1. Avaleht
  2. Inspireeriv
  3. Chris Kala: olen õppinud seda, et koos tehes saavutab palju rohkem ja palju kiiremini
Chris Kala: olen õppinud seda, et koos tehes saavutab palju rohkem ja palju kiiremini

Chris Kala: olen õppinud seda, et koos tehes saavutab palju rohkem ja palju kiiremini

Podcaster, kirjanik, elufilosoof Chris Kala sulest ilmus uus raamat “Kontaktis endaga”, mis näitab läbi erinevate edukate ja tuntud inimeste, et kõik ei ole sündinud kuldlusikas suus ja elu ongi üks pidev teekond. Tema sõnul erinevalt sellest, mida koolis õpetatakse, ei valmi enamik asju siin elus ainult üksi tegutsedes. “Jah, üksinda on ka võimalik väga palju saavutada, kui sinus on suur ambitsioon, kuulikindel visioon, vankumatu järjepidevus, meeletu tahtejõud, südikus ja töökus. Aga olen õppinud seda, et koos tehes saavutab palju rohkem ja palju kiiremini,” selgitab ta, miks südamest tänab nii raamatu lugejaid, koostööpartnereid kui ka olulisi inimesi oma elus.

Olen õppinud seda, et koos tehes saavutab palju rohkem ja palju kiiremini.

Tänu toetajatele ja raamatu lugejatele

“Hei, hea raamatu omanik! Soovin alustada sellest, et tänan sind! Aitäh sulle, et oled võtnud vastu otsuse seda raamatut lugeda. Veel suurem aitäh sulle, kui sa olid üks neist, kes oli valmis selle projekti elluviimist toetama Hooandja platvormil. Paraku ei saanud see projekt Hooandjas kokku piisavat toetussummat (huvitav fakt – see on juba kolmas kord, kui minu algatatud projektiga nii juhtub), kuid vaatamata sellele pole ükski äge idee sellepärast teostamata jäänud,” alustab Chris Kala oma raamatut.

“Tegelikult valetan: mul jäi ostmata filmimiseks mõeldud droon ning samuti on Youtube’i wannabe karjäär nüüdseks seljataga. Samas olen saanud endale podcast’imiseks professionaalse helitehnika ja ka raamat, mida hetkel käes hoiad, nägi siiski ilmavalgust. Oli südantsoojendav näha, kuidas see eelmüügi perioodil sotsiaalmeedias vastu võeti. On hea meel tõdeda, et minu ümber oli veel inimesi, kes tundsid täpselt sama: et just selline raamat oli Eesti raamatumaastikult puudu. Teos, mis pakuks praktilisi tööriistu, nõuandeid, aga ka taipamisi, ideid ja häid mõtteid, millega oma elukvaliteeti tõsta,” kirjutab ta.

Tema sõnul me oleme alati soovinud anda mõista, et vahet ei ole, mis toimub sinu sise- või ka välismaailmas – sa ei ole nende probleemide ega ka õnnestumistega mitte kunagi üksinda. Sa ei ole unikaalne ükssarv (ja seda heas mõttes). “Selle all pean ma silmas, et sa ei ole üksinda. Isegi kõige edukamad inimesed võivad kogeda samu tundeid, mõelda sarnaseid mõtteid ja elada läbi samalaadseid kogemusi. Küsimus on pigem selles, kuidas erinevad inimesed sarnastes olukordades mõtlevad ja reageerivad – ja kuidas sina saad teistelt õppida, pannes nende elukogemuse enda kasuks tööle,” selgitab ta, miks otsustas sellise raamatu kirjutada ning kuidas see võiks inimesi aidata.

Isegi kõige edukamad inimesed võivad kogeda samu tundeid, mõelda sarnaseid mõtteid ja elada läbi samalaadseid kogemusi.

Tööriist, mis aitab tõsta elukvaliteeti

Raamatu idee sündis tänu Kala sõbrale Martin Sillandile, kes selle talle ja “Ausad Mehed” podcast’i kaassaatejuht Martin Pukspuule välja pakkus. “Idee oli nii hea, et ma läksin sisemiselt põlema, minu ambitsioon kasvas uuele tasemele ja võtsingi vastu otsuse, et see raamat peab ilmuma,” kirjutab ta. “Viimased kuud olid väga intensiivsed, et lihvida „Kontaktis iseendaga“ tööriistaks, mis tõesti aitaks lugejate elukvaliteeti tõsta ja muuta eneseteadlikumaks.”

Tänu inimestele, ettevõtetele ja lähedastele

Kala tänab oma raamatus inimesi ja ettevõtteid, kellega tal on õnnestunud kogu selle aja jooksul teha koostööd – sealhulgas kirjastus Million Mindset, mentor Indrek, Martin Pukspuu, Martin Silland, Krista Kõrgesaar, Timo Porval, Progear OÜ, Delfi Tasku, Telegram, Dispak OÜ, Marathon Studios, GoodNews Communications, Workland, Fonterego OÜ, podcast’i kuulajad ja külastajad.

Lisaks tänab ta inimesi nagu Kristel Irval, Kadri Tammist, Keijo Tismus, Jana Paulman, Merit Nisu, Jane Timofejev, Hans-Kristjan Velling, Piret Kreitsman, Hanah Lahe. “Nemad olid need, kes aitasid vabatahtlikult oma vabast ajast selle raamatu loomisele kaasa, kuulates täispikki saateid ja konspekteerides külaliste jutust välja häid, mõtlemapanevaid mõtteid, mille leiadki juba siit raamatust,” tänab ta.

Kõige suurema tänu pühendab ta aga oma elukaaslasele Elisele, kes on tema kõrval olnud juba viimased seitse ja pool aastat. “Ta on minu parim sõber, kõige lähedasem inimene ja keegi, kes tunneb mind läbi ja lõhki. Tema on see, kes on mulle võimaldanud aja, et saaksin teha neid asju, mida ma täna teen. Pole ideid, mõtteid ja teemasid, millest temaga rääkida ei saaks või milles ta kaasa rääkida ei sooviks. Tema ongi minu suurim mentor. Aitäh sulle, Elise, ma armastan sind!” kirjutab Chris Kala.

Ta ütleb, et on siiralt tänulik kõigile oma meeskonna liikmetele, tänu kellele on podcast „Ausad Mehed“ jõudnud järgmisele tasemele ja jätkab teekonda tippu, et saada Eesti parimaks ja kuulatuimaks podcast’iks. “Las parima podcast’i definitsioon ja hindamise kriteeriumid jääda siinkohal igaühe enda otsustada. Mulle isiklikult piisab teadmisest, et olen juba praeguseks loonud ühe parematest elumuutvatest podcast’idest,” kirjutab ta.

Raamatu saab tellida kirjastuse Million Mindset e-poest!

Head Uudised GoodNews