1. Avaleht
  2. Hingele
  3. ÄRIMEHE SOOVITUSED NOORTELE! Ärimehe 20 soovitust 20-aastastele
ÄRIMEHE SOOVITUSED NOORTELE! Ärimehe 20 soovitust 20-aastastele

ÄRIMEHE SOOVITUSED NOORTELE! Ärimehe 20 soovitust 20-aastastele

Äri1Ameerika kirjanik ja ärimees Julien Smith on andnud praktilisi näpunäiteid noortele, kuidas maailmas paremini orienteeruda. Selleks et aja möödudes saada edukamaks ja jõukamaks, peaks juba 20-aastaselt teadma teatud tõdesid ja ettekujutlust tänase elu reaalsustest. Tuletame neid meelde, sest paljud ei tea neid ka 50-aastaselt.

Maailm tahab teid rumalaks jätta. Alustades pangamaksetest ja protsentidest ning lõpetades imedieetidega — harimatutelt inimestelt on lihtsam raha välja pumbata ja neid endale vajalikku suunda juhatada. Tegelege mitmekülgse enesetäiendamisega nii palju kui saate, seda selleks, et olla jõukas, sõltumatu ja õnnelik.

Ärge usaldage pimesi igasuguseid kursusi, seminare ja instituute. Kuni nad töötavad välja õppeplaane, süsteem vananeb ja mõnikord langeb isegi rivist välja. Lihtsam on edasi liikuda ja inimeste austus saavutada ise midagi välja töötades kui teisi järgides.

Lugege nii palju kui selleks aega leiate. Katsuge välja töötada oma kiirlugemise tehnika kõrge meeldejätmisvõimega. Te olete võimeline läbi lugema vähemalt ühe raamatu nädalas. Ükski loetud raamat pole üleliigne.

Katsuge pidevalt kellegagi suhelda. Saage suhtlemise meistriks. Õppige inimestes leidma seda, mis teile meeldib ja siis pöörduge tema selle pooluse poole.

Ärge raisake aega tagasihoidlikkusele. Tagasihoidlikkus — see on usk, et teie emotsioonid võivad saada teie otsuste vastuvõtmisel kohtunikeks, kuigi tegelikkuses on asjad vastupidi.

Kui teid üllatab suhtes kellegagi miski pidevalt ja ebameeldivalt, siis on õigem sellest vabaneda lahkumineku teel.

Katsuge võimalikult palju suhelda endast vanematega. Eakamatega suhtlemise väärtus seisneb selles, et teie eakaaslaste oskus võtta vastu õigeid otsuseid ei aita teid eriti. Teist vanemad teavad tavaliselt juba kõike, millest teie saate alles hiljem teada — seepärast on kasulik neilt võimalikult palju välja uurida.

Otsige endast teadjamaid inimesi ja veetke nende seltsis aega (siis on ka teil huvitav). Ärge jääge mingisse gruppi keskpäraseks, püüdke olla parim (tehke huvitavaid asju, olge ausameelne, vastutulelik, vastuvõtlik).

Aja jooksul muutute te üha konservatiivsemaks. See on lihtsalt fakt. Teid ümbritsevad inimesed loovad omamoodi mulli, mis toetab teie “status quo” seisundit ehk jooksvat asjade seisu. Seepärast tuleb kõige hullumeelsemad ideed ellu viia kohe, siin ja praegu. Hiljem muutute liiga arglikuks.

Vähendage maksimaalselt tarbetuid kulusid. See annab teie võimaluse ellu viia neidsamu hullumeelseid ideesid.

Selle asemel, et saavutada mingi staatus asjade kaudu (see on vaid ajutine), saavutage see kogemustega. Teisisõnu, sõit Pariisi on parem valik kui uus elutoa mööbel. Elu on näidanud, et selline valik suurendab rahulolu, sest tuleb otse elult endalt.

Õppige programmeerimist. See arendab loogikat, mälu ja kujutlusvõimet.

Ärge muutuge juba nooruses ülekaaluliseks. Selles aitavad teid alguses hormoonid ja seda võimalust on patt käest lasta.

Õppige sööki valmistama. See lihtsustab kõvasti teie elu, söömine ei piirdu vaid lõunaeinega söögikohas ja toiduvalmistamine muutub paratamatusest meeldivaks ettevõtmiseks, hoides seejuures ka raha kokku.

Õppige raha säästma. Odavaid ja korralikke asju saab osta internetis, allahindlustelt, teise ringi poodidest, kusjuures keegi ei saa arugi, et teil on kasutatud asjad.

Magage ennast hästi välja. Korralik uni ja regulaarne söömine hoiavad liigse kehakaalu eemal. Kui arvate, et teil pole uneks aega, kuna palju on vaja ära teha, siis arvestage — väsinuna olete te ebaefektiivne, uneaja lühendamine teid töödes ei aita.

Kasutage märkmeid. Ärge usaldage mälu, aju võib alt vedada. Usaldage kirjapandut, siis on kindel, et te ei unusta ettenähtud asju teha.

Seadke endale suured eesmärgid ja laske juhusel ennast aidata. Mingi juhus nagunii leiab aset, aga kui teil on eesmärk, siis seda juhtub rohkem.

Katsuge milleski olla väga hea. Kulugu selleks või viis aasta, aga niisama tolknemine pole parem. Kui tahate seejärel teisele ametile üle minna — tehke seda. Aga valige midagi kindlasti välja.

Ärge püüdke inimesi muuta. Parem leidke neid, kes pole rikutud.

Tõlkinud Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews