma, toodi mulle kõik keerulised situatsioonid korraga lahendada. Olin lihtsalt sunnitud sügavamalt endasse vaatama. Eelkõige pidin otsima elus toimuva kohta põhjust iseenda seest ja mõistsin, et olin oma eneseteostust puudutavad valikud teinud puhtalt teiste inimeste ja ühiskonna arusaamade järgi, mitte iseendast lähtuvalt. Ei saa küll öelda, et kõik oleks olnud absoluutselt kasutu, sest ükski kogemus ei jookse mööda külge maha, aga see ei olnud see, mis minu hinge oleks toitnud. Elus toimuv segadus näitas selgelt, et tehtud valikud polnud kooskõlas minu oma hinge ja südamega. Ma polnud kuulanud oma sisemisi soove,” kirjutab Monika.

Ta tõdeb, et ärkas alles siis, kui oli oma probleemidega sügavalt puntras ning toimuv tegi kõvasti haiget. “Mul oli pidev tunne, et ma ei oska selle kõigega toime tulla. Tekkisid tugevad ärevushood ja depressioon. Ärevushood viisid mind igahommikustele pikkadele jalutuskäikudele metsas, kus mu keha hakkas sõna otseses mõttes ise sügavamalt hingama. Hakkasin iseendaga tegelema, loobudes meditsiinilistest ravimitest. Metsaretkedel sügavalt hingates märkasin mõne aja pärast, et ärevushood hakkasid nõrgenema. Sel hetkel ei teadnud ma hingamisteraapiast suurt midagi. Püüdsin nii kodus olles, kui ka jalutades sügavalt hingata. Märkasin uskumatuid muutusi – enesetunne hakkas tasapisi paranema. Lisasin hommikurutiini viis tiibetlast ja asusin tegelema oma sisemaailmaga. Umbes kahe kuu möödudes ei olnud mul enam ärevushoogudest jälgegi. See oligi esimene kord, mil puutusin kokku teadliku hingamise tervistava mõjuga. Uurisin selle kohta rohkem ja avastasin teadliku hingamise võimalusi enese aitamiseks,” meenutab Monika.

Teadlik hingamine on paljude haigusseisundite muutuste loomise võti

Monika rõhutab, et kui õpid teadlikult hingamist juhtima, oled võimeline ise juhtima ka kogu oma elu. “Oma töökogemusele tuginedes võin öelda, et ilma probleemse päästikuta ei näe inimesed tavaliselt põhjust midagi muuta, sest pealtnäha võib tunduda, et kõik on hästi,” kirjutab ta.

Vabastav ja teadlik hingamine on väga head ja tõhusad praktikad. Kui sa õpid teadlikult hingamist juhtima, oled võimeline ka oma elu ise juhtima.

Vabastava hingamise täispikk protsess on loodud läbiviimiseks koos terapeudiga – kas grupid või individuaalselt. Vabastav hingamine on võimas vahend, millega saad ise tõsta oma energiataset, vabastada kogunenud pingeid või minna läbi emotsionaalselt rasketest seisunditest. See aitab terveneda emotsionaalsel, mentaalsel, füüsilisel ja vaimsel tasandil. Kuid Monika ei soovita seda kodus iseseisvalt teha, eriti algajatel.

Teadlik hingamine koosneb teadvustatud hingamisele suunatud erinevatest harjutustest, mida saab ka kodus iseseisvalt praktiseerida. See aitab vabaneda mõtete virr-varrist, laseb vabaks pinged, aitab lõdvestuda, luua endaga parema kontakti, avades praktiseerijat sügavale ja lähedasele ühendusele oma kehaga.

Regulaarne teadliku hingamise praktiseerimine aitab organismil ja kehasüsteemil paremini toimida, tõsta keskendumisvõimet ja meeleolu, vabaneda väsimusest, aitab paremini uinuda, vabaneda vihast ja frustratsioonist, annab parema tervise ja heaolu tunde. Lisaks tõstab enesekindlust, aitab paremini toime tulla mistahes probleemidega ning lubab mõista ja toetada teisi inimesi.

Raamat on müügil Apollo ja Rahva Raamatu e-poes

Head Uudised GoodNews