1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. EKSKLUSIIV I Kaspar Paul Loigi ema: loodan, et erivajadustega sportlaste saavutusi märgataks rohkem
EKSKLUSIIV I Kaspar Paul Loigi ema: loodan, et erivajadustega sportlaste saavutusi märgataks rohkem

EKSKLUSIIV I Kaspar Paul Loigi ema: loodan, et erivajadustega sportlaste saavutusi märgataks rohkem

Eriolümpia on maailma suurim spordiorganisatsioon intellektipuudega inimestele, mis annab võimaluse neile end proovile panna ja eduelamust kogeda. Eriolümpia maailma mängud on selle võrgustiku suurimad ja kõige olulisemad võistlused. Eestis kuulub ühendusse 1800 sportlast üle Eesti. Sel aastal toimusid Maailmamängud Berliinis, kus osales u 7000 sportlast 170 riigist. Eesti delegatsiooni kuulus 32 sportlast, Ingel Õunmaa ja Kaspar Paul Loik ujujatena.

Kaspar Paul Loik. Foto: Erakogu

Kaspar on 22-aastane noormees, kes sai sündides kaasa lisakromosoomi

Kaspari ema Chris-Helin Loik kirjeldab, et Kaspar on tavaline – samas eriline – inimene, tal on Downi sündroom. Kasparil on kolm vanemat venda, kes on olnud headeks eeskujudeks ja utsitajateks. Samas on tal olnud kogu aeg n-ö oma rada käia. Ta käis Männikäbi lasteaias ja on lõpetanud Tallinna Tondi kooli.

Ema tõdeb, et viimastel aastatel on väljundi leidmisega olnud keeruline, erivajadustega inimestel on päris keeruline tööturule jõuda, kuigi piisava toe puhul on potentsiaal kindlasti olemas. Kaspari jaoks on praegu lahenduseks Tugiliisu tegevuskeskus, kus ta saab toetatud tööd teha, selle üle on ta ema sõnul väga uhke.

Kaspari ema tunnistab, et eks raskeid ja keerulisi hetki on ikka, nagu elus üldse. Eriti keeruline oli, kui kool sai läbi ja tuli leida järgmine teeots. Ta nendib et siin on meie sotsiaalsüsteemil veel kõvasti arenguruumi. „Aga oluline on teadvustada, kui ei saagi ainult oma jõududega hakkama ja siis tuleb ka abi küsida ning mitte lootust kaotada. See on meid aidanud üle ka keerulisematest hetkedest, kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab!“ võtab ema kokku.

Oluline on teadvustada, kui ei saagi ainult oma jõududega hakkama ja siis tuleb ka abi küsida ning mitte lootust kaotada.

Ema tunneb rõõmu enim selle üle, milliseks nooreks inimeseks on Kaspar kasvanud. „Esialgsed prognoosid, mis sünnitusmajas maaliti, olid ikka pehmelt öeldes masendavad,“ meenutab ta raskeid hetki ja lisab, et teda rõõmustab Kaspari pealehakkamine ja julgus.
„Tean, et ta ei jää hätta. Muidugi vajab ta tuge, mõistmist ja kannatlikkust enam kui teised, aga rõõmuhetked ja uhkustunne on kindlasti omal kohal,“ ütleb ema.

Ujumine olulisel kohal juba beebieast

Kaspar alustas veega tutvumist juba beebiujumises. Siis oli ema sõnul peamine eesmärk tervise, eelkõige lihastoonuse ja immuunsuse parandamine. Vesi sobis talle ja nii jätkati regulaarselt basseinide külastamisega. Umbes 4-5 aastaselt hakkas poiss käima SK Meduusi treeningutel, mis esialgu oli mänguline, kuid aastate jooksul kasvas sellest välja tõsine sportlik tegevus. „Seega ujumine seepärast, et see Kasparile meeldis ja sobis, oli kasulik tervisele ning ujumisoskus on ka lihtsalt vajalik,“ selgitab ema.

Perele tähendab Kaspari sportlaskarjäär rõõme, pühendumist, aga ka kompromisse ja loobumisi. „Kuna Kaspari võimalused eneseteostuseks on suhteliselt piiratud, siis on see tema võimalus ning me tahame vanematena seda kindlasti toetada. See tähendab selgete prioriteetide järgmist pereplaanide tegemisel, märkimisväärset rahalist panustamist, aga ka aega ning emotsionaalset energiat. See on meie teadlik valik ja me teeme seda rõõmuga,“ kinnitab ta.

Kaspari olulisematest tulemustest saab välja tuua Virtuse Euroopa meistrivõistluste 3. koht ja Maailmameistrivõistluste 6. koht, lisaks erinevatel ujumisdistantsidel kohad esi kuue hulgas. Samuti on olnud edukad Downi sündroomiga ujujate nii Euroopa kui maailmameistrivõistlused finaali kohtadega.

Pere usub, et Kaspari jaoks on parimad tulemused nii aegade kui ka pjedestaali kohtadega on veel ees ning lähiaastatel püütakse luua kõik tingimused, et potentsiaal saaks rakendatud. „Lisaks loodan ja ootan, et kõikide erivajadustega sportlaste, sh Downi sündroomi ujujate saavutusi enam märgataks ja tunnustataks, kuivõrd pingutus ja töö on kindlasti samaväärne kui n-ö tavasportlastel,“ loodab ema.

Loodan ja ootan, et kõikide erivajadustega sportlaste, sh Downi sündroomi ujujate saavutusi enam märgataks ja tunnustataks.

Kaspar Paul Loik (paremal). Foto: Erakogu

Spaatöötajate suur sõber

Kui Elamus SPA elamuste juht Margit Kurn nägi Kaspar Pauli ERR-i saates rääkimas Berliini Eriolümpial võidetud pronksmedalist 200 m rinnuli ujumises, otsustati ka Elamus SPA-ga Kaspari peret tunnustada.

Margit Kurn. Foto: Karen Härms

Kaspar treenib Elamus SPA-s Nord spordiklubis selle aasta algusest ning klubis on väga ühtehoidev ja motiveeritud grupp. „Tahan siinkohal öelda tänusõnad treeneritele Brenda Tilgale ja Jan Joonas Viirpuule, kel on tahtmist ja usku arendada meie noori. Samuti olen tänulik Nordile, kes on aidanud leida nii treeningbaase ning oli valmis võtma juurde grupi, kus treenivad erivajadustega noored,“ on ema tänulik.

Miks Elamus SPA? Ema vastab, et see on sobiv ja kodune ujula. Noored on omaks võetud, väiksed kohanemisraskused ületatud. Väga oluline on keskkond, kus sportlased tegutsevad ning Elamus SPA pakub meile nii mõistmist kui tuge.

Ka perega külastatakse aktiivselt spaad, kuid viimastel aegadel tähendab bassein siiski rohkem trenni. „Kasparile meeldib vees olemine, nii trennis ujumine ja mõnulemine vannis. Õnneks meeldib kogu perele ujuda ja teeme seda meelsasti, kuid oskame ka spaamõnusid hinnata ja nautida,“ ütleb ema.

Margit Kurn ütleb, et kui Kaspar alustas ujumistrennides käimist, oli sageli juba kaugele kuulda, et noormees on trenni saabunud, sest ta on oma loomult väga jutukas ja elav. Tänaseks on Kaspar spaatöötajate suur sõber ja kõik elavad tema sportlikele saavutustele südamest kaasa. „Hindame väga Kaspari vanemaid, et nad võimaldavad noormehel ujumistrennides käia ja tegeleda spordialaga, mis noormehele rõõmu teeb,“ ütleb ta.

Head Uudised GoodNews