1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. EKSKLUSIIV I Hüpnoterapeut Ants Rootslane: tahan inimestele edasi anda usku ja lootust, et igast olukorrast on väljapääs
EKSKLUSIIV I Hüpnoterapeut Ants Rootslane: tahan inimestele edasi anda usku ja lootust, et igast olukorrast on väljapääs

EKSKLUSIIV I Hüpnoterapeut Ants Rootslane: tahan inimestele edasi anda usku ja lootust, et igast olukorrast on väljapääs

“Ausad Mehed” live podcast koos Eesti nõutuima hüpnoterapeuti Ants Rootslasega “Kannatustest vabaks” on nüüdseks väljamüüdud. “Tänasel päeval on paljud inimesed justkui pimeduses lõksus. Nad on oma muredega üksi. Paljud inimesed on ennast isoleerinud ega julge ka kõige lähedasematega arutada oma teemasid. Minu eesmärk on anda inimestele kätte vastused, miks nad tänases olukorras on. Kõik mis on alateadvuse tasandilt teadvustatud tasandile toodud, saab minna muutusesse,” räägib hüpnoterapeut Ants Rootslane, et kavatseb näidata inimestele kätte lisaks tavapsühholoogiale sügavamaid tasandeid, et oleks elus rohkem helgust ja rõõmu.

Milline oli teie elu enne terapeudi ja hüpnotisööri ala? Kellena töötasite, käisite koolis?

Enne terapeudiks saamist töötasin neli aastat müügivaldkonnas. Alustasin telemarketingi ametist ja lõpuks ka ise juhtisin meeskondi. Samuti selle kõrvalt lõpetasin keskkooli, pärast mida otsustasin minna hüpnoosi ja perekonna psühhoteraapiat õppima.

Kuidas jõudis teieni teadmine, et teist saab hüpnotisöör ja miks just see ala?

Vajasin ise abi, mul oli aastaid ärevus- ja paanikahood. Sattusin juhuste tahtel hüpnotisööri käe alla oma probleemidega. Esimesel seansil hüpnoosis justkui keegi ütles, et ma pean inimestega hakkama tööle ja kohe. Ma võtsin seda alguses naljaga, aga kui minu muu elu valdkonnad justkui üle öö kahanema hakkasid, siis mul ühel hetkel muud valikut ei olnud. Sellest sai üleöö minu kirg, mis kestab tänaseni.

Kas te nimetaksite end rohkem terapeudiks või hüpnotisööriks?

Nimetaksin ennast pigem terapeudiks. Hüpnoos on lihtsalt üks tööriista pagasis olev vahend, millega oma terapeudi teed alustasin. Täna keskendun oma töös tervele inimpsüühikale ja aitan inimestel lahendusi leida läbi läbielamisteraapia võtte, kaasates teraapiasse teadmised perekonna mõjudest ja inimese ”mina” arenguteooriast.

Te olete üsna noor, 23-aastane – kas inimestel on teie vanuse tõttu ka rohkem kõhklusi teie võimete osas?

Ma ei ole eriti tähele pannud, et inimesi minu vanus häriks. Olen täna läbi töötanud umbes 3500 psüühikat. Erilisi juhtumeid on minu jaoks vähe ja eks inimeste probleemid ole enam vähem kõik sarnased. Täna tunnen ma enda vanuse ja kogemuse juures enesekindlalt, samuti saan palju jõudu sadadest positiivsetest tagasisidedest iga aasta. Ei ole tähelendanud, et vanus segaks minu tööd.

Mida kasutate hüpnotiseerimisel ja kuidas see toimib? Kas on pendel, kasutate ainult silmkontakti? Mida teie tunnete hüpnotiseerimise ajal ja mida peaks tundma patsient/klient?

Hüpnoosi viimise tehnikaid on kümneid. Mina isiklikult ei kasuta pendlit või mingit muud abivahendit. Eelkõige kasutan monotoonset sisendavat häält. Üldjuhul käin igal hüpnoosiseansil inimesega läbitava rännaku kaasa. Nii saan näha läbi kliendi samuti tema lugu ja oskan talle hiljem segaseks jäänud kohti tõlgendada. Ma eelistan kliente klientideks kutsuda, mitte patsientideks. Ma ei ravi inimest, vaid aitan leida need kohad, mida muuta. Muutes olulised lülid alateadvuses või psüühikas, saab toimuda tervenemine iseenesest.

Ma ei ravi inimest, vaid aitan leida need kohad, mida muuta.

Mis on teie eesmärk nii terapeudi kui ka hüpnotisöörina?

Tänasel päeval on paljud inimesed justkui pimeduses lõksus. Nad on oma muredega üksi. Paljud inimesed on ennast isoleerinud ega julge ka kõige lähedasematega arutada oma teemasid. Minu eesmärk on anda inimestele kätte vastused, miks nad tänases olukorras on. Kõik mis on alateadvuse tasandilt teadvustatud tasandile toodud, saab minna muutusesse. Olles teadvustanud, saame me sekkuda ja muuta midagi inimese jaoks, mis tema jaoks hetkel on oluline. Ehk näidata inimestele kätte lisaks tavapsühholoogiale sügavamaid tasandeid, et oleks elus rohkem helgust ja rõõmu.

Minu eesmärk on anda inimestele kätte vastused, miks nad tänases olukorras on.

Millistel elualadel te abi pakute?

Minu valdkond ja metoodikad aitavad väga paljude probleemide puhul. Eelkõige olen keskendunud suhetele, ärevusele, depressioonile, äriküsimused ja valikute tegemisele elus. Need on kõige sagedasemad teemad, millega inimesed vastuvõtule pöörduvad.

Te annate ka koolitusi. Kas teid kutsutakse või pakute ka ise end koolitama?

Teen tõesti aeg-ajalt koolitusi. Ise pole siiani pidanud pakkuma. Ikka iga kuu mõni firma kutsub arengupäevi ettevõttesse tegema või teen ise mõne avaliku koolituse. Hoian üldjuhul avalike koolituste mahu väiksena, et hoida iseenda värskust.

Millele te koolistustel põhiliselt keskendute?

Keskendun eelkõige inimeste heaolu tõstmisele, teadlikusele ja annan kätte teadmised ja tööriistad, kuidas iseenda arenguga tegeleda ja sisemist heaolu tekitada.

Kuidas on see eriala teie enda elu mõjutanud?

See on muutunud kogu minu elu. Kui sa tahad olla oma valdkonnas hea, siis pead seda tegema kirega. Täna on see minu elustiil ja ausalt ma ei vahetaks seda millegi vastu. Inimeste muredes ja nende lahendamises on minu jaoks midagi inspireerivat. Iga päev muudad kellegi saatust, kes omakorda muudab sellega oma lähedal seisvate inimeste saatust. See on minu jaoks suur asi ja sütitab saamaks veel paremaks.

Inimeste muredes ja nende lahendamises on minu jaoks midagi inspireerivat.

Kas peale selle ala on ka muid asju, millega te tegelete? Näiteks ka hobikorras?

Hetkel veedan vabad päevad lihtsalt logeledes ja lugedes, sõpradega õhtuid nautides. Mul on nii kirev elu, et vähe on päevi, kus midagi ei toimu. Hetkel otseselt hobisid ei ole. Tegin oma suurimast hobist ju oma töö.

Kuidas teie pere, sõbrad ja tuttavad teie eluala valikusse suhtuvad?

Kui ma alustasin 20aastaselt, siis ikka naerdi kõva häälega, täna julgevad isegi sõbrad abi küsida ja kuidagi on minu ümber inimesed, kes väga austavad ja mõistavad selle töö sisu, mida teen. Ilma heade sõpradeta oleks väga raske heas vormis püsida. Õnneks on nad kõik mul eriilmelised ja minu suurim inspiratsioon.

Tänapäeval on inimestel rohkem usku igasugustesse teraapiatesse, eneseotsingutesse, toimub erinevaid kursuseid erinevatel elualadel ja aina rohkem inimesi on hakanud tegelema enda sisemaailmaga, enda tõelise mina leidmisega. Seejuures on terapeutide vahel ka suur konkurents. Mis on teie sõna inimestele, et nad tuleksid just teie juurde?

Ma ei tunne ise seda konkurentsi täna. Ma ei ole kunagi pidanud veenma inimesi, et nad minu vastuvõtule tuleks. Alates sellest hetkest, kui terapeudiks sain, hakkasid ka ise kliendid tekkima. Tänane meediahuvi, soovitused ja avalikud ülesastumised on mulle tekitanud ca 6-7 kuulise järjekorra. Ma austan väga oma kolleege ja tegelikult jätkub kliente kõigile. Lihtsalt peab olema oskust ennast ja oma mõtteid välja kommunikeerida, et inimesed teaksid ja saaksid samastuda ja sinu kohta infot leida.

1. augustil on toimumas “Ausad Mehed” podcast, mis toimub kolmandat korda publiku ees ja seal osalete ka teie. Millel on teie põhirõhk sel podcastil? Millest te seal täpsemalt räägite?

Selle põhirõhk on inimestele näidata, kust tulevad nende kannatused ja erinevad viisid, kuidas nendest kannatustest vabaks saada. Me räägime alateadlikest mustrites, nendest kõige sügavamatest ja inimese arengu erinevatest suundadest. Puudutame palju vaimset poolt ja enesearengut.

Sellel podcastil olete valmis tegema ka grupihüpnoosi. Kas see on teie jaoks esimene kord või olete ka varasemalt gruppidele hüpnoosi teinud?

Olen teinud väga palju selle kolme aasta jooksul grupihüpnoose. Samuti ka mitmesaja pealisele publikule. Mida rohkem on grupihüpnoosil rahvast, seda võimsamad kogemused inimestel on. Ühisenergiaga saab luua suuri muutusi.

Kas gruppi hüpnotiseerides võivad inimestel olla ka erinevad mured, millega nad sooviksid tegeleda või teil peaks siiski olema mingi ühine keskpunkt?

Grupihüpnoosil on ikkagi üks kindel teema, millega hüpnoosi läheme ja mida lahendame. Kui inimene hüpnoosis tunneb, et tema sisetunne juhib teda teistele radadele, siis julgelt soovitan oma sisetunnet kuulata. Tähtis on inimese jaoks muutus, mitte see mida mina käsin või palun tal näha või muuta.

Kas hüpnotisööriks võib saada igaüks?

Nagu iga kokaks õppija ei saa alati kokaks nii ka igast hüpnoosi õpilasest ei saa hüpnotisöör. Ma olen väga vähe näinud inimesi, kes kannaksid selle rolli välja. See nõuab ülipeent taju ja tundlikust, et jõuda inimeste kõige sügavamate teemadeni. Lihtsalt õpiku järgi hüpnoosi tegemine pole väga suuri tulemusi andev. Proovida aga võib alati.

Mida soovite inimestele hüpnotisöörina ja ka terapeudina edasi anda?

Usku ja lootust, et igast olukorrast on väljapääs. Ma olen näinud kolme aasta jooksul mõnda üksikut juhtumit, kus mul on ideed otsas, kuidas inimest sellest seisust välja tuua. Seni kuni on inimeses lootus ja tahe, on kõik muudetav.

Seni kuni on inimeses lootus ja tahe, on kõik muudetav.

Millele peab hüpnotiseerimisel ja ka hüpnotisööriks saamise teekonnal kõige rohkem tähelepanu pöörama?

Hüpnotiseerimisel ja hüpnotisööriks saamisel on väga oluline enda hüpnotiseerimisvõime. Kui sa ei suuda iseennast hüpnotiseerida, siis ei suuda sa ka kedagi teist naljalt hüpnootilisse seisundisse viia. See tähendab, et oluline on enda põhilised teemad ära lahendada enne, kui minna teist inimest aitama. Hüpnoosi ei tohi teha skisofreenikutele või epileptikutele, peab aru saama inimesest, kas ja mis eesmärgil ta tegelikult hüpnoosi soovib. Vahel järgitakse kliendi egokeskseid soove, aga need võivad klienti viia hoopis keerulisemasse seisu. Oluline on aru saada terapeudina kliendi psühholoogilisest seisust, et teada kas ja mis põhjusel tegelikult hüpnoosi teha tuleks.

Hüpnoosi ei tohi teha skisofreenikutele või epileptikutele, peab aru saama inimesest, kas ja mis eesmärgil ta tegelikult hüpnoosi soovib.

Keda ootate enda seanssidele? Kas ainult murede ja probleemidega inimesi või ka neid, kes on juba jõudnud enda sisemise minani ning on oma elus õigel teekonnal?

Üldjuhul tulevad inimesed ikka muredega. Tihti tullakse selliste muredega, millele on juba kümnete metoodikatega lahendust otsitud, aga pole leitud. Tavaliselt hüpnoos või läbielamisteraapia annab inimesele kätte selle koha, millega töötada. Enamjaolt lihtsalt põnevuse pärast ma seansse läbi ei vii, kuna keegi väga raskes olukorras inimene jääb selle tõttu võimalusest ilma. Samuti lihtsalt uudishimust ei ole hea asju surkida. Ikka peaks olema mingi küsimus või teema millele läheme vastust otsima.

Lihtsalt uudishimust ei ole hea asju surkida.

Head Uudised GoodNews